HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΗ άλλη Λευκάδα: Ξενώνας «Νήιον»

Η άλλη Λευκάδα: Ξενώνας «Νήιον»

Ο ξενώνας «Νήιον» βρίσκεται στην περιοχή «Κιάφα» Αλεξάνδρου και λειτουργεί περισσότερα από 10 χρόνια.

Ο χώρος που αποτελεί το «Νήιον» αγοράστηκε από τον Νίκο Κονδυλάτο και τη Μάχη πριν δέκα εφτά χρόνια. Τρία πέτρινα ερειπωμένα και μισογκρεμισμένα κτίρια, πολλές αμυγδαλιές και ένα αλώνι! Τα κτίρια ξαναχτίστηκαν από την αρχή με πέτρα, οι αμυγδαλιές και το αλώνι παρέμειναν ανέγγιχτα. Όπου όμως και να σταθείς οι επεμβάσεις είναι αόρατες. Έχεις διαρκώς την αίσθηση ότι η φύση αφέθηκε ανεμπόδιστη στο έργο της. Οι άνθρωποι απλώς έδωσαν τον δικό τους τόνο, την δική τους ποιότητα και άποψη στο χώρο.

Οι ιδιοκτήτες όταν αγόρασαν το χώρο, δεν είχαν μνήμες και εμπειρίες από τη ζωή στο χωριό ή στη φύση –μεγάλωσαν σε μεγάλες πόλεις. Τα κίνητρά τους δεν ήταν η οικονομική εκμετάλλευση. Κατέθεσαν τη δική τους άποψη για τη ζωή, τη φύση, την ξεκούραση, κατέθεσαν το δικό τους καταστάλαγμα, τις δικές τους πνευματικές ανησυχίες. Πίστεψαν σε μια άλλη μορφή ανάπτυξης για τη Λευκάδα, μακριά από τα παράλια.

Κάποιος που ξεκινούσε πριν σχεδόν είκοσι χρόνια να επενδύσει στην ορεινή Λευκάδα ήταν σίγουρα ένα σπάνιο είδος. Οι ιδιοκτήτες του Νήιον» πίστεψαν στην ανάπτυξη της ενδοχώρας, σε μια μορφή ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον και βασίζεται στην ποιότητα και στο μέτρο. Άγνωστες έννοιες για πολλούς ακόμη και σήμερα, πόσο μάλλον εκείνη την εποχή. Αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες στην μέχρι σήμερα πορεία τους.

DSCN6790

Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του ξενώνα οι ιδιοκτήτες αποκόμισαν τη χαρά της δημιουργίας, μαθαίνοντας σχεδόν και αυτοί μέσα από αυτή την περιπέτεια. Έμαθαν και «κέρδισαν» μέσα από αυτή τη «σχέση». Η παραμονή των ίδιων στο χώρο, η ζωή κοντά στη φύση, δεν τους έκανε μόνο σοφότερους αλλά και πιο επιδέξιους. Δεν είναι λίγα τα αντικείμενα που κατασκεύασαν οι ίδιοι με τα χέρια τους.

Το «Νήιον» είναι ένας ξενώνας υψηλών αξιώσεων, προσφέρει ξενοδοχειακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και μια άλλη άποψη για τη ζωή κοντά στη φύση, αλλά και μια άλλη άποψη για τον τουρισμό, από αυτή που έχουμε συνηθίσει.

« Τα κτίρια μιλούν και ενεργούν όχι λιγότερο από τους ανθρώπους που τα κατοικούν, και μέσα από τις φυσικές δομές των περασμένων γεγονότων… οι αποφάσεις που λήφθηκαν πολύ πριν, οι αξίες που διαμορφώθηκαν και επιδείχτηκαν, παραμένουν ζωντανές και ασκούν επίδραση» L. Mumford.

Προηγουμενο αρθρο
2η Έκθεση Βιβλίου στο Πάρκο της Παραλίας
Επομενο αρθρο
Οι ωραιότερες ελληνικές παραλίες

1 Σχόλιο

  1. Gia
    22 Αυγούστου 2014 at 12:24 — Απάντηση

    Οντως ειναι ενα διαμαντι! Οταν εχω φιλοξενουμενους τους το δειχνω και τους το προτεινω.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.