HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ άλλη Λευκάδα: Υπαπαντή Θερμού

Η άλλη Λευκάδα: Υπαπαντή Θερμού

Την Υπαπαντή τη γνώρισα πρώτα διαδικτυακά. Είχα διαβάσει κάποια ξεχωριστά άρθρα της γραμμένα με «ψυχή» από εκείνα που σε αγγίζουν. Οι σχεδόν καθημερινές καλοκαιρινές «ανταποκρίσεις» του κοινού μας φίλου Μίμη Κούρτη από την Εγκλουβή, είχαν αρκετά συχνά αναφορές για το καφεπαντοπωλείο της Υπαπαντής. Την είδα από κοντά για λίγο το καλοκαίρι σε κάποια εκδήλωση που έγινε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη και στο φεστιβάλ Γαστρονομίας που έγινε στο Μαρκά, τη στιγμή μάλιστα που ο Fritz Berger στάθηκε μπροστά από τον πάγκο και περιεργαζόταν τις φακές της.

2

Χτες το πρωί μιλήσαμε στο καφεπαντοπωλείο της στην Εγκλουβή για κάμποση ώρα. Στο νου μου είχα ένα νέο κορίτσι που δημιούργησε σε εποχές κρίσης, μια μικρή επιχείρηση σ’ ένα ορεινό χωριό του νησιού μας.

Αποχαιρετώντας την φεύγοντας, αισθάνθηκα πολύ τυχερή, που μέσα από την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει σ’ αυτή τη σελίδα για την προβολή της ενδοχώρας, μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω μια νέα, αξιόλογη γυναίκα, έξυπνη, προσγειωμένη, δραστήρια και με θετική σκέψη.

Η Υπαπαντή γεννήθηκε στην Εγκλουβή και είναι 27 χρονών. Σπούδασε «Πληροφορική στη Βιοϊατρική» στη Λαμία, για να ανακαλύψει τελειώνοντας πως δεν είχε ελπίδες να βρει δουλειά με το πτυχίο της. Έξυπνος και τολμηρός άνθρωπος όπως είναι, δεν κάθισε να κλαίει τη μοίρα της με το χαρτζιλίκι του πατέρα της, ούτε γράφτηκε στο ταμείο ανεργίας.

DSCN2938

Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου, μου είπε, πως τελειώνοντας τις σπουδές μου δεν θα επιβάρυνα οικονομικά τους γονείς μου.

Τα τελευταία χρόνια των σπουδών της παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα Βιολογίας και Πληροφορικής στη Λαμία, δυο αγαπημένα μαθήματα για την ίδια. Από κει πιάστηκε και έκανε ένα νέο ξεκίνημα. Δουλεύει μέχρι σήμερα στο φροντιστήριο «Διάσταση» προετοιμάζοντας τους μαθητές για τις Πανελλήνιες εξετάσεις στα δυο αυτά μαθήματα. Είναι πολύ καλή στη δουλειά της. Δουλεύει κάθε απόγευμα πέντε μέρες την εβδομάδα.

Από το 2010 μέχρι τις τελευταίες Δημοτικές εκλογές ήταν επίσης εκλεγμένη πρόεδρος της κοινότητας Εγκλουβής.

Η κουβέντα μαζί της είναι ενδιαφέρουσα. Σαν άνθρωπος δείχνει ήρεμη, είναι ευγενική, μιλάει σχεδόν σιγανά, αλλά δεν χρειάζεται και πολλή ώρα να ανακαλύψει κάποιος, ότι πίσω από αυτή τη νέα γυναίκα με το «καθαρό» βλέμμα κρύβεται ένας άνθρωπος γεμάτος ιδέες και δημιουργικότητα.

Στο χωριό, μου λέει, δεν υπήρχε μπακάλικο. Αν κάποιος ήθελε να πάρει ένα κιλό ζάχαρι, έπρεπε είτε να πάει στην Καρυά, είτε να κατέβει στην πόλη.

DSCN2931

DSCN2932

Βρήκε το κτίριο μπροστά στην πλατεία με σκοπό να ανοίξει ένα μαγαζάκι να πουλάει κάποια είδη πρώτης ανάγκης και φακές, παραγωγής της οικογένειας. Στην πορεία και μέχρι να ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων «χαρτιών», σκέφτηκε αφού ο χώρος επαρκούσε, να δημιουργήσει μπακάλικο και καφενείο στον ίδιο χώρο. Το κεφάλαιό της ήταν οι πρώτες οικονομίες της και πολύ προσωπική εργασία από την ίδια και την οικογένεια της.

Δυο χρόνια έχει που λειτουργεί το καφεπαντοπωλείο της Υπαπαντής και πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Δημιούργησε έναν όμορφο, ζεστό και φιλόξενο χώρο για το χειμώνα. Τα καλοκαίρια βγάζοντας τα τραπεζάκια έξω, κάτω από τη δροσιά των αιωνόβιων πλατάνων της πλατείας, ο χώρος γίνεται μια δροσερή γωνιά.

Η ίδια δουλεύει στο καφεπαντοπωλείο τις πρωινές ώρες και το απόγευμα βοηθά η μητέρα της.

1

3

Αλλά ούτε αυτό της φτάνει. Είναι η ψυχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Εγκλουβής με κυριότερο μέλημα τη διοργάνωση της γιορτής της φακής στο οροπέδιο του Αη Δονάτου. Έχει στο μυαλό της ένα σωρό ιδέες και σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμπλουτισμό των εκδηλώσεων.

Το μυαλό της δουλεύει ασταμάτητα. Όχι δεν είναι ονειροπόλα, αντίθετα είναι θετική, προσγειωμένη και κάνει πάντα προσεκτικά βήματα μετά από πολύ μελέτη. Στο στάδιο της μελέτης είναι και η επόμενη επιδίωξή της να δημιουργήσει μια μικρού τύπου μονάδα συσκευασίας και τυποποίησης για όσπρια στην αρχή, γλυκά του κουταλιού, και θα προχωρήσει όσο μακριά χρειαστεί.

Ένα σημαντικό κομμάτι των επόμενων σχεδίων της χρειάζεται γνώσεις διοίκησης και λογιστικών. Κάπως έτσι ξεκίνησε το μεταπτυχιακό της σε Πανεπιστήμιο της Κύπρου με θέμα: «Διοίκηση Επιχειρήσεων». Θα γίνεται εξ αποστάσεως και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια.

DSCN2954

DSCN2945

Η χτεσινή μέρα ήταν μουντή και βροχερή. Μέχρι τις 11:30 το πρωί το καφενείο της Υπαπαντής είχε τους πρώτους θαμώνες. Η κουβέντα μαζί τους ήταν ευχάριστη. Για μένα πάλι το χτεσινό πρωινό στην Εγκλουβή και η από κοντά γνωριμία μου με μια αξιοθαύμαστη γυναίκα, ήταν από εκείνες της εμπειρίες και εκείνα τα «κέρδη» που αποκομίζω ασχολούμενη μ’ αυτή την ιστοσελίδα.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Συγκέντρωση ρούχων και τροφίμων από τον Τηλυκράτη
Επομενο αρθρο
Σύμφωνο συνεργασίας Δήμου Λευκάδας με την Κινέζικη πόλη Dongguan

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.