HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ δημιουργία του ΤΕΙ ήταν ένα ρουσφέτι στην τοπική κοινωνία

Η δημιουργία του ΤΕΙ ήταν ένα ρουσφέτι στην τοπική κοινωνία

Σχολιάζει ο Κοινός Νους

Ωραία, κι εγώ λέω να «παραμείνει η ανώτατη εκπαίδευση στην Λευκάδα». Και μετά; Άμα δεν παραμείνει, τι θα χάσουμε εμείς οι Λευκαδίτες, τι οι φοιτητες, και τι η ανώτατη εκπαίδευση; (Η βενετιά βελόνι, αλλά ας το κουβεντιάσουμε χάριν συζητήσεως). Άμα δεν παραμείνει θα κρατήσουμε την αναπνοή μας, να μας κάνει ο μπαμπάς μας το χατήρι;

Κι ας πούμε ότι παραμένει: εκτός των προαναφερθέντων και συμμεντεχόντων στη σύσκεψη κοινωνικών ομάδων, ποιός άλλος ωφελείται; Ωφελούνται οι φοιτητές και το Ίδρυμα, με ένα απαξιωμένο τμήμα σε ένα, κατά κόρον, τουριστικό νησί; Υπενθυμίζω ότι η βάση εισαγωγής είναι το 3 και ο μέγιστος βαθμός εισαγωγής το 9… Αλλά μάλλον δεν έχει σημασία, εφόσον θα είμαστε στον «ακαδημαϊκό χάρτη».

Η δημιουργία του ΤΕΙ ήταν ένα ρουσφέτι στην τοπική κοινωνία, και σαν ρουσφέτι προσπαθούμε να το κρατήσουμε (κατόπιν ενεργειών μου, κλπ). Μήπως έχει χώρο εξασφαλισμένο, που να τον ζηλεύουν τα άλλα τα ιδρύματα; Μήπως έχει φοιτητική μέριμνα, που να έρχονται οι φοιτητες και να κάνουν «ααα, εδώ ήρθαμε». Μήπως έχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα φέρει τους αριστούχους, ή τέλοσπάντων φοιτητές πάνω από τη βάση;

Τίποτε απ’όλα αυτά δεν έχει: Άρπα-κόλλα και ο χώρος, και η φοιτητική μέριμνα («Ιούνιο να μου το εχετε αδειάσει…») και γενικά όλα του τα θέματα. «Αποκέντρωση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» σου λέει ο άλλος: μα η αποκέντρωση δε σημαίνει κάθε πόλη κι ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ. Σημαίνει ότι ο κάτοικος της Ξάνθης, φερ’ειπείν, δε χρειάζεται να μεταναστεύσει 600 χιλιόμετρα για ανώτερες σπουδές, μπορεί να μείνει στη Θράκη. Το ίδιο κι εμείς οι Λευκαδίτες: υπάρχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μια χαρά οργανωμένο, με τακαλά του (και τα κακά του, τι να κάνουμε). Θα θέλαμε φυσικά ένα πανεπιστημιακό τμήμα στη Λευκάδα, αλλά δεν τολμάμε να το εκφράσουμε, γιατί ξέρουμε ότι θα μας πάρουν με τις ντομάτες- ένα ΤΕΙ όμως; Εδώ μέχρι και η κουτσή Μαρία (σόρρυ Μαρία, που λέει ο λόγος…) έχει ένα ΤΕΙ, γιατί όχι κι εμείς (το ίδιο με τους υπεράριθμους στις πανελλήνιες, το ίδιο σε κάθε θέμα, ασχέτωως αν είναι σωστό ή όχι- «γιατί όχι κι εμείς»).

Και φυσικά οι βουλευτές, δήμαρχοι, παρατρεχάμενοι, όσο κι αν είναι υπερβολική η απαίτηση, είναι μπροστάρηδες στον αγώνα για τα «δίκαια αιτήματά μας». Κορόιδα είναι; Σου λέει, άμα γίνει, «κατόπιν ενεργειών μου», άμα δε γίνει «ο κακός ο υπουργός, δεν ακούει σε τόσες συνατήσεις μαζί του»… Αλλά βρίσκουν και τα κάνουν φυσικά ;-)

Κυρίες και κύριοι, αν πραγματικά είχατε τη ζέση να είναι η Λευκάδα τόπος παραγωγής γνώσης, έστω κι από ένα ΤΕΙ, κι όχι απλά μια αρπακολλαντζίδική ευκαιρία επιπλέον κέρδους, θα φερόσαστε διαφορετικά: Ορίστε κύριοι της διοικούσας, εδώ θα είναι το κτήριό του για τα επόμενα 100 χρόνια, «αγροπαϊκών» προδιαγραφών και με προοπτικές ανάπτυξης, εδώ η δωρεάν παροχή internet, εδώ η βιβλιοθήκη του, εδώ θα μένουν οι φοιτητές σαν άνθρωποι, κι όχι σε καταλύμματα προορισμένα για θερινή οικονομική εκμετάλλευση, εδώ θα τρώνε δωρεάν ή με γενναία έκπτωση, κι αν κάποιος θέλει να μείνει και το καλοκαίρι, μια και είμαστε και από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς, εδώ μπορούν να κάνουν πρακτική οι φοιτητές, κι αυτές τις ευκαιρίες έχουν όταν με το καλό τελειώσουν. Κι όταν βλέπει ότι οι ίδιοι οι υποψήφιοι το απαξιώνουν, να ψάξει να βρει γιατί συμβαίνει αυτό: φταίνε οι καθηγητές, το πρόγραμμα σπουδών, η διαμονή των φοιτητών, το ΤΕΙ δεν είχε καμία εκπαιδευτική χρησιμότητα εξ’αρχής; Να γιατί στις πολιτισμένες κοινωνίες οι εκπρόσωποι της κοινωνίας συμμετέχουν στα «Συμβούλια των Σχολών»: όλοι μπορούν να βελτιωθούν και να βελτιώσουν αυτό που προσφέρουν, αν το θέλουν.

«Μα αυτά είναι υποχρεώσεις του κράτους…» Και φυσικά είναι, γιαυτό και το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να φτιάχνει ένα ΤΕΙ σε κάθε πόλη του μεγέθους της Λευκάδας, γιατί αλλιώς θα χρεωκοπήσει (ώπα; τι λες ρε φίλε…). Η δουλειά του κράτους είναι να παρέχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία για σπουδές σε όλους τους Έλληνες, κι όχι να χρηματοδοτεί χειμερινό τουρισμό στη Λευκάδα!

‘Αμα η Λευκάδα θέλει ΤΕΙ γιατί έχει μεράκι και φιλοπρόοδο διάθεση, ορίστε, ας το αποδείξει. Και γνώτω ότι η ανώτερη κι ανώτατη εκπαίδευση είναι ακριβά σπορ, και θα χρειαστούν πολλοί να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αλλά επειδή έχω την υποψία ότι το ΤΕΙ το θέλουμε για τα «καλά» του και μόνο (δηλαδή για τα 500 νέα παιδιά το χειμώνα, να ανέβει η αγορά, και να λέμε ότι έχουμε ΤΕΙ…), πράγμα για το οποίο δε φτάνουν τα οικονομικά της ψωροκώσταινας βεβαίως-βεβαίως, ας κάνουν καμια δυο «συσκέψεις» ακόμη, για το ονόρε, κι ας διαλυθούν ησύχως. Δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο μας κακοπέφτει η «δημιουργία τμημάτων διετούς φοίτησης». Για να ανεβεί ο Τήλυ πρώτη εθνική πρέπει πρώτα να κερδίσει στα τοπικά (και μια φορά που ανέβηκε τρίτη εθνική, πάλι έπεσε), οπότε…

Αυτά και τέλος.

Προηγουμενο αρθρο
Οι αθλήτριες της Νίκης φωτογραφήθηκαν για το ημερολόγιο της ομάδας -video
Επομενο αρθρο
Σκέψεις για την προϊστορία της μπάντας στα Επτάνησα με αφορμή μιαν εικόνα

2 Σχόλια

  1. ΜΑΡΙΑ
    1 Νοεμβρίου 2017 at 19:03 — Απάντηση

    Πολύ σωστά! Τέλειο! Και…τώρα ας αρχίσει το υβρεολόγιο εναντίον του “Κοινού Νου” από όλους αυτούς τους Φαρισαίους που κόπτονται “υπέρ της τοπικής ανάπτυξης” και “του Λευκαδίτικου λαού”!

  2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
    1 Νοεμβρίου 2017 at 18:40 — Απάντηση

    Και οι καφετέριες?
    Και τα μπαράκια?
    Και τα ενοικιαζόμενα…..κοτέτσια?
    Και οι κάθε λογής έμποροι?
    Και…….
    Και……
    Και……
    Αλλά πάνω απ όλα το επίπεδο σπουδών όπως ευστόχως
    προαναφέρθηκε
    Καληνύχτα στον ύπνο του δικαίου

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.