HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ γέφυρα των Ελλήνων στη Βενετία και η Λευκάδα

Η γέφυρα των Ελλήνων στη Βενετία και η Λευκάδα

Είχαμε δημοσιεύσει σε παλαιότερο άρθρο μας την πρόταση του Θανάση Σίδερη για τη γέφυρα της οδού Άγγελου Σικελιανού, πριν από την τοποθέτηση της ξύλινης, αυτής που υπάρχει σήμερα και τη γνωρίζουμε όλοι. Η πρόταση του δεν υλοποιήθηκε όπως αναφέρουμε και στο άρθρο μας. [Δες ΕΔΩ]

Ο κ. Σίδερης, ο οποίος προσέφερε αφιλοκερδώς την ιδέα και τα σχέδια για να κατασκευαστεί στην πόλη της Λευκάδας μια γέφυρα «Δυτικού τύπου», αισθάνεται πολύ πικραμένος με το σημερινό αποτέλεσμα. Το σχέδιο που παρέδωσε και δεν υλοποιήθηκε «ταίριαζε περισσότερο στην παλιά αρχιτεκτονική της πόλης», μας είχε δηλώσει τότε.

Σήμερα που τον συναντήσαμε, είχε φυλαγμένο και μας παρέδωσε ένα απόκομμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής» στις 11/9/2016. Παρόμοιο με το δικό του σχέδιο για τη γέφυρα της Αγγέλου Σικελιανού, υπάρχει στη Βενετία. Και μάλιστα σε ένα ξεχωριστό σημείο για τον Ελληνισμό.

«Η μονοτοξοτή Γέφυρα των Ελλήνων» που περνάει πάνω από το κανάλι των Ελλήνων (Rio dei Greci) βρίσκεται στο Καστέλο, στην περιοχή Campo dei Greci που παλιότερα φιλοξενούσε πολλούς Έλληνες και όπου σήμερα διαμένουν οι βέροι Βενετοί που έφυγαν από τις τουριστικές περιοχές. Απέναντι από τη γέφυρα βρίσκεται το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μελετών, ενώ αμέσως μετά υψώνεται ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων.»

Επανερχόμαστε στο θέμα αν και θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως ό,τι έγινε, έγινε. Σήμερα δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Ο κ. Σίδερης υποστηρίζει στο άρθρο, πως σε ότι αφορά τη γέφυρα, μπορούμε. Αλλά ούτε σ’ αυτό θα σταθούμε.

Μπορούμε όμως να προβληματιστούμε. Στην περίπτωση της γέφυρας περιπάτου όπως και σε πολλά άλλα έργα έγιναν άπειρες αισθητικές και πολιτιστικές εκπτώσεις στο όνομα της με κάθε κόστος ανάπτυξης αλλά και άλλων παραγόντων. Κι όσο οι άνθρωποι με τις μνήμες και την κουλτούρα του Θανάση Σίδερη θα λιγοστεύουν, τόσο θα χάνουμε τον μπούσουλα στην πολιτιστική μας ταυτότητα και θα αποστερούμαστε τις γέφυρες που μας συνδέουν με το χτες. Και οι ελάχιστοι του μέλλοντος θα αποτελούν γραφικότητα και ενόχληση στο… ρεύμα.

Προηγουμενο αρθρο
Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λευκάδας για την απόφαση της δικαιοσύνης σχετικά με το Βατοπέδιο
Επομενο αρθρο
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λευκάδας σχετικά την συνέντευξη του διοικητή του νοσοκομείου

1 Σχόλιο

  1. Μαρια Π.
    22 Μαρτίου 2017 at 18:31 — Απάντηση

    Παλι τα ιδια??
    Οχι αλλο.
    Ας φτιαξουν την επομενη σε σχεδια δυτικα,βενετσιανικα μιας κι εμεις απο δαυτους καταγομαστε και το θελουμε να μιλαμε ακομα και ιταλικα.
    Ομπρος..!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.