HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΕσπερινός στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής: Για μια θέση…στο πλοίο που δεν ερχόταν!

Εσπερινός στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής: Για μια θέση…στο πλοίο που δεν ερχόταν!

Αυτό που έζησα απόψε στo εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής μόνο ως πρωτόγνωρο μπορώ να το χαρακτηρίσω. Τέτοιο μπάχαλο δεν το θυμάμαι ξανά! Ο κόσμος, καταρχάς, φέτος μου φάνηκε περισσότερος από τις περασμένες χρονιές. Πολύς κόσμος. Δεν θα τους χαρακτηρίσω προσκυνητές και θα καταλάβετε στη συνέχεια το λόγο.

Αρχικά περιμέναμε σχεδόν μισή ώρα μέχρι να γεμίσει το μίνι «κρουαζιερόπλοιο» και να φύγουμε από το λιμάνι του Νυδριού. Ο ναύλος δύο ευρώ το άτομο χωρίς να μας δοθεί φυσικά απόδειξη. Αφού φτάσαμε -περίπου κατά τις 9:15, δεν κράτησα ακριβή ώρα- περιμέναμε σχεδόν μισή ώρα μέχρι να προσκυνήσουμε, με τα συνήθη σπρωξίματα. Μέσα σε αυτό το μισάωρο αποχώρησε και το τελευταίο «μεγάλο κρουαζιερόπλοιο», το οποίο ωστόσο δεν μπορούσαμε να το πάρουμε γιατί δεν είχαμε προλάβει να προσκυνήσουμε.

Αφότου προσκυνήσαμε περιμέναμε χωρίς καθυστέρηση να φύγουμε. Το προαύλιο της εκκλησίας γεμάτο κόσμο. Έρχεται ένα δίπατο πλοίο, κατεβάζει μερικούς ανθρώπους και ξεκινάνε όσοι ήταν στο προαύλιο να επιβιβάζονται. Το τι σπρώξιμο έπεσε δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Μεσήλικες να αλληλοαποκαλούνται «ζώα», ηλικιωμένοι να χάνουν την ισορροπία τους και να κοντεύουν να πέσουν στην αυλή με τις πλάτες, ο ένας να πατάει τον άλλον. Σπρώξιμο και βρίσιμο για μια θέση στο πλοίο που φαινόταν μικρό. Οι μισοί φώναζαν «ήρθατε να προσκυνήσετε, δεν ντρέπεστε να κάνετε έτσι» και οι άλλοι μισοί έσπρωχναν.

Το προαύλιο, παρά την αποχώρηση του πλοίου, συνεχίζει να έχει πολύ κόσμο που δεν μπορούν να χωρέσουν οι βάρκες που έρχονται στη συνέχεια. Περιμένοντας εύλογα όλοι αναρωτιόμασταν γιατί δεν έρχεται ένα «κρουαζιερόπλοιο» να πάρει τον κόσμο που δεν μπορούν να χωρέσουν οι βάρκες. Ο λιμενικός μου απαντά, μετά από ερώτησή μου, ότι τα μεγάλα πλοία έκαναν τα δρομολόγια που είχαν προγραμματίσει και ο κόσμος προτίμησε να μην επιστρέψει με αυτά. Κι εγώ αναρωτιέμαι: «Μα πώς να επιστρέψει ο κόσμος όταν δεν έχει προλάβει να προσκυνήσει εξαιτίας της ουράς»; Πόση λογική θέλει πως όταν αποβιβάζουν τόσο κόσμο αυτοί οι άνθρωποι αφότου προσκυνήσουν πρέπει να επιστρέψουν πίσω με ένα πλοίο που να τους χωράει;

Κι αφού έρχεται μια μεγάλη βάρκα, 10:20 σχεδόν, και έχει έρθει η σειρά μας ξεκινάει πάλι το σπρωξίδι. Ο πατέρας να σηκώνει αγκαλιά το κοριτσάκι του να το βάλει από τα πλάγια στη βάρκα (στο χέρι απαραίτητα και το αναμμένο τσιγάρο) και το κοριτσάκι από το φόβο του να μου έχει πιάσει την μπλούζα και να με τραβάει βουρ για τη βάρκα. Βάζει και το μεγαλύτερο παιδί και μπαίνει κι εκείνος από τα πλάγια!!! Φωνές, κακό, οι λιμενικοί να πασχίζουν να τηρείται η προτεραιότητα και η ασφάλεια και οι «προσκυνητές» να αλληλοβρίζονται!!! Φτάνουμε επιτέλους στο Νυδρί, δένει η βάρκα και σηκώνονται όλοι μαζί να βγούνε. Ελάχιστοι συνεχίσαμε να καθόμαστε προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία της βάρκας…

Την οργάνωση της μεταφοράς των προσκυνητών μόνο ως απαράδεκτη μπορώ να τη χαρακτηρίσω, όταν πλέον γνωρίζουν ότι η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη. Όταν περιμένεις να γεμίσεις το πλοίο σου και να βγάλεις και λεφτά, πρέπει να περιμένεις να τους επιστρέψεις δείχνοντας, το λιγότερο, σεβασμό σε αυτόν που πλήρωσε το εισιτήριο και μάλιστα άνευ αποδείξεως. Δεν γίνεται να περιμένει ο κόσμος μια ώρα για μια διαδρομή ούτε πέντε λεπτών.

Δεν γίνεται ο κόσμος να ταλαιπωρείται όταν στην ίδια περιοχή για το πάρτι του Ριμπολόβλεφ πάρθηκαν όλα τα «απαραίτητα μέτρα». Όσο για τη συμπεριφορά…δεν θα μάθουμε ποτέ να περιμένουμε στη σειρά και να τηρούμε την προτεραιότητα. Ποτέ! Λυπάμαι πάρα πολύ. Μόνο αυτό.

Πηγή: Προσωπικό ιστολόγιο της Ειρήνης Α. Βονιτσάνου

Προηγουμενο αρθρο
Παρουσίαση βιβλίων της Ιουστίνης Φραγκούλη – Αργύρη στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Παραχωρούν τη συντήρηση της γέφυρας της Λευκάδας στην ΠΙΝ, αλλά χωρίς πόρους

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.