HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ άμμος από το ΤΑΟΛ άρχισε να κινείται και να μετακινείται

Η άμμος από το ΤΑΟΛ άρχισε να κινείται και να μετακινείται

Φωτογραφίες, σχόλια και τηλεφωνήματα καταφθάνουν στη σελίδα με την άμμο του ΤΑΟΛ να βρίσκεται σε σωρούς σε διάφορα σημεία κοντά στον επαρχιακό δρόμο Λευκάδας – Νυδριού. Τα σχόλια ποικίλουν καθώς και οι φήμες. Τα ερωτηματικά των σχολιαστών ευλόγα: μπορεί ένα ξενοδοχείο να πάρει άμμο για την παραλία που βρίσκεται μπροστά από το χώρο που καταλαμβάνει; Γι΄ αυτό ζητήσαμε να μείνει η άμμος στη Λευκάδα, για να την καρπωθούν μερικοί;

Κάποιος από τους ωφελούμενους φέρεται να δήλωσε μάλιστα, πως πλήρωσε στο Δήμο για να την αγοράσει! Αυτό το τελευταίο μας προβλημάτισε περισσότερο. Γιατί αν κάποιος πλήρωσε χρήματα, που ο αποδέκτης δεν είναι σίγουρα ο Δήμος, τότε που πλήρωσε; Μήπως δηλαδή γίνεται από επιτήδειους μεταφορείς κάποιο νταραβέρι;

Δεν θα αναφέρουμε το ιστορικό της συσσωρευμένης άμμου στο Κάστρο και στους Μύλους. Το γνωρίζουμε όλοι.

Τηλεφωνήσαμε στο αντιπερειφερειάρχη κ. Χαλικιά, τον καθ΄ ύλην αρμόδιο για το θέμα της άμμου, του αναφέραμε όλα τα παραπάνω και μας έδωσε αρκετές διευκρινήσεις.

Ο χώρος του ΤΑΟΛ που βρίσκεται συγκεντρωμένη η άμμος πρέπει σύντομα να αδειάσει. Είχε νοικιαστεί από την εταιρεία που εκτέλεσε τα έργα του διαύλου και η οποία αναχωρεί σύντομα. Επομένως πρέπει είτε η Περιφέρεια να συνεχίσει να πληρώνει ενοίκιο για να διατηρήσει την άμμο στο σημείο που βρίσκεται είτε να αδειάσει το χώρο.

Με βάσει τις αποφάσεις που υπάρχουν άμμος μπορεί να μεταφερθεί σε 13 παραλίες του νησιού μεταξύ των οποίων: Αϊ Γιάννης, Άγιος Νικήτας, Πευκούλια, Καμίνια, Λυγιά, Παράδεισος, Επίσκοπος, Νικιάνα, Νυδρί και Μεγανήσι.

Στον Αϊ Γιάννη με έξοδα της εταιρείας μεταφέρθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι 10χιλ. κυβικά. (Χωρίς αποτέλεσμα δες εδώ). Η παραλία του Αϊ Νικήτα ευνοήθηκε από τη φύση. Στην περιοχή έχει δημιουργηθεί από πέρυσι αλλά περισσότερο φέτος μια εκπληκτική παραλία. Η άμμος φτάνει μέχρι τα βράχια!

Η Περιφέρεια λοιπόν ελλείψει κονδυλίων, έδωσε το ελεύθερο στις τοπικές κοινότητες με δικά τους έξοδα, να μεταφέρουν άμμο στις παραλίες αρμοδιότητάς τους.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η άμμος να κινείται και να μετακινείται. Ξενοδοχεία και επιχειρήσεις παραθαλάσσιες με δικά τους έξοδα μεταφέρουν άμμο και την εναποθέτουν στις παραλίες που χρησιμοποιούν. Η περιφέρεια δεν είναι σε θέση να κάνει έλεγχο αν η άμμος θα πάει στο σημείο για το οποίο ζητείται.

Στη Λευκάδα δεν υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες μας δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης. Όλες οι παραλίες είναι δημόσιες ακόμα και αυτές που βρίσκονται μπροστά από τα ξενοδοχεία. Άρα κατά την άποψη του δεν υπάρχει θέμα καταστρατήγησης. Έξαλλου η ποσότητα είναι μεγάλη και φτάνει για όλους.

Τώρα όσον αφορά το θέμα της πληρωμής, επειδή ούτε ο Δήμος ούτε η περιφέρεια πουλούν την άμμο, πρέπει μάλλον να ελεγχτεί το θέμα, μήπως στο όνομα του Δήμου και της περιφέρειας γίνεται κάποιο παραεμπόριο.
Ρωτήσαμε ακόμα τον κ. Χαλικιά μήπως με την χωρίς έλεγχο διανομή που γίνεται, κατηγορηθεί ότι ευνοεί κάποιους. Και μας είπε: «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.»

Εμείς ως αποδεκτές διαμαρτυριών, αυτό που εισπράξαμε, από όσους δυσανασχετούν, είναι το ερώτημα γιατί να καρπώνονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις την άμμο. Αλλά κι αυτό έχει την εξήγηση του. Όταν σε μια χώρα έχει κατασυκοφαντηθεί δίκαια και άδικα η ιδιωτική πρωτοβουλία, όσο πουθενά στον κόσμο, είναι φυσικό επόμενο να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις. Ας μην ξεχνάμε όμως, αν αυτός που βάζει τους κανόνες και μεριμνά για την εφαρμογή τους -δηλαδή το κράτος- δεν λειτουργεί, μοιραία δεν λειτουργεί σωστά ούτε η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τώρα στο μικρό μας νησί καλό είναι και οι επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν αποκτώντας την ωραία άμμο του Κάστρου, να επιστρέψουν μέρος της ωφέλειας που θα αποκομίσουν στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από χορηγίες, φιλοξενίες, και δωρεές, στο Δήμο, στην Περιφέρεια, στα τοπικά σωματεία κ.α.

Προηγουμενο αρθρο
Μήνυμα Νέας Δημοκρατίας για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821
Επομενο αρθρο
O Σκοπευτικός Όμιλος Λευκάδας ολοκλήρωσε την κατασκευή του νέου σκοπευτηρίου

2 Σχόλια

  1. Κονδυλένια Κούτη
    27 Μαρτίου 2017 at 10:37 — Απάντηση

    Εμένα όλα αυτά τα περί συμφερόντων με αφήνουν αδιάφορη. Κάτω από αυτόν τον τεράστιο λόφο άμμου θάφτηκαν όλα τα όμορφα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια…. Δεν είμαι από την Λευκάδα. Όμως εκεί κολύμπησα 45 ολόκληρα χρόνια και γνωρίζω πολύ καλά πως ήταν η αγαπημένη παραλία των ντόπιων…. Κρίμα… Κρίμα και για τον Αϊ Γιάννη….

  2. Hfestionas
    26 Μαρτίου 2017 at 11:23 — Απάντηση

    Κα. Σάντα,
    μπορεί ο κος. Αντιπεριφερειάρχης να μας ενημερώσει:
    i) εάν για την συγκεκριμένη θέση έχει εγκριθεί η προαπαιτούμενη για τη μεταφορά ακτομηχανική μελέτη?
    ii) ποιά είναι η ανάλογη διαδικασία, καθότι υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.