HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΕυθύμιος Λέκκας: Είναι θετικό ότι γίνονται συχνά σεισμοί…

Ευθύμιος Λέκκας: Είναι θετικό ότι γίνονται συχνά σεισμοί…

Ευθύμιος Λέκκας: «Είναι θετικό ότι γίνονται συχνά σεισμοί, αφού απομακρύνεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός μεγαλύτερο»

Για ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζεται ως φυσιολογικό για την περιοχή μας έκανε λόγο ο Καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Προστασίας και Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- για τον πρόσφατο σεισμό των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο νησί μας και πιο συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, την οποία όμως χαρακτήρισε ως θετική, μια που οδηγεί στην εκτόνωση των τεκτονικών δυνάμεων που έχουν συσσωρευτεί.

Ο ίδιος κλήθηκε να σχολιάσει και τις πρόσφατες δηλώσεις του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Τσελέντη ο οποίος έκανε λόγο για την προοπτική μεγάλου σεισμού, λόγω της ενέργειας που έχει συσσωρευτεί, τονίζοντας πως στην Χώρα μας υπάρχει κατά κανόνα υψηλή σεισμικότητα και οι επιστήμονες βασιζόμενοι στις έρευνες και τις εκτιμήσεις τους κάνουν τις δικές τους ανακοινώσεις.

Αυτό που υπογράμμισε για ακόμη μια φορά, είναι πως οι πολίτες αλλά και η Πολιτεία οφείλουν να είναι πάντα προετοιμασμένοι ενώ υποστήριξε ότι ο μηχανισμός του ΟΑΣΠ βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, όπως επιβάλλεται από τον ρόλο του.

«Η Ελλάδα όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές είναι μια περιοχή με υψηλό σεισμικό κίνδυνο. Όλοι γνωρίζουμε πως στην Χώρα μας εκδηλώνεται το 50% των περιστατικών στην Ευρώπη και όλοι έχουμε λίγο πολύ βιώσει ένα μικρό ή μεγαλύτερο φαινόμενο. Επομένως όλοι οι κάτοικοι της Χώρας και ακόμη περισσότερο των Ιονίων Νήσων γνωρίζουν το φαινόμενο και το έχουν απομυθοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Βεβαίως υπάρχουν οι προσεγγίσεις των επιστημόνων που ασχολούνται με τους σεισμούς και από όλους αυτούς υπάρχουν εκτιμήσεις. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι βάσιμες, στηρίζονται σε τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα και είναι καλά ελεγμένα. Κατά καιρούς έχουμε εκτιμήσεις για μεγάλους σεισμούς που λαμβάνονται σοβαρά από την Πολιτεία αλλά και από τον ΟΑΣΠ, που είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας. Χωρίς να φαίνεται στους πολίτες γίνεται μια ολόκληρη διαδικασία, που αντιστοιχεί σε ενέργειες και σχέδια έτσι ώστε να είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και προσαρμοσμένοι σε οποιαδήποτε κατάσταση» τόνισε αρχικά ο κ. Λέκκας, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα εμπλοκής, με κορυφαίο αυτό της Πολιτείας και του αρμόδιου Οργανισμού, το ενδιάμεσο που είναι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το κατώτερο που είναι ο απλός κόσμος.

«Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, ο κόσμος δεν οφείλει να δέχεται όλη αυτή την πληροφόρηση. Τους πολίτες πάντα τους ενημερώνουμε και τους εκπαιδεύουμε. Συμμετέχουν όλοι στην προστασία και την αντισεισμική θωράκιση, αλλά ο καθένας στο επίπεδο που βρίσκεται» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τους σεισμούς που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας, τόνισε πως εντάσσονται σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο και δεν υπάρχουν στοιχεία που προκαλούν τον φόβο για κάτι μεγαλύτερο.

«Πιστεύω ότι είναι θετικό το γεγονός ότι γίνονται πολλοί σεισμοί, αφού απομακρύνεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός μεγαλύτερου. Τα τελευταία φαινόμενα ασφαλώς μας κινητοποιούν, μας εφιστούν την προσοχή και αυξάνουν την ετοιμότητά μας αλλά υπάρχει το ουσιαστικό καλό ότι αποσβένονται κάποιες τεκτονικές δυνάμεις που συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να καθυστερεί ένας μεγαλύτερος σεισμός» τόνισε.

Τέλος, ο κ. Λέκκας επανέλαβε την σημασία των ασκήσεων ετοιμότητας όπως αυτή που έγινε πέρυσι στη Ζάκυνθο και φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Λευκάδα, ένα χρόνο μετά τον σεισμό της 17ης Νοέμβρη του 2015.

Συγκεκριμένα, την 17η Νοεμβρίου 2016, επέτειο του πρόσφατου σεισμού της Λευκάδας του 2015, θα πραγματοποιηθεί από την Π.Ι.Ν. σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου- Δυτ. Ελλάδος & Ιονίου- Δ/νση Πολιτικής Προστασίας, Επιχειρησιακή Άσκηση Σεισμού στην Π.Ε. Λευκάδας.

Σημειώνεται πως η άσκηση στο πεδίο θα γίνει στην Λευκάδα, αλλά παράλληλα θα πραγματοποιούνται ασκήσεις επί χάρτου σε όλα τα νησιά, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

«Η γενική εικόνα είναι ότι πάμε καλά. Όλα γίνονται συντεταγμένα και με βάση την ιεραρχία που πρέπει. Σαν Πρόεδρος του ΟΑΣΠ αλλά και σαν υπεύθυνος της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οφείλω να πω ότι με ελάχιστους πόρους δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό» τόνισε.

Πηγή: ermisnews.gr

Προηγουμενο αρθρο
H Σεβαστή Κωνσταντινίδη - Ρεκατσίνα για την κατάργηση του ΑΤ Καρυάς
Επομενο αρθρο
Υπάρχουν κάποια ευχάριστα νέα για το Κάστρο της Αγίας Μαύρας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.