HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΗ αρχαία πόλης και το θέατρο της Λευκάδας

Η αρχαία πόλης και το θέατρο της Λευκάδας

Ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες οι εργασίες ανασκαφής για την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας στο Κούλουμο.

Η πανοραμική εικόνα της αρχαίας πόλης της Λευκάδας καθώς και το απλό και σύντομα κείμενο που παρουσιάζουμε είναι μια ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα το χώρο μέσα στον οποίο βρίσκεται το αρχαίο θέατρο.

«Η αρχαία πόλη της Λευκάδας βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και εκτείνεται από τον οικισμό του Καλλιγονίου στα βόρεια έως τις παρυφές του οικισμού Καρυωτών στα νότια, και από τα λοφοσειρά του Κούλμου στα δυτικά έως τις ακτές στα ανατολικά. Ένα τμήμα της πόλης ήταν κτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Κούλμου με θέα τη θάλασσα και τις ακαρνανικές ακτές, ενώ το υπόλοιπο απλωνόταν στην πεδιάδα έως την παραλία. Πρόκειται για ιδανική θέση ίδρυσης αρχαίας πόλης, διότι συνδυάζει την ύπαρξη ενός λόφου για την ανέγερση της οχύρωσης, ενός εξαιρετικά υπήνεμου φυσικού λιμανιού στις παρυφές της και τη γειτνίαση με την πλέον εύφορη πεδιάδα του νησιού.

Η αρχαία πόλη περιβαλλόταν από τείχος, μήκους περίπου 4,5 χιλιομέτρων, ενισχυμένο με ορθογώνιους πύργους. Τμήματα του διατηρούνται σήμερα κυρίως στα υψώματα του Κούλμου, όπου βρισκόταν και η ακρόπολη.

Στα δόμηση του τείχους αναγνωρίζονται δύο συστήματα, το πολυγωνικό και το ψευδοϊσόδομο. Από τις μέχρι σήμερα αρχαιολογικές έρευνες προκύπτει ότι το τείχος χρονολογείται στα κλασικά και τα ελληνιστικά χρόνια, ενώ έχουν διαπιστωθεί επισκευές που πιθανότατα έγιναν στην περίοδο της ρωμαιοκρατίας.

Για την ενίσχυση της οχύρωσης από βορρά, όπου και το πλέον ευάλωτο τμήμα της πόλης, κατασκευάστηκε στην πεδιάδα βόρεια των τειχών ένα δεύτερο τείχος, που εκτεινόταν από την πόλη έως τον όρμο τα Φλέβας, τον οποίο και προστάτευε.

Από τι παρυφές της πόλης προς βορρά και έως τα θέση Τσεχλιμπού, κοντά στα σύγχρονη πόλη, απλώνεται το Βόρειο νεκροταφείο της Λευκάδας, ενώ το Νότιο νεκροταφείο άρχιζε αμέσως έξω από τα τείχη στα θέση Σπασμένα Βρύση Καρυωτών.

Στο στενό πέρασμα μεταξύ της Ακαρνανίας και της Λευκάδας, νότια των τειχών της πόλης, βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι. Μεταξύ των δύο ακτών εντοπίζεται ένας λιμενοβραχίονας, μήκους 600 μέτρων, με άνοιγμα περίπου 35 μέτρων για τα διέλευση των πλοίων. Ο λιμενοβραχίονας-αποβάθρα, έργο πιθανώς των πρώτων Κορινθίων αποίκων, προστάτευε το λιμάνι από τους νότιους ανέμους και εξασφάλιζε τον έλεγχο των στενών.

Βορειότερα, μια λίθινη γέφυρα ένωνε τι δύο ακτές. Η γέφυρα αυτή αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς ως η μεγαλύτερη λίθινα γέφυρα της αρχαιότητας. Είχε μήκος περίπου 750 μέτρων, στηριζόταν σε πεσσούς , ενώ διέθετε κατάλληλα ανοίγματα για την διέλευση των πλοίων.

Οχυρές εγκαταστάσεις στην απέναντι ακτή προστάτευαν τη γέφυρα και το λιμάνι. Ως δεύτερο λιμάνι, όταν η προσέγγιση του πρώτου όταν δύσκολη, λειτουργούσε πιθανώς ο όρμος τα Φλέβας στα βορειοδυτικά τα πόλης.»

Σχετικά άρθρα: Η αρχαία Λευκάδα και τα σπίτια της

Προηγουμενο αρθρο
Σύσταση νέου ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσουκαλάδων
Επομενο αρθρο
Με μεγάλη συμμετοχή οι εκλογές για τον νέο πολιτικό φορέα στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.