HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΖωοφιλία και υποχρεώσεις

Ζωοφιλία και υποχρεώσεις

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ(*)

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ζωοφιλία είναι απ΄ τα ευγενέστερα ανθρώπινα συναισθήματα κι ότι οι ζωόφιλοι αποτελούν την αφρόκρεμα των ευαίσθητων συμπολιτών μας. Γι αυτό και τους χαιρόμαστε όταν φροντίζουν, ταΐζουν ή περιθάλπουν τα αδέσποτα τετράποδα της πόλης μας, όπως κι όταν ξιφουλκούν ενάντια σε κάθε απόπειρα της οργανωμένης κοινωνίας μας να προχωρήσει στην κατασκευή καταφυγίου τους, που πιθανόν θα έβαζε μεν σε τάξη την ανεξέλεγκτη περιφορά τους, περιορίζοντας όμως την ελευθερία τους…

Οι περισσότεροι απ΄ τους ζωόφιλους βέβαια δεν αρκούνται σε τέτοιες περιστασιακές συνδρομές, αλλά γίνονται και ιδιοκτήτες ενός ή περισσότερων ζώων συντροφιάς, με τα οποία και συμβιώνουν απολαμβάνοντας την παρουσία τους.

Τόσο οι άνθρωποι όσο και όλα τα ζώα όμως, αδέσποτα ή δεσποζόμενα, έχουν τις φυσικές τους ανάγκες, οι οποίες επιβάλλεται να εκτελούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η σημαντικότερη απ΄ αυτές είναι η καθιερωμένη καθημερινή βόλτα αφεντικού και σκύλου, κατά την οποία το ζώο θα κάνει αυτές τις ανάγκες του, αποβάλλοντας στο περιβάλλον ούρα και περιττώματα. Μια τέτοια ανεξέλεγκτη διαδικασία όμως που στην ύπαιθρο περνάει περίπου απαρατήρητη, στο δομημένο αστικό περιβάλλον που ζούμε δημιουργεί μείζον πρόβλημα υγιεινής και αισθητικής. Γι αυτό και στις πόλεις του πολιτισμένου κόσμου, με εξαίρεση ίσως κάποιες πόλεις της Γαλλίας, το πρόβλημα έχει λυθεί με την θέσπιση αυστηρών κανόνων σε συνδυασμό με την κουλτούρα και την παιδεία του πληθυσμού τους. Έτσι, αναρίθμητες φορές έχουμε δει εκεί τους ιδιοκτήτες των τετράποδων φίλων τους να σταματούν τη βόλτα τους κάθε φορά που αυτοί κάνουν την ανάγκη τους, να βγάζουν το πλαστικό γάντι και την ειδική πλαστική σακούλα που έχουν πάντα μαζί τους και να συλλέγουν αμέσως τα περιττώματα του ζώου, για να τα απορρίψουν στον κατάλληλο κάδο απορριμμάτων, που μάλιστα είναι αυξημένοι στους χώρους όπου γίνονται οι περίπατοι, όπως στα πάρκα, στις αλέες κ.λ.π….

Στον μικρό μας τόπο, αλλά και στην πατρίδα μας γενικότερα, δυστυχώς δεν έτυχε να γίνουμε μάρτυρες κάποιας τέτοιας σκηνής. Έχουμε δει όμως πάρα πολλές φορές το αντίθετο: Ο ιδιοκτήτης να περιμένει με απάθεια να τελειώσει το ζώο του -που το κάνει συνήθως στο πεζοδρόμιο δεδομένης της έλλειψης πάρκων- και μετά συνεχίζει άνετος μαζί του τη βόλτα τους, αφήνοντας τα προϊόντα της διαδικασίας σαν “σουβενίρ” αναισθησίας στον άτυχο συμπολίτη που πιθανόν θα τα πατήσει!

Είναι συνεπώς φανερή η ανάγκη να θεσμοθετηθούν επειγόντως αυστηροί κανόνες, με πολύ τσουχτερά πρόστιμα για τους αντικοινωνικούς αυτούς συμπολίτες μας, αλλά και να γίνονται απ΄ την δημοτική Αστυνομία συχνοί έλεγχοι, όχι μόνο για την επ΄ αυτοφώρω βεβαίωση της παράβασης, αλλά και προληπτικά. Που σημαίνει πως ο κάθε συνοδός τετράποδου θα πρέπει να ελέγχεται αν έχει μαζί του τον απαιτούμενο εξοπλισμό (γάντι και σακούλα…)

Καταλήγουμε πως η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της δημοτικής Αρχής η οποία οφείλει να θεσμοθετήσει άμεσα αυτούς τους κανόνες. Εμείς σαν αντιπολίτευση, ασφαλώς και θα θέσουμε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν και όποτε αυτό συγκληθεί, του κορονοϊού επιτρέποντος. Γιατί ναι μεν η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το μείζον πρόβλημα αυτή την περίοδο, αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί ούτε δικαιολογία ούτε άλλοθι για να κρύβουμε τα πολύ σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας κάτω απ΄το χαλί!…

***
Στο σύντομο σημερινό φωτορεπορτάζ που ακολουθεί, φαίνεται ξεκάθαρα πόσο μεγάλο και πόσο άμεσο είναι το πρόβλημα…

Αυτή την απεχθή τριτοκοσμική εικόνα συναντούσε όποιος περπατούσε σήμερα (Κυριακή) το μεσημέρι στην παραλιακή οδό Σικελιανού! Τα σκυλο-περιττώματα στους κόκκινους κύκλους 1 και κυρίως 2, είναι φανερό πως κάποιοι “τυχεροί” συμπολίτες μας τα έχουν πατήσει, μεταφέροντας πιθανόν ένα μέρος τους στο σπίτι τους!
Είναι φανερό πως τα προϊόντα προέρχονται από πολλούς…”παρασκευαστές”!
Λίγο πιο κάτω…
Κι ακόμα λίγο παρακάτω, άλλα…
Εδώ το “μενού” του “παρασκευαστή-σκύλου”, φαίνεται πως ήταν διαφορετικό…

(* Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ είναι Δημοτικός Σύμβουλος Λευκάδας με την παράταξη “Δίαυλος”).

Προηγουμενο αρθρο
Απαγόρευση κυκλοφορίας: 12 παραβάσεις σήμερα στη Λευκάδα - 109 στα Ιόνια Νησιά
Επομενο αρθρο
Δημοτική Κίνηση «Όλοι για τη Λευκάδα»: Επιστολή προς τον Δήμαρχο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.