HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΖημιές από περονόσπορο και ακαρπία σε αμπελοκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες στην Ορεινή Λευκάδα

Ζημιές από περονόσπορο και ακαρπία σε αμπελοκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες στην Ορεινή Λευκάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ζημιές από περονόσπορο και ακαρπία σε αμπελοκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες στην Ορεινή Λευκάδα.

Μεγάλες είναι οι ζημιές από την εξάπλωση του περονόσπορου στα αμπέλια των χωριών της Ορεινής Λευκάδας (Καρυά, Εγκλουβή, Εξάνθεια, Δρυμώνας, Χορτάτα, Βουρνικά, Σύβρος, Άγιος Πέτρος και η περιοχή Σφακιωτών). Οι αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί ο – πέρα για πέρα – εισπρακτικός και παράλληλα αντιασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από περονόσπορο στο αμπέλι.

Αιτία των ζημιών οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις τους προηγούμενου διαστήματος και ειδικότερα τους μήνες Μάιο και Ιούνιο παράλληλα με την απότομη άνοδο των θερμοκρασιών στο ίδιο διάστημα. Οι επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί των παραγωγών με ακριβά μυκητοκτόνα σκευάσματα δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Επίσης οι παραπάνω δυσμενείς καιρικές συνθήκες του Μάη και του Ιουνίου προκάλεσαν καταστροφή στην ανθοφορία των ελαιοδένδρων με αποτέλεσμα να έχουμε ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής (η φετινή χρονιά ήταν χρονιά παραγωγής).

Η καταστροφή της αμπελοκαλλιέργειας από περονόσπορο και των ελαιοδένδρων από την ακαρπία είναι ολική, μιας και οι δύο ασθένειες αποτελούν το σπουδαιότερο πρόβλημα για την αμπελοκαλλιέργεια και ελαιοκαλλιέργεια.

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προσφέρει κάλυψη για τα αίτια αυτά, όπως δεν προσφέρει κάλυψη για όλους τους κινδύνους των καλλιεργειών φυτικής και ζωικής παραγωγής σε όλα τα στάδια ανάπτυξης τους.

Η αμπελοκαλλιέργεια και ελαιοκαλλιέργεια στην ορεινή Λευκάδα αποτελεί για τους φτωχούς αγρότες μονοκαλλιέργεια και άρα πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα τους. Και μάλιστα τη στιγμή που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.

Ειδικότερα στα πλαίσια της αντιαγροτικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, στην υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ κ.ά. που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η κατάσταση για την αγροτιά είναι δραματική.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

• Τι άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να καλυφθούν οι φετινές ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες στην ορεινή Λευκάδα – όπως και στην υπόλοιπη χώρα – από τον περονόσπορο και την ακαρπία και κυρίως για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των αμπελοκαλλιεργητών και ελαιοκαλλιεργητών.
• Προβλέπεται έγκαιρη τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για την κάλυψη όλων των ζημιών και του φυτικού κεφαλαίου από όλα τα αίτια και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Ο βουλευτής
Νίκος Μωραΐτης

Προηγουμενο αρθρο
Η θαλάσσια μόλυνση στην Πάλαιρο απειλεί το φυσικό περιβάλλον και την οικονομία της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Λαγοκέφαλος: ψάρι επικίνδυνο για κατανάλωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.