HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΖήσε το καλοκαιρινό όνειρο στη Λευκάδα

Ζήσε το καλοκαιρινό όνειρο στη Λευκάδα

Κάθε καλοκαίρι τη συναντάς στις λίστες με τα νησιά που πρέπει να επισκεφτείς. Κάθε καλοκαίρι φιγουράρει στη κορυφή με τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως. Κάθε καλοκαίρι όλο και περισσότερος κόσμος μαγεύεται με την ομορφιά της. Η μούσα του Ιονίου, η ονειρική Λευκάδα, αποτελεί ολόκληρη ένα φυσικό αξιοθέατο με παραθαλάσσιους οικισμούς αλλά και ορεινά χωριά, σπήλαια, καταρράκτες, πηγές και παραλίες διεθνώς αναγνωρισμένες για την απαράμιλλη ομορφιά τους. Αυτό το καλοκαίρι μήπως ήρθε η στιγμή να ζήσεις από κοντά το όνειρο;

Με το καλημέρα

Στην είσοδο του νησιού σε υποδέχεται το στιβαρό Κάστρο της Αγίας Μαύρας. Φρουρεί τη πόλη από το 1300 και αποτελεί το πιο επιβλητικό μνημείο της. Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχουν ερείπια κτιρίων, τα φώτα όμως είναι στραμμένα στο εκκλησάκι της Αγίας Μαύρας, πολιούχου της Λευκάδας, που γιορτάζει στις 3 Μαΐου με μεγάλο πανηγύρι!

Το κέντρο του νησιού.

Η πόλη της Λευκάδας αποτελεί το διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο όλου του νησιού. Είναι χτισμένη στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, σε μία λωρίδα γης που εισχωρεί στη θάλασσα και περιβάλλεται από αβαθή νερά. Εκτός από μαγαζάκια, καφέ, μπαράκια και ταβερνάκια σου επιφυλάσσει ακόμα περισσότερες εκπλήξεις. Στο κέντρο τη πόλης βρίσκεται το Μουσείο Φωνογράφου με μια μεγάλη συλλογή από φωνογράφους, λατέρνες, γραμμόφωνα και άλλα αντικείμενα που αξίζει να δεις από κοντά. Ακόμη το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας και η Δημόσια Βιβλιοθήκη σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις, ενώ λίγο έξω από τη πόλη περίπου 3χλμ. βρίσκεται η ιστορική Ιερά Μονή Φανερωμένης ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα μοναστήρια στη Λευκάδα.

Το κέντρο του τουρισμού.

Το πιο κοσμοπολίτικο σημείο όμως της Λευκάδας, που τραβάει όλα τα πλήθη δεν είναι άλλο από το γραφικό Νυδρί. Διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις, για αυτό και είναι η νούμερο ένα επιλογή των επισκεπτών για διαμονή στο νησί. Επιπλέον πόντους γοητείας προσφέρουν τα όμορφα Πριγκιποννήσια μπροστά από το Νυδρί δίπλα στο κόλπο, τα οποία μπορείς να επισκεφτείς εύκολα από το λιμάνι του χωριού.

Σαπφούς Άλμα.

Το ακρωτήριο Λευκάτα, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού και προκαλεί θαυμασμό σε όσους το επισκέπτονται. Από αυτό προήλθε και το όνομα του νησιού, η Λευκάδα. Στην άκρη του, στη θέση του σημερινού φάρου στην αρχαιότητα γίνονταν θυσίες για να εξευμενιστούν οι θεοί, για αυτό και χτίστηκε εδώ το ιερό του Λευκάτα Απόλλωνα. Ακόμη από αυτό το σημείο σύμφωνα με την παράδοση, αυτοκτόνησε η Σαπφώ (η αρχαία λυρική ποιήτρια από την Λέσβο) λόγω της ερωτικής απογοήτευσης που είχε από τον Φάωνα.

Η δύναμη της φύσης.

Ξεκινώντας από το Νυδρί, το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό του νησιού, μέσα από ένα μονοπάτι με πλατάνια, θα βρεθείς σε μία μοναδική αποκάλυψη! Το Καταρράκτη στο Φαράγγι Δημοσάρη. Από τα πελώρια βράχια το νερό πέφτει με δύναμη σχηματίζοντας μία καταγάλανη λίμνη που σε προκαλεί να κάνεις βουτιά στα παγωμένα νερά της.

Επίσκεψη στα γειτονικά νησάκια.

Γύρω από το νησί σε περιμένουν και άλλες μικρές εκπλήξεις έτοιμες να τις εξερευνήσεις. Το μεγαλύτερο από τα γύρω νησάκια είναι το Μεγανήσι, όπως αποκαλύπτει και το όνομα του. Εδώ βρίσκεται η σπηλιά του ‘’Παπανικολή’’, όπου έβρισκε καταφύγιο το ομώνυμο υποβρύχιο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πιο δημοφιλής όμως λιλιπούτειος προορισμός είναι ομολογουμένως ο θρυλικός Σκορπιός. Ένα από τα πιο διάσημα νησιά στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι το θέρετρο του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, το λατρεμένο του νησί, το ‘’καταφύγιό’’ του.

Βουτιά στο παράδεισο.

Οι παραλίες αστείρευτης ομορφιάς, για τις οποίες η Λευκάδα είναι γνωστή παγκοσμίως, αποτελούν πόλο έλξης πολλών εκατομμυρίων τουριστών ανά τον κόσμο. Αχανείς εξωτικές παραλίες, όρμοι, βράχια κομμένα κάθετα, πεύκα που φτάνουν μέχρι το νερό με τιρκουάζ και πράσινα νερά, λευκή άμμος ή ψιλό άσπρο βότσαλο. Οι παραλίες υπερπαραγωγή στο νησί είναι φυσικά το Κάθισμα, οι Εγκρεμνοί, το Πόρτο Κατσίκι, ο Μύλος και ο Γυαλός.

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
Μια συμφωνία- ραδιουργία!
Επομενο αρθρο
Λέτε η ελπίδα να έρχεται από το Νυδρί;

1 Σχόλιο

  1. Νικος Φ.
    14 Ιουνίου 2018 at 14:52 — Απάντηση

    Τελειο νησι, επιγειος παραδεσος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.