HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΗ Εταιρεία Οίνων και οινοπνευμάτων «ΒΟΤΡΥΣ» στη Λευκάδα

Η Εταιρεία Οίνων και οινοπνευμάτων «ΒΟΤΡΥΣ» στη Λευκάδα

Σκίτσο του Απόστολου Λευκάδιου (Απόστολος Χαμοσφακίδης)

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε σήμερα απεικονίζουν το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Λευκάδας στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Δεσπόζουσα θέση κατέχει το κτίριο της ελληνικής εταιρείας Οίνων και Οινοπνευμάτων «ΒΟΤΡΥΣ». Καταλαμβάνει τη θέση που κτίστηκε μεταγενέστερα το σημερινό ξενοδοχείο «ΙΟΝΙΟΝ ΣΤΑΡ» ιδιοκτησίας του ΤΑΟΛ. Στα δεξιά της εικόνας εικονίζεται η καθολική Εκκλησία.

Το ΒΟΤΡΥΣ ήταν το εμπορικό σήμα της Ελληνικής Εταιρείας Οίνων & Οινοπνευμάτων (Ε.Ε.Ο.Ο.)
Στη Λευκάδα η Εταιρεία έκανε την εμφάνιση της το 1929 κατασκευάζοντας εργοστάσια οινοποιίας στους Σφακιώτες, Εξάνθεια, Βασιλική και Λευκάδα.

Λίγα λόγια για την ιστορία της Εταιρείας

Στις 6 Μαΐου 1906 δημιουργήθηκε η εταιρεία Ε.Ε.Ο.Ο. η οποία φάνηκε τότε ως η μόνη δυνατή λύση για την κατεργασία της σταφίδας.
Το εργοστάσιο ΒΟΤΡΥΣ είναι ένα από τα από τα πολλά εργοστάσια οινοποιίας που ίδρυσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΝ (Ε.Ε.Ο.Ο.) Η εταιρία ίδρυσε εργοστάσια και οιναποθήκες: Mύλοι Αθηνών (σήμερα Σεπόλια), Ελευσίνα, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πύργο, Αχαΐα, Πάρο, Κύμη, Βελίκα, Γαστούνη, Βραχάτι, Λευκάδα, Σάμο, Αλιβέρι.

Το 1905 το «Σταφιδικό Ζήτημα», δηλαδή η υπερπαραγωγή του τότε «εθνικού προϊόντος», της σταφίδας στοιβάζονταν στις αποθήκες, καθώς η ζήτηση της είχε πέσει κατακόρυφα και η αγορά απορροφούσε πολύ μικρές ποσότητες και σε πολύ χαμηλές τιμές.

Σκοπός της εταιρείας τέθηκε κάθε εργασία που σχετίζεται με την κατασκευή και εμπορία οίνων, οινοπνεύματος, και κάθε είδους βιομηχανικού προϊόντος από τα σταφύλια και σταφίδας. Η εταιρεία έστρεψε την προσοχή στην αύξηση της κατανάλωσης του οινοπνεύματος δημιουργώντας σπουδαία εξαγωγή καθαρού οινοπνεύματος στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό της χώρας συνέβαλε καθοριστικά στην διάδοση της χρήσης του μετουσιωμένου οινοπνεύματος για φωτισμό, θέρμανση και κίνηση.

Τα ελληνικά κρασιά ήταν άγνωστα ως τότε στο εξωτερικό και πολύ φτηνά στο εσωτερικό λόγω της προσφοράς ολόκληρης της παραγωγής. Έτσι η Ε.Ε.Ο.Ο πραγματοποίησε την οινοποίηση της χλωρής σταφίδας. Συμπλήρωσε τις εγκαταστάσεις της και ίδρυσε σε διάφορα κέντρα της Πελοποννήσου οινοποιίες με δεξαμενές και μηχανήματα για την αγορά και την οινοποίηση μεγάλων ποσοτήτων χλωρής σταφίδας κατά την εποχή του τρυγητού. Με όλα τα παραπάνω εξασφάλισε την διαρκή διάθεση του πλεονάσματος της σταφίδας αλλά έσωσε και την υπόλοιπη οινοπαραγωγή της Ελλάδας.

Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 1928

Η ακμή της τοποθετείται στις δεκαετίες του ’20 και του ’30. Τη δεκαετία του 1930, η εταιρεία διαχειριζόμενη τα 2/3 της ελληνικής παραγωγής οίνων, αποσταγμάτων και οινοπνευμάτων, ήταν ο μεγαλύτερος οινοποιητικός οργανισμός της Ευρώπης, και η μεγαλύτερη βιομηχανική και εμπορική επιχείρηση στην Ελλάδα με 8 εργοστάσια, με πάνω από 20 οινοποιεία, με δεξαμενές τεράστιας χωρητικότητας, χιλιάδες δρύινα βαρέλια και πολλές οιναποθήκες.

Συνετέλεσε καθοριστικά στην τροφοδότηση και κίνηση της κοινωνικής μηχανής: απασχολούσε 2.000 εργάτες και 300 υπαλλήλους, (οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν επιστήμονες) και άλλους τόσους πράκτορες, αλλά και 3.000 εργάτες όπως φορτωτές, παραγωγούς κλπ. Ακόμη παρείχε εργασία σε σιδηροδρόμους, ατμοπλοϊκές εταιρίες και γενικά στο εμπόριο από το οποίο προμηθευόταν όλα τα αναγκαία για την βιομηχανία υλικά.

Η «ΒΟΤΡΥΣ» έμεινε στη Λευκάδα μέχρι το 1949 όποτε και πούλησε τις εγκαταστάσεις της στο Τ.Α.Ο.Λ.

Αντιπρόσωπος της Εταιρίας Οίνων και Οινοπνευμάτων στη Λευκάδα υπήρξε ο Αλέξανδρος Σολδάτος. Όπως αναφέρει ο ιστορικός Πάνος Κουνιάκης: «ο πατέρας του Σπυρίδων, διατηρούσε μικροπαντοπωλείο κοντά στον ναό του Παντοκράτορα. Ο Αλέξανδρος Σολδάτος κατάφερε μέσα μια εικοσαετία να κατέχει εξέχουσα θέση στο εμπόριο, στην Βιομηχανία και στο εν γένει οικονομικό γίγνεσθαι της Λευκάδας. Υπήρξε επίσης αντιπρόσωπος της εταιρείας λιπασμάτων Κανελλοπούλου. Ίδρυσε οικία στην πλατεία Δικαστηρίων, κατάστημα στην αγορά της Λευκάδας εφάμιλλο ευρωπαϊκών. Έδωσε τον ηλεκτροφωτισμό στην πόλη της Λευκάδας ιδρύοντας εργοστάσιο στην Πλατεία Αγίου Δημητρίου και εγκατέστησε παγοποιείο και ψυγείο αφάνταστα εξυπηρετικό στο εμπόριο. Η εξέλιξη του Αλέξανδρου Σολδάτου υπήρξε θαυμαστή. Η Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων που αντιπροσώπευε εγκατέστησε ευρύχωρες αποθήκες στην πόλη της Λευκάδας δίπλα στον Ανθώνα για την κατεργασία των οίνων και των νωπών σταφυλιών…»

Σχετικά άρθρα: Όταν τα λευκαδίτικα σταφύλια ταξίδευαν στη Γαλλία

Προηγουμενο αρθρο
Πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου: «Το Πέρασμα Αντίκρυ»
Επομενο αρθρο
Συνάντηση Δ.Σ. Φιλανθρωπικού Συλλόγου ΦΑΡΟΣ με τον Δήμαρχο Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.