HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΗ εκδήλωση Περί ποίησης στα πλαίσια του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο με τη συμμετοχή της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού

Η εκδήλωση Περί ποίησης στα πλαίσια του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο με τη συμμετοχή της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού

Το Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 7.30, πραγματοποιήθηκε, στη Σκηνή Οδυσσέας Ελύτης, το καθιερωμένο στρογγυλό τραπέζι Περί ποίησης, στα πλαίσια του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιάσουν το έργο τους οι καλεσμένοι ποιητές, τις πηγές και τα θέματα έμπνευσής τους, την ποιητική τους, και να αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος πάνω σε θέματα της ποιητικής δημιουργίας και της σημερινής παραγωγής ειδικότερα.

Στη φετινή εκδήλωση συμμετείχαν οι ποιητές/τριες: Βιβή Κοψιδά-Βρεττού, Ιωάννα Διαμαντοπούλου, Πέτρος Μπένος, Μαριάννα Αβούρη και Έλενος Χαβάτζας, με τον συντονισμό της Ασημίνας Ξηρογιάννη, κριτικού λογοτεχνίας. Στη δίωρη περίπου εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πολλοί ομότεχνοι, βιβλιόφιλοι, και επισκέπτες της έκθεσης βιβλίου, οι συμμετέχοντες, αφού παρουσιάστηκαν από τη συντονίστρια στο κοινό με ένα περιεκτικό βιογραφικό τους κι ένα δείγμα της ποιητικής τους γραφής, συνομίλησαν μεταξύ τους και απάντησαν στις ερωτήσεις της συντονίστριας πάνω σε ερωτήματα και προβληματισμούς, όπως: Τι είναι για σας η ποίηση, ποιητικά πρότυπα, σύγχρονη ποιητική πραγματικότητα-ποιοτικές και ποσοτικές διαστάσεις, το εργαστήρι του δημιουργού, σχολές-τεχνοτροπίες, σχέση της ποίησης με τις άλλες τέχνες, στίχος που άλλαξε το βλέμμα σας για τον κόσμο, σας δίνω λέξεις, δώστε μου σκέψεις, όπως: ανάγνωση, κριτική-κριτικοί, έμπνευση, εκδότες… Στο δεύτερο μέρος οι ποιητές/-τριες διάβασαν επιλεκτικά ποιήματά τους.

Ήταν πραγματικά μια βραδιά λυτρωτικής ποίησης. Που προβλημάτισε, δημιούργησε συναισθήματα, αποκαθήρε, γαλήνεψε και γέννησε αισιοδοξία στους παρισταμένους. Ότι μπορεί η ποίηση να «ζωγραφίζει» με θλιμμένα χρώματα τον κόσμο, όμως ο ποιητής είναι ο «αφοσιωμένος της ζωής» και της αθέατης αλήθειας της.

Η ήσυχη βροχή εκείνης της μέρας, παρόλο που δυσκόλεψε την κίνηση των επισκεπτών στο χώρο του Ζαππείου και την ενημέρωσή τους στα περίπτερα των εκδοτών, εντούτοις υπομνημάτισε με ένα ρομαντικό, φθινοπωριάτικο σκηνικό την, καθ’όλα και κατά γενική ομολογία, ιδιαίτερα αξιόλογη και ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ακολουθεί το ποίημα της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού από τη συλλογή: Χειραψίες μιας ασήμαντης μέρας (εκδ. Βακχικόν, 2018), που διάβασε στην εκδήλωση η κριτικός Ασημίνα Ξηρογιάννη.

Μετακόμιση

Ακούσια μετακομίζουμε
Από τη μια στην άλλη εποχή
Ομοίως και ηλικία
Σε απηνή διωγμό είν’ η αλήθεια
Συνεχώς
Καθώς πατρίδα μόνιμη ζητούν
Οι μετανάστες
Κι αρχίζουν το αργό ταξίδι όμορφοι
Κι όλο γερνούν και περισσότερο
Στον κάθε τους οικτρό σταθμό
Κάρβουνου σκόνη ματαιώσεις

Μεταναστεύουμε στις διάφορες
Στάσεις του χρόνου μας ορίζει
Μας επιτάσσει μας ελέγχει
Τον κάθε σταθμό αμείλικτα
Το πόσο το πότε το γιατί αναμετρά
Τα χρώματα ορίζει τη δύναμη
Το θάρρος της τόλμης την πυγμή
Τη διάρκεια της αστραπής- νεότης
Στα λευκά που γράφεται δόντια
Σαν έχει από το πρώτο αχ
Της γέννησης
Το κενό να σμιλεύει ο πελεκάνος
Της πέτρας και να κυρτώνει
Το κούφιο μεδούλι κενό από αίμα

Μόνο κίτρινης μνήμης ξεφλούδισμα
Δέρματα σαν πελώριες φακίδες
Σε στέγης ρίγισμα που γδέρνει
Ο γρέγος ώριμες νύχτες χειμώνα
Και παλεύει να στρώσει τη φυλή της
Η έχθρα τον ωραίο λαιμό που
Σωρεύει πτυχώσεις τοξικό
Οξυγόνο και ελεύθερες ρίζες
Πομφόλυγες πλαδαρά σώματα
Αφυδατωμένος χρόνος σε κορνίζα
Σ ι ω π ή ς
Ιστορίες ανθρώπων με αρχή
Μέση και τέλος φέτες χρόνου
Όλο μπρος που ανοίγει το δρόμο

Τι κοπάδι ατέρμον στην αιώνια
Δουλεία του μεγάλου αυθέντη…

Προηγουμενο αρθρο
Η ΕΛΜΕ για την αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων
Επομενο αρθρο
Εθνικό Αστεροσκοπείο: Κυκλώνας με 12 μποφόρ είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο Νότιο Ιόνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.