HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΗ απελευθέρωση της Αθήνας – 12 Οκτωβρίου 1944

Η απελευθέρωση της Αθήνας – 12 Οκτωβρίου 1944

Ο φακός του Σπύρου Μελετζή απαθανατίζει τους πανηγυρισμούς των Αθηναίων μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από την Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1944

Οκτώβριος 1944, τριάμιση χρόνια από τότε που οι κατοχικές γερμανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ελλάδα, σπέρνοντας με ασύλληπτη βαρβαρότητα το θάνατο και την καταστροφή. Το πρωί της 12ης Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη, οι κάτοικοι της Αθήνας ανέπνεαν πάλι τον αέρα της ελευθερίας. Οι εκδηλώσεις ενθουσιασμοί και χαράς ήταν συγκλονιστικές. Η πλατεία Συντάγματος κατακλύστηκε από χιλιάδες Αθηναίους, που πανηγύριζαν με δάκρυα χαράς και με “Χριστός Ανέστη”, ενώ εκατοντάδες γαλανόλευκες υψώθηκαν σε σπίτια και καταστήματα και οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα. Την ίδια ώρα οι Γερμανοί κατέβαζαν την σβάστικα από την Ακρόπολη, για να αντικατασταθεί αμέσως μετά με τη Γαλανόλευκη, ενώ πλήθος κόσμου παρακολουθούσε με δάκρυα στα μάτια.

251

252

250

Πηγή: Ιχνηλατώντας τις ρίζες της ελληνικής παράδοσης

Προηγουμενο αρθρο
Η πιο όμορφη πόλη της Ευρώπης;
Επομενο αρθρο
Με το δεξί ξεκίνησε η Νίκη – Νίκησε στην Καλαμαριά (45 -54)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.