HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΕ, όχι και από τον καναπέ μας, κύριε αντιπεριφερειάρχη

Ε, όχι και από τον καναπέ μας, κύριε αντιπεριφερειάρχη

Είναι γεγονός πως ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαλικιάς δεν είναι το πρόσωπο που προκαλεί, ώστε να θέλεις να τον «κοντράρεις». Η μέχρι σήμερα πορεία του χαρακτηρίζεται από χαμηλούς τόνους και σύνεση. Είναι ανοιχτός, συζητήσιμος και δείχνει να κινείται μέσα στα πλαίσια της λογικής.

Όσες φορές χρειάστηκε να μιλήσω μαζί του ήταν πρόθυμος και επεξηγηματικός. Ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα πολύ με την απάντηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με την αμμόγλωσσα και την οποία υπογράφει. Και ως προς τα επιχειρήματα αλλά κυρίως ως προς την φιλοσοφία που αποπνέει. Δες εδώ.

Μας λέει: «σε μια εποχή ακατάσχετης δημοσίευσης απόψεων του οποιουδήποτε για κάθε θέμα επικαιρότητας και όχι μόνο, από εγχειρήσεις καρδιάς, μέχρι το πέταγμα των φλαμίνγκο στο Ιβάρι.»

Θα χαρακτηρίζαμε επιεικώς απαράδεκτη την άποψη για τον «οποιονδήποτε». Μας λέει δηλαδή πως μόνο ορισμένοι δικαιούται να μιλούν και να εκφέρουν απόψεις; Το πόπολο και οι επαΐοντες! Πως βλέπει δηλαδή τη συμμετοχή των πολιτών, μήπως σαν στρατιωτάκια αμίλητα και ακούνητα; Πίστευα, πως η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε όλα όσα μας αφορούν, ήταν ζητούμενο. Ή μήπως έγινε απαγορευμένο;

Ο κ. Χαλικιάς με την πορεία του μέχρι σήμερα, δεν έδειχνε να πρεσβεύει την άποψη που πολυκυκλοφορεί τελευταία: όσοι δεν είναι δικοί μας είναι εχθροί μας. Όποιος δεν χειροκροτεί, όποιος έχει άλλη οπτική γωνία, έχει αντιπολιτευτικά κίνητρα…

Αυτό δε με το πέταγμα των φλαμίνγκο στο Ιβάρι πολύ με πόνεσε, έτσι όπως το τοποθετεί, σαν υποδεέστερο θέμα. Να του θυμίσω λοιπόν.   Σε όσους  φωνάζουν για την καταστροφή του τοπίου που έγινε στην αμμόγλωσσα, το πέταγμα των φλαμίνγκο στο Ιβάρι είναι εξίσου σημαντικό. Είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον για την μικρή μας πατρίδα και περιλαμβάνει από τα «μεγαλεπήβολα» μέχρι το πέταγμα των πουλιών. Η φύση, ο τόπος και οι άνθρωποι  πρέπει να είναι, άρρηκτα δεμένοι.

Το ενδιαφέρον των πολιτών για την αμμόγλωσσα κάθε άλλο παρά πολίτες του καναπέ δείχνει, κ. Χαλικιά. Και μακάρι αυτοί οι πολίτες να είχαν το δυναμισμό και να  κινητοποιούνταν διαχρονικά και για πολλά άλλα θέματα που μας αφορούν.

Στη συνέχεια αφού μας ενημερώνει πότε έγινε η μελέτη του έργου της αμμόγλωσσας και πότε υπογράφτηκε η σύμβαση [το 2013] ρωτά: «Αλήθεια τότε που μπορούσε κάτι να γίνει που είσαστε;»

Τι έπρεπε κατά την άποψή του να κάνουν οι πολίτες τότε, μήπως να ελέγξουν τις βυθομετρικές ή τις τεχνικές μελέτες;

Και συνεχίζει: «Και σήμερα, μετά από άμεση επικοινωνία με την ΤΕΡΝΑ και τον κύριο Περδικάρη, θα γίνει αποκατάσταση της περιοχής και προσπάθεια να μην συμβεί κάτι ανάλογο ξανά σε παρόμοιες συνθήκες.»

Επομένως, αφού θα γίνει αποκατάσταση προς τι όλα τα προηγούμενα; Αποκατάσταση σημαίνει: η ενέργεια με την οποία κάτι που υπέστη ζημιά ή βλάβη επανέρχεται στην προηγούμενη καλή κατάσταση.

Μήπως οι πολίτες δεν ήταν καθόλου θιασώτες του καναπέ, μήπως δεν ήταν τυχαίως διαμαρτυρόμενοι; Μήπως καλώς θορυβήθηκαν; Αλλιώς, τι θα αποκαταστήσετε;

Και καταλήγει ο κ. Χαλικιάς με ερωτήσεις: «Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά. Δεν θέλετε να ενημερωθείτε. Αναζητάτε έναν νέο ρόλο στην μικρή κοινωνία μας; Δεν μπορώ να σας καταλάβω…»

Η αυτοδιοίκηση της κάθε μορφής έπρεπε να χαίρεται και να επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε κάθε θέμα, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Δεν υπάρχουν ειδικοί και οποιοιδήποτε. Η άποψη του κάθε πολίτη, η αγωνία του, ο προβληματισμός του πρέπει να είναι σεβαστά, ακόμα και όταν είναι λαθεμένα. Οι ενεργοί πολίτες είναι δείγμα υγιούς κοινωνίας. Ο σημαντικότερος ρόλος στην τοπική κοινωνία -για πολλούς από μας- είναι αυτός του ενεργού πολίτη.
Οι άλλοι ρόλοι χάρισμά σας…

Προηγουμενο αρθρο
Ακόμη ένα τρακάρισμα στην Φιλοσόφων και Καραβέλα
Επομενο αρθρο
Το Λύκειο Νυδριού συγχαίρει τη μαθήτρια Γαζή Ιωάννα

7 Σχόλια

  1. Γιάννης Περατιανος
    25 Ιανουαρίου 2018 at 20:31 — Απάντηση

    Tο έχω ξαναγράψει με άλλο ψευδώνυμο και άλλο IP: οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν!
    Όλοι οι Λευκαδίτες, είμαστε συνυπεύθυνοι γι’αυτό αυτό το ΑΙΣΧΟΣ της Αμμογλωσσας.
    Και πρωτίστως οι λεγόμενοι πνευματικοί άνθρωποι αυτού του νησιού. Κυρίως δε, όσοι εξ’ αυτών, κατέχουν δημόσια αξιώματα.
    Μία λέξη μου έρχεται στο νου: Ομερτά!!!!!!

  2. Νησιώτης
    25 Ιανουαρίου 2018 at 17:49 — Απάντηση

    ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ
    Η εξουσία αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα του ανθρώπου.
    Με την φύση όσοι έπαιξαν είχαν τεράστια προβλήματα.
    Σπαταλήθηκαν σε μελέτες και έργα (τα οποία αν είναι δημόσια πρέπει να τα ελέγχετε εσείς οι ταγοί) πολλά εκατομμύρια που πήγαν στράφι γιατί η φύσις ΕΚΔΙΚΗΤΕ.
    Η κριτική είναι καλοδεχούμενη και ωφέλιμη κ.ΑΝΤΙ ασχέτως αν προέρχεται από τον καναπέ τον καφενέ το πεζοδρόμιο.
    Δυστυχώς ένας Δημοτικός Άρχοντας έχει πολλά ν αντιμετωπήσει κι αν νομίζει πως είναι βαριά υπάρχει κι άλλος δρόμος ……..

  3. Σκορπιός
    25 Ιανουαρίου 2018 at 08:14 — Απάντηση

    Ο άνθρωπος είναι αλλού γι αλλού. Μη χαλάτε τα λόγια σας!

  4. ΦΑΡΟΣ
    24 Ιανουαρίου 2018 at 20:45 — Απάντηση

    Μωραίνει Κύριος ους βούλεται απολέσαι… Αυτά…

  5. Αχ αυτό το Ιόνιο με τα κύματά του!
    24 Ιανουαρίου 2018 at 20:38 — Απάντηση

    Η φύση ως γνωστόν έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται μέσω των διεργασιών της στα ‘νέα περιβάλλοντα’ που δημιουργούν οι παρεμβάσεις είτε από την ίδια πχ μέσω σεισμών είτε από τον άνθρωπο, όπως η κατασκευή τεχνικών έργων. Θεωρητικώς το συγκεκριμένο παράκτιο τεχνικό έργο θα δείξει την (αν)αποτελεσματικότητά του τα επόμενα χρόνια κι όσο η φύση θα προσπαθεί να “το χωνέψει” ή όχι.

    Ο λόγος του συγκεκριμένου έργου ήταν η μη περαιτέρω επέκταση της Αμμόγλωσσας και το άνοιγμα της βόρειας εισόδου του θαλάσσιου διαύλου. Προς ώρας φαίνεται “να λειτουργεί”. Αλλά πόσο σίγουροι είμαστε ότι μετά από αρκετούς χειμώνες, δεν θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση από τη στιγμή που δεν αντιμετωπίζουμε την “πηγή του κακού” και στρουθοκαμηλίζουμε σε… “εκσυγχρονιστικές εποχές” που σχεδιάζονταν τα έργα αλλά ο κόσμος δεν αντιδρούσε (!).

    Ποια “πηγή του κακού”; Μα φυσικά η διάβρωση της δυτικής παράκτιας ζώνης και η μεταφορά χερσαίου υλικού μέσω των θαλασσίων ρευμάτων στα ΒΑ του νησιού. Λένε πως οι 3 υποθαλάσσιοι πρόβολοι θα σταματήσουν την επέκταση της Αμμόγλωσσας. Αυτό θα το δείξει ο χρόνος! Το υλικό όμως που ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ να μαζεύεται με τον ίδιο φυσικό τρόπο, πού πάει τελικά αν όχι στην Αμμόγλωσσα; Εξαφανίζεται; Μάλλον όχι! Μήπως αποτίθεται πάλι στην ευρύτερη υποθαλάσσια περιοχή και μάλιστα σε βαθύτερα σημεία, ίσως μπροστά στους πρόβολους, που δεν το βλέπει… ανθρώπινο μάτι; Αφου δεν αντιμετωπίζουμε τη διάβρωση των παραλιών διαχρονικά, βάζουμε το πρόβλημα “κάτω από το χαλί” με τη συγκεκριμένη τεχνική παρέμβαση; Χμμμ…

    Η διάβρωση μιας παραλίας επισπεύδεται κατά κύριο λόγο από την αποκοπή της παράλιας ζώνης από τη χέρσο και τη μη συνεχή απόθεση χερσαίου υλικού σε αυτήν. Δηλαδή ελλείψει ενεργού υδρογραφικού δικτύου πχ χειμάρρων που μεταφέρουν φερτά υλικά σε πλημμυρικές περίοδους Ή οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στην ενδιάμεση ζώνη, όπως ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι ή κατασκευές ελέω ‘τουριστικής ανάπτυξης’, απογυμνώνουν την παραλία σταδιακά και την αφήνουν στο έλεος της κυματικής ενέργειας εφόσον το ισοζύγιο κλείνει υπέρ της, αποσπώντας από την παραλία το δικό της υλικό. Αγ. Ιωάννης, Πευκούλια – Αγ. Νικήτας χαρακτηριστικότερα παραδείγματα. Δρόμοι, “αντισεισμικά” τοιχία αντιστήριξης πρανών ή τουριστοκατασκευές εκεί “που σκάει το κύμα”. ΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΧΙ ΜΕ ΥΦΑΛΟΥΣ, ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΜΟΝΙΜΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ή ΝΑ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ;;;;;;; Οι εκβολές της Λαγκάδας έχουν μπαζωθεί, το πέτρινο γεφύρι ίσα που στέκει, ο δρόμος ήταν χωματόδρομος, η παραλία ήταν εκεί. Μετά ήρθε η… ανάπτυξη. Έννοια σας… ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ. Αλλά θα είναι αργά για κροκοδείλια δάκρυα…

    Στο δια ταύτα η εικόνα που παρουσιάζει η Αμμόγλωσσα τις τελευταίες ημέρες από τη μια αποδεικνύει ότι η φύση προσαρμόζεται από την άλλη υπάρχει τεχνική αστοχία ή… “τσαπατσουλιά”, τουλάχιστον ως προς ένα μέρος του έργου. Σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε αμφισβήτηση της περιβαλλοντικής ενσυνειδησίας και οικολογικής ευαισθησίας μας σε εικόνες που μας πληγώνουν ή μας εξοργίζουν αντιλαμβανόμενοι την επιφανειακή κατασκευαστική προσέγγιση του θέματος. Γιατί κανείς δε πιστεύει, ασχέτως των αρχαιολογικών απαγορεύσεων, ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όριζε μια κατάσταση “λίθων και πλίνθων ατάκτως ερριμμένων”. Μπορεί το έργο να σχεδιάστηκε επί “εκσυγχρονιστών” αλλά αποδόθηκε στο ‘Λευκαδίτικο Λαό’ επί… “επαναστατών”. Και η ευθύνη περνά από όλες τις φάσεις!

    Το μέλλον μας είναι η συρρίκνωση των παραλιών μας, οι αμμόλοφοι σε Μύλους και ΤΑΟΛ και μια ‘βιασμένη’ κι αφιλόξενη Αμμόγλωσσα;;;;; Δε θέλω να το πιστέψω…

    ΥΓ Λέτε οι “φωστήρες” να έχουν σκεφτεί το σταδιακό -κι ανέξοδο- μπάζωμα του υποθαλάσσιου χώρου στους πρόβολους προκειμένου μετά ως βάση να κατασκευάσουν προς βορρά… προβλήτα κρουαζιερόπλοιων; Έχω μάλλον μεγάλη φαντασία εεε … χα χα χα χα

  6. Άγγελος Σταγιάνος
    24 Ιανουαρίου 2018 at 18:18 — Απάντηση

    Μοιάζει με ένα είδος δικαιολογίας ως προς το αποτέλεσμα του όλου έργου. Σαν να μας λέει πως εμείς φταίμε, που δεν πήγαμε να ενημερωθούμε. Που ήμασταν εμείς;;; Εσείς (όχι εσεις προσωπικά) που είσαστε, τi κοιτούσατε; Σας πληροφορώ, πως προτάσεις είχαν γίνει και πιο παλιά και πολλοί είχαν προβάλει από τότε τις ενστάσεις τους και τις απορίες τους για το όλο ζήτημα. Και είναι από αυτούς που τώρα λέτε πως είναι των καναπέδων, αλλά τότε δεν ένοιαζε κανέναν αρμόδιο, ίσα ίσα μας έλεγαν να μην βιαζόμαστε. Τις σκαλίτσες, γιατί τις χάλασαν; Αυτόν το δρόμο, δεν ήταν κανείς εκεί,να δει τι κάνουν; Τον φάρο, δεν είδαν ότι θα τον ξήλωναν; Οι μαούνες τι κάνουν τόσο καιρό εκεί; Και αρκετά άλλα.Την μελέτη την ενέκριναν όπως ψηφίζουν κάποιοι βουλευτές; Και αν κάπου έγραφε πως όποιος την υπογράψει θα τον πετάξουν στη θάλασσα, θα υπέγραφε; Και τελειώνοντας να σας επισημάνω, όπως και τότε, πως εμείς θέλουμε το καλό για τον τόπο μας και θα ήταν έξυπνο, από την μεριά των υπευθύνων να άκουγαν κάποιες απόψεις. Εμείς δεν ήμασταν απέναντι από κανέναν. Εμείς ήμασταν , είμαστε και θα είμαστε στο ΚΑΣΤΡΟ ….

    Ευχαριστώ
    Άγγελος Σταγιάνος

  7. αμελιαζ
    24 Ιανουαρίου 2018 at 18:10 — Απάντηση

    Ευτυχως λοιπον που μια δημοσιογραφος,ενας συνταξιουχος κι ενας γιατρος και αλλοι συντοπιτες εγραψαν δυο πραματα κι αφηπνηστηκε ο κ.ΑΝΤΙ..
    Εσεις κ. Χαλικια βγαζατε ανακοινωσεις για την περαιωση του φοβερου αυτου εργου!!
    Οι αλλοι το δρομολογησαν,.
    Αν ειχατε μελετησει το εργο,θα κανατε τροποποιησεις ΟΤΑΝ ο γιατρος και οι ψαραδες εκρουαν τον κωδωνα.
    Εσεις ησαστε ηδη εξουσια.
    Τωρα δεν σας αρεσουν οι δημοσιοποιησεις!! Για φαντασου!!!
    Σκυψτε και λυστε το προβλημα.
    Εμεις δεν ξερουμε και δεν μας ενδιαφερει να ξερουμε ουτε την ΤΕΡΝΑ ουτε κανενα κ.Περδικαρη. (……)
    Ειναι δικη σας δουλεια. Και σας εξελεξαν να κανετε καλα τη δουλεια σας.
    Οσο για το φαρο,μα τι δικαιλογια ειν αυτη,κυριε?
    Ποια υπηρεσια φαρων ενοχλει ενα σβηστο σιδερενια φαναρι??? Θα αστιευεστε!!
    Αλλα απ οτι βλεπουμε εν βρασμω και εν αστειοτητι…απαντησατε
    Καλη σας νυχτα
    Μη μου συγχειζεστε….

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.