HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου, στη Λευκάδα

Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου, στη Λευκάδα

Σε ανεπίσημη επίσκεψη βρέθηκε χτες στη Λευκάδα Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος (Γιαννουλάτος). Τις προηγούμενες μέρες είχε επισκεφτεί την Πρέβεζα. Είχε συναντήσεις με τον Μητρoπολίτη Πρέβεζας και ο Δήμος τον ανακήρύξε επίτιμο δημότη Πρέβεζας. Ο ίδιος ζήτησε η επίσκεψή του στη Λευκάδα να είναι ανεπίσημη, γιατί όπως δήλωσε: «στην ηλικία που βρίσκομαι έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να βρω τις ρίζες μου».

(Η καταγωγή της μητέρας του Αρχιεπισκόπου είναι από την Πρέβεζα και ο πατέρας του γεννήθηκε στη Λευκάδα.)

Με εγκαρδιότητα τον υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Λευκάδας κ. Θεόφιλος στο επισκοπικό, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη, του Δημάρχου και στρατιωτικών αρχών του νησιού.

Ήταν μια επίσκεψη φορτισμένη συναισθηματικά και γεμάτη συγκίνηση αφού στο Επισκοπικό ήρθαν όλες οι οικογένειες Γιαννουλάτου -οι συγγενείς του. Από τους μεγαλύτερους μέχρι τα μικρά παιδιά. Εξαδέλφια με τις οικογένειες και τα παιδιά τους, άνοιξαν την αγκαλιά τους. Όλοι είχαν να του θυμίσουν και να του διηγηθούν κάτι από την πορεία της οικογένειας και τα μικρά παιδιά του χάρισαν ζωγραφιές.

Ό,τι και να γράψουμε για την χαρισματική προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου φοβούμαστε πως θα τον αδικήσουμε. Προσωπικά, θεωρούμε ότι αυτή η λίγη ώρα που τον ακούσαμε και βρεθήκαμε κοντά του, πιστώνεται στα κέρδη της ζωής μας. Εκτός τη θρησκευτικότητα που εκπέμπει η παρουσία του, αλλά ακόμα και χωρίς αυτή, πρόκειται για ξεχωριστό είδος ανθρώπου. Προσωπικότητα με τεράστια μόρφωση, γνωστός στα πέρατα του κόσμου, με άπειρες επιστημονικές και ιεραποστολικές διακρίσεις, έχοντας επιτελέσει ένα μεγάλης σημασίας έργο στην Αλβανία σε δύσκολους καιρούς, είναι συνάμα, απλός καταδεκτικός και μειλίχιος. Η φωνή είναι μελωδία και τα λόγια του -από το θρησκευτικό κήρυγμα μέχρι τις απλές διηγήσεις- γεμάτα απλότητα και γλυκύτητα. Η σεπτή μορφή του σε συνδυασμό με την γλυκύτητα της φωνής συνεπαίρνει και καθηλώνει.

Ο Μητροπολίτης Λευκάδας κ Θεόφιλος ήταν άψογος οικοδεσπότης. Υπήρξε φοιτητής του Αρχιεπισκόπου στο Πανεπιστήμιο και είχε και ο ίδιος πολλές θύμισες. από τον Αρχιεπίσκοπο. Τον προσκάλεσε να τιμήσει με την παρουσία του τη γιορτή της Φανερωμένης. Ο Δήμαρχος πρότεινε, πως αν αυτό συμβεί, θα γίνει και η  ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Λευκάδας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έφτασε από την Πρέβεζα συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Πρέβεζας, Άρτας και άλλους ιεράρχες καθώς και τον Δήμαρχο Πρέβεζας. Έμεινε αρκετή ώρα στο Επισκοπικό, μίλησε σε όλους με απλότητα και καλοσύνη.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος συνοδευόμενος από την Μητροπολίτη Λευκάδας επισκέφτηκαν το Μοναστήρι της Φανερωμένης. Τον υποδέχτηκε ο Ηγούμενος κ. Νικηφόρος, ο οποίος τον ξενάγησε στη συνέχεια στους χώρους της Μονής. Σε μια μικρή θρησκευτική τελετή στο ναό της Φανερωμένης ο κ. Θεόφιλος τον καλωσόρισε και επίσημα, εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του και του προσέφερε μια ποιμαντορική ράβδο.

Προηγουμενο αρθρο
Η μικρή Ολλανδία με το μεγάλο (αγροτικό) θαύμα
Επομενο αρθρο
Το Δημοτικό Σχολείο Νυδριού σε Ποδηλατοπορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.