HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λευκάδας καταγγέλλει το Επιμελητήριο

Η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λευκάδας καταγγέλλει το Επιμελητήριο

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Πρόσφατα είδαμε με έκπληξη την επιστολή που δημοσίευσε το επιμελητήριο και τα σημειώματα που έστειλε στους επαγγελματίες του νησιού για τις οφειλές. Ότι δηλαδή θα σταλούν στην εφορία τα χρωστούμενα προς το επιμελητήριο σαν ληξιπρόθεσμα.

Σε μια περίοδο που βιώνουμε στο πετσί μας με το χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, σαν αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης πλούτου από το μεγάλο κεφαλαίο και τα μονοπώλια. Που καθημερινά βιώνουμε τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, τις επιταγές της Ε.Ε. , του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, μιας πολιτικής που προσφέρει στηρίγματα ώστε να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση του, τράπεζες και μονοπώλια να διασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Που τα αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που εφαρμόζεται ανεξαρτήτως των Μνημονίων, είναι τραγικά:

  • Οι μικροεπιχειρήσεις κλείνουν με γρήγορους ρυθμούς(250.000 τα λουκέτα στα χρόνια της κρίσης), και όσες επιβιώνουν ακόμα, αντιμετωπίζουν ένα «βουνό» από υποχρεώσεις που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.
  • Με το ψευδεπίγραφο άνοιγμα των “κλειστών επαγγελμάτων”, δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην ανεργία.
  • Το μεγαλύτερο μέρος των αυτοαπασχολούμενων αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους και παραμένουν ανασφάλιστοι και απειλούνται με κατασχέσεις από το ΚΕΑΟ.
  • Ο ΟΑΕΕ χρεοκοπεί, οι συντάξεις του μειώνονται κι άλλο.
  • Η φορολογία εισοδήματος (26%από το πρώτο ευρώ) είναι δυσβάστακτη, τα χαράτσια διογκώθηκαν, το αφορολόγητο καταργήθηκε, ο ΦΠΑ αυξήθηκε παραπέρα.

Οι τράπεζες να αυξάνουν το σφίξιμο στη θηλιά του δανεισμού στα λαϊκά στρώματα και στους αυτοαπασχολούμενους.
Και ταυτόχρονα :
– Η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων μειώθηκε παραπέρα στο όνομα της διεξόδου από την κρίση.

– Η δημόσια περιουσία που έχει απομείνει προσφέρεται σαν φιλέτο στα μονοπώλια για παραπέρα επενδύσεις.

– Η δημόσια υγεία, η παιδεία η κοινωνική πρόνοια ιδιωτικοποιούνται με γρήγορους ρυθμούς.

– Τι θέση πήραν οι διοικήσεις των επιμελητηρίων;

– Ποια πολιτική ακολούθησαν, και πριν την κρίση, και τώρα;

Υπηρέτησαν διαχρονικά τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, πέρα από επιμέρους διαφοροποιήσεις, και αυτό είναι, σε έναν βαθμό, φυσικό αφού αποτελούν ΝΠΔΔ, και «θεσμοθετημένοι» σύμβουλοι της Πολιτείας. Προώθησαν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η «επιχειρηματικότητα», η «ανταγωνιστικότητα», η «εξωστρέφεια», η «καινοτομία» και όλα αυτά τα αποπροσανατολιστικά επιχειρήματα των υπερασπιστών της ευρωπαϊκής προοπτικής, επιδίωξαν να κρύψουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα ποικιλώνυμα σεμινάρια κατάρτισης και τα πολυδιαφημισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν έσωσαν τις μικροεπιχειρήσεις. Και αυτό φαίνεται πιο καθαρά σήμερα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Έσπειραν αυταπάτες ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι χρήσιμη για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, ενώ είναι προφανές ότι, αφορά μια μικρή μειοψηφία μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, δορυφόρων των μονοπωλιακών ομίλων.

Σήμερα, αποπροσανατολίζουν ότι η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι μικροεπιχειρήσεις είναι αναστρέψιμη, ότι ο «εφιάλτης» της κρίσης θα παρέλθει με την ανάπτυξη που προετοιμάζεται, και θα έχουν μερίδιο σε αυτήν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι.

Η αλήθεια είναι ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση έχουν προγράψει την πλειοψηφία των μικροεπιχειρήσεων, τις θεωρούν «διαρθρωτικό πρόβλημα», εμπόδιο στην ανάπτυξη που προωθούν. Γι αυτό τόση φασαρία με την «απελευθέρωση των επαγγελμάτων». Εκεί συγκλίνουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται. Γι αυτό θεωρούμε ότι, τα Επιμελητήρια δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα των αυτοαπασχολουμένων στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό. Αντίθετα αποτελούν ιμάντα ενσωμάτωσης τους στις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πείρα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, απέδειξε ότι τίποτα θετικό δεν βγήκε από τη δραστηριότητα των Επιμελητηρίων για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ. Αντίθετα δημιουργήθηκαν επιπλέον γραφειοκρατικά εμπόδια (ΓΕΜΗ) και η υποχρεωτική εγγραφή και συνδρομή, φαίνεται ως ένα επιπλέον χαράτσι.

Με αφορμή την επιστολή που δημοσιεύσατε και τα σημειώματα οφειλών που στείλατε σε όλους τους επαγγελματίες του νησιού θα θέλαμε να θέσουμε μερικά ερωτήματα προς το επιμελητήριο:Ποιά ήταν η δράση σας για τους ολοένα αυξανόμενους ανασφάλιστους συνάδελφους( 1 στους 2 δεν έχει βιβλιάριο υγείας);

  • Ποια ήταν η δράση σας για το φορολογικό νομοσχέδιο που μας έπνιξε;
  • Ποια ήταν η δράση σας για τα κατασχετήρια σημειώματα που στάλθηκαν από το ΚΕΑΟ;
  • Γιατί είστε το πρώτο επιμελητήριο στην Ελλάδα που έκανε χρήση του νόμου είσπραξης εσόδων υπέρ τρίτων από τις ΔΟΥ και με την υπ’ αριθμόν ΔΠΕΙΣΑ 1126657 ΕΞ 2014/15.9.2014 απόφαση στέλνετε τα χρέη μας σαν ληξιπρόθεσμα στην εφορία;
  • Γιατί αποκρύπτεται από τους συνάδελφους ότι από 1/1/2015 η εγγραφή στα επιμελητήρια θα είναι προαιρετική;
  • Δεν ντρέπεστε με τέτοια κρίση και τόσα προβλήματα που έχουν οι συνάδελφοι να στέλνετε και εσείς αυτά τα χαράτσια ή μήπως φοβάστε ότι από το Γενάρη θα μείνετε μόνοι σας;

Το επιμελητήριο Λευκάδας δεν εξυπηρετεί επ’ ουδενί τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των επαγγελματιών του νησιού παρά μόνο τις μικροπολιτικές φιλοδοξίες του εκάστοτε προέδρου του και προάγει τα συμφέροντα μερικών δεκάδων επιχειρηματιών.

Δεν πληρώνουμε τίποτα γιατί δεν θέλουμε και γιατί δεν έχουμε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προηγουμενο αρθρο
Νίκος Γράψας: Τουριστική πολιτική για την Λευκάδα...πριν βουλιάξουμε...
Επομενο αρθρο
Κάλεσμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου για το Νοσοκομείο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.