HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΗ άλλη Λευκάδα: από τα φακοχώραφα της Εγκλουβής, τον Άη Δονάτο, μέχρι τα «Λυτράτα»

Η άλλη Λευκάδα: από τα φακοχώραφα της Εγκλουβής, τον Άη Δονάτο, μέχρι τα «Λυτράτα»

Στην «άλλη» Λευκάδα βρεθήκαμε για πολλές ώρες το Σάββατο το πρωί. Στην Λευκάδα του μόχθου, στην Λευκάδα της μοναδικής χλωρίδας, στην Λευκάδα της απλότητας και της δημιουργίας. Παρά τον αφύσικα ζεστό καιρό απολαύσαμε μια μεγάλη βόλτα με αφορμή τη φωτογράφιση της βασίλισσας παιώνιας. Δες εδω

Πέντε άνθρωποι περπατήσαμε με οδηγό τον πρόεδρο της Εγκλουβής Ηλία Κούρτη. Ένας φιλικός, απλός και ευχάριστος τύπος που μας ξενάγησε με υπομονή και χαρά. Στην πορεία μάζεψε και μας προσέφερε πεντανόστημα βλαστάρια χόρτων. Ο προορισμός μας ήταν το μέρος που είναι σε αφθονία -αλλά καλά κρυμμένες- οι παιώνιες. Στην πορεία όμως «χαθήκαμε» από την τόση ομορφιά που αντικρίσαμε τριγύρω.

Τα φακοχώραφα όλα σπαρμένα. Το βοτάνισμα είναι σε εξέλιξη. Κάτω από την αποπνικτική ζέστη άνθρωποι δούλευαν χρησιμοποιώντας τα χέρια τους. Και τριγύρω ολόκληρα λιβάδια με παπαρούνες. Και όχι μόνο παπαρούνες αλλά και ορχιδέες, καμπανούλες και σπάθες. Όλα δίπλα σου, σιμά σου, τόσο που δεν ξέρεις που να σταθείς και τι να πρωτοθαυμάσεις.

Καταλήξαμε στην πλατεία της Εγκλουβής. Ο πλάτανος και οι μουριές στις δόξες τους. Και παραδίπλα τα «Λυτράτα». Ένα καφέ -ταβέρνα μοναδικό στο είδος του. Μια πανέμορφη, γραφική και σκιερή αυλή ανθοστόλιστη αυτή την εποχή. Απολύσαμε ντόπιες γεύσεις. Την υπέροχη σαλάτα με φακές Εγκλουβής, προβατίνα, χόρτα τσιγαριστά, μαζί με το υπέροχο κρασί του Ηλία Κούρτη. Ο Σπύρος και η Χαρά Φραγκούλη, ιδιοκτήτες της ταβέρνας είναι οι καλύτεροι εκπρόσωποι της άλλης Λευκάδας.
Αυτής που αγαπάμε και υποκλινόμαστε μπροστά της.

Προηγουμενο αρθρο
Αναζητώντας στη Λευκάδα την βασίλισσα των βοτάνων Παιώνια
Επομενο αρθρο
Εκτροχιασμός τρένου Intercity έξω από τη Θεσσαλονίκη -2 νεκροί, τραυματίες & εγκλωβισμένοι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.