HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ «Εθνική Οδός 42» και η υποθαλάσσια σήραγγα φέρνουν τη Λευκάδα πιο κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα

Η «Εθνική Οδός 42» και η υποθαλάσσια σήραγγα φέρνουν τη Λευκάδα πιο κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα

Άρωμα Λευκάδας: Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό τα δημοσιεύματα για την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας. Πες πες, τα θέμα θα πέσει στα μαλακά. Εξάλλου ποιος να αντιδράσει σήμερα; Οι μεγάλοι επαναστάτες αποδείχτηκαν επαναστάτες της καρέκλας. Μόλις στρογγυλοκάθισαν ξεχάστηκαν όλα. Τα «φαραωνικά» έργα έγιναν ανάπτυξη, οι «εργολάβοι» συνεργάτες, η μαρίνα Mega yacht παιδική χαρά.

———

Tο έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας βγαίνει από τα συρτάρια του Υπουργείου Υποδομών.

Το έργο είχε επιχειρηθεί αρχικά να δημοπρατηθεί το 2015, ωστόσο μετά από συνεχείς παρατάσεις, οδηγήθηκε σε ακύρωση.

Το κόστος του έργου υπό τις προϋποθέσεις του προηγούμενου διαγωνισμού είχε εκτιμηθεί σε περίπου 50 εκατ.ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή οδικού τμήματος συνολικού μήκους 3 χλμ. περίπου (συμπεριλαμβανομένης της υποθαλάσσιας σήραγγας). Η αφετηρία θα βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού 42 (Αμφιλοχία-Λευκάδα) νοτιοανατολικά του Κάστρου της Αγ. Μαύρας και το πέρας θα βρίσκεται στον περιφερειακό δακτύλιο της πόλης της Λευκάδας.

Επίσης περιλαμβάνει την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας κάτω από τον υφιστάμενο Δίαυλο Λευκάδας, με τα απαραίτητα τεχνικά έργα εισόδου και εξόδου, συνολικού μήκους 1,1 χλμ. περίπου, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη διέλευση των πλοίων από τον Δίαυλο και η ταυτόχρονη είσοδος/έξοδος των οχημάτων στο νησί της Λευκάδας, καθώς και την κατασκευή των απαραίτητων οδικών συνδέσεων με το υφιστάμενο δίκτυο, καθώς και την κατασκευή Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνας) σκαφών μεγάλου μήκους στην περιοχή του Διαύλου, βορειοανατολικά του υφιστάμενου και υπό λειτουργία τουριστικού λιμένα σκαφών αναψυχής Λευκάδας, εφόσον ενταχθεί στο έργο παραχώρησης.

Το εν λόγω έργο έρχεται να επιλύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται κυρίως τους θερινούς μήνες αλλά και να διευκολύνει την πρόσβαση στο νησί.

Πηγή: www.makeleio.gr

Προηγουμενο αρθρο
Αυτή η Λευκάδα, που μου έκλεψε την καρδιά
Επομενο αρθρο
Πίσω από το πέπλο της ωραιότητας. Ο μυστικός κόσμος της Εύας και του Άγγελου Σικελιανού

1 Σχόλιο

  1. Όταν χάνεται το μέτρο
    26 Νοεμβρίου 2018 at 19:44 — Απάντηση

    Εκλογές έρχονται οπότε και το θέμα ανακινείται. Εξάλλου στα περίφημα “αναπτυξιακά” -κομματικά- συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ πέρυσι είχαν παρομοίως αναφερθεί στην υλοποίησή του.

    Δύο ζητήματα:
    1ον. Μια τοπική κοινωνία που αδρανεί, είναι καταδικασμένη να της επιβληθούν “προτάσεις” και να τις αποδεχθεί.
    2ον. Μια τοπική κοινωνία που απαξιώνει τις δομές της ή δεν δημιουργεί νέες, είναι καταδικασμένη να ξεχαστεί το παρόν της από τις μελλοντικές γενιές ή να τις καταστρέψει με τις (μη) αποφάσεις της.

    Για παράδειγμα: Φάνηκε ότι καμία Δημοτική Αρχή δεν κατάλαβε ή δεν οραματίστηκε τι ακριβώς είναι ή μπορεί να αποτελέσει το “Πνευματικό Κέντρο”. Πνευματικό κέντρο εν έτει 2018 σημαίνει φολκλόρ, περιοδεύοντες θίασοι, παραδοσιακή στολή με μια λαδόπιτα στο χέρι και μια τέντζερη στην κεφαλή…

    Κατά τη γνώμη μου ένα σύγχρονο Πνευματικό Κέντρο σ’ ένα βαθμό αυτοδιοίκητο δημιουργεί τις προϋποθέσεις και καλλιεργεί το έδαφος για την ανάπτυξη διαλόγου μέσα στην κοινωνία με τη συμμετοχή της και χωρίς αποκλεισμούς. Μια διαδικασία που προφανώς δεν γίνεται στα δημοτικά συμβούλια ή τις λαϊκές συνελεύσεις (sic) εξαιτίας της έντονης πολιτικής και κομματικής νοοτροπίας και προσέγγισης των θεμάτων.

    Αν υπήρχε λοιπόν στα πλαίσια λειτουργίας του μια “Επιτροπή Αρχιτεκτονικής & Αισθητικής” ή μια “Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ακτιβισμού & Οικολογίας” με μέλη δημότες και προσκεκλημένους ειδικούς, η τοπική μας κοινωνία θα βρισκόταν εντελώς ανενημέρωτη για το συγκεκριμένο τεχνικό έργο? Μάλλον όχι! Και ίσως γι αυτό και δεν υπάρχουν τέτοιες επιτροπές σ’ ένα… κέντρο με πρόεδρο τον εκάστοτε δήμαρχο.

    Επίσης, κάθε χρόνο βλέπουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των τελειοφοίτων μαθητών εισάγεται σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ). Κι αναρωτιέται κανείς… ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ? Τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες θα έχουν αποφοιτήσει κάποιες χιλιάδες Λευκαδίων από τα ΑΕΙ της χώρας. Πού βρίσκονται? Τι κάνουν τη γνώση που πήραν? Είναι εδώ στη χώρα? Ή μετανάστευσαν στη δυτική & βόρεια Ευρώπη κι έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους?

    Μια νέα δομή σ’ ένα σύγχρονο Πνευματικό Κέντρο είναι το “Δίκτυο Λευκαδίων Επιστημόνων Νέας Γενιάς” όπου οι απόψεις σ’ έναν πλουραλιστικό διάλογο από νέας ηλικίας δημότες θα ήταν καθοριστικές για την ανάπτυξη του παράκτιου & (πολυ-)νησιωτικού μας τόπου με νέες προσεγγίσεις, άλλη οπτική, σύγχρονες ιδέες και προτάσεις για όλα τα θέματα και φυσικά για μια υποθαλάσσια σήραγγα σ’ ένα ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, που σχεδιάστηκε…
    -για μια τοπική οικονομία μόλις 3 μηνών το χρόνο (δεν υπάρχει ψυχή το χειμώνα στον Πόντε!)
    -λόγω μιας διορατικότητας? αυταπάτης? ευσεβών πόθων? ότι όλα τα αυτοκίνητα της ηπειρωτικής χώρας κι όλα τα ιστιοφόρα & yachts θα μπουκάρουν τις επόμενες δεκαετίες στο δίαυλο (για μόλις 3 μήνες το χρόνο!).

    …αλλά “προφανώς” δεν χρειάζεται το εν λόγω δίκτυο, καθώς εκλογές έρχονται και οι “ειδικοί” σ.σ. Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, Βουλευτές έχουν τις… “λύσεις” και θα μας… (ξανά)σώσουν! Βέβαια θα λειτουργήσει του χρόνου το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης και τα Ιόνια Νησιά θα γίνουν Βαλεαρίδες…

    Γνώμη μου: Μέτρον Άριστον (και) στον τουρισμό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.