HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ ευθύνη του πολίτη είναι «α λα καρτ» στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας

Η ευθύνη του πολίτη είναι «α λα καρτ» στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας

Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στο χτεσινό (17/12) Δημοτικό Συμβούλιο ήταν: «Ενημέρωση-συζήτηση για την Μονάδα Προεπεξεργασίας, Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΜΟΠΑΚ) Απορριμμάτων Δήμου Λευκάδας». Ο εισηγητής κ. Ευστάθιος Βλάχος ενημέρωσε το σώμα για την σπουδαιότητα και την μέχρι τώρα πορεία του έργου, που θα δώσει λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων του νησιού. Τόσο ο εισηγητής, όσο και όσοι μίλησαν από την παράταξη της πλειοψηφίας, τόνισαν πως σε ότι έχει να κάνει με τα σκουπίδια και την καθαριότητα της πόλης και του νησιού, κανένα έργο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό αν δεν υπάρχει η συμμετοχή, και η ευθύνη του πολίτη.

Συμφωνώ απόλυτα με την ευθύνη του πολίτη απέναντι στην καθαριότητα και στο θέμα των σκουπιδιών. Για τα σκουπίδια είμαστε εξίσου υπεύθυνοι και εμείς που τα παράγουμε, όσο και η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου που έχει αναλάβει την αποκομιδή τους. Όσοι έχουμε βγει έξω από τα σύνορα της χώρας, εντυπωσιαζόμαστε με την καθαριότητα των Ευρωπαϊκών πόλεων. Δεν δουλεύουν περισσότερο, ούτε καλύτερα οι υπηρεσίες καθαριότητας αυτών των πόλεων. Απλούστατα υπάρχουν υπεύθυνοι πολίτες, κοινωνοί και συμμέτοχοι στο θέμα της καθαριότητας.

Θα έπρεπε όμως το Δ.Σ. να αποφασίσει πότε ακριβώς ο πολίτης είναι υπεύθυνος απέναντι στο κοινωνικό σύνολο για τις πράξεις του και πότε δεν είναι. Οι υπευθυνότητα δεν μπορεί να ισχύει κατά περίπτωση.

Στο προηγούμενο ακριβώς Δ.Σ., πριν από 10 μέρες, τόσο ο κ. Βλάχος, όσο και όλοι, όσοι στο χτεσινό Δ.Σ. ανακάλυψαν την ευθύνη του πολίτη, ενέκριναν ψήφισμα εναντίον του Νόμου που αφορά την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων. Μεταξύ των άλλων ψήφισαν ότι είναι αντίθετοι στο να ελεγχθούν οι φάκελοι υπαλλήλων για τυχόν πλαστά πτυχία και δικαιολογητικά. Ψηφίσαν δηλαδή, ότι αυτός που πλαστογραφεί Δημόσια έγγραφα, που υπογράφει ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, που εξαπατά φορείς και Υπηρεσίες, που πήρε τη δουλειά ενός άλλου που είχε πραγματικά δικαιολογητικά, δεν φέρει ευθύνη. Η ευθύνη ανήκει όλη -το τόνισε και ο Δήμαρχος- στους πολιτικούς που τον διόρισαν!

Γίνεται φανερό λοιπόν πως για τους διοικούντες το Δήμο, η ευθύνη του πολίτη πάει κι έρχεται κατά περίπτωση και πως ο λαϊκισμός καλά κρατεί. Δεν μπορεί από τη μια να ζητάμε υπευθυνότητα από τους πολίτες και από την άλλη να τους θεωρούμε άβουλα όντα, έρμαια κακών πολιτικών. Στο ταγκό όπως και στο ρουσφέτι χρειάζονται δυο, ένας πομπός και ένας δέκτης.

Το νέο, η καινοτομία, είναι «επώδυνα» και σε καμιά περίπτωση δεν εφαρμόζονται με τις παλαιοκομματικές ταχτικές του χαϊδέματος των αυτιών, από τις οποίες δείχνουν να εμφορούνται όσοι χρησιμοποιούν την καραμέλα της προοδευτικότητας.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Δυο Εκδηλώσεις από το «Φωτεινό» πριν τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση Υπηρεσίας καθαριότητας Δήμου Λευκάδας για τις γιορτές

12 Σχόλια

  1. παϊσιος
    27 Δεκεμβρίου 2014 at 09:46 — Απάντηση

    Κύριοι το παιχνίδι είναι στημένο και η τράπουλα σημαδεμένη απο πολύ καιρό. Αν νομίζει κάποιος οτι το πλαστό πιστοποιητικό που προσκόμισε ο (νεοδιορισθείς τότε) υπάλληλος κατατέθηκε εν αγνοία των (τότε) πολιτικων προϊσταμένων των υπηρεσιών, πλανάται πλάνην οικτράν. Το πιό πιθανό είναι η εν λόγω κατάθεση να έγινε με την καθοδηγηση του πολιτικού και αφού βεβαίως ελήφθη η διαβεβαίωση οτι (το πλαστό) θα αποφύγει την βάσανον της διασταύρωσης. Πάντως να ξέρετε οτι απο τη στιγμή που θα αποκαλυφθεί πλαστό, εγείρονται ευθύνες όχι μόνο στον υπάλληλο, αλλά και σε αυτόν που το δέχτηκε στην όποια υπηρεσία. Χώρια που θα ανοίξουν και στόματα και θα μιλήσουν. Και εδώ κύριοι σπάει η αλληλεγγύη των πολιτικών διαχειριστών της όποιας καρέκλας, μεταξύ τους. Πέρα απο το γεγονός ότι οι (υποψήφιοι προς αποκάλυψη) υπάλληλοι προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο στελέχωσαν, ή ψήφισαν μηχανισμούς που σήμερα βρίσκονται στην καρέκλα και τους θεωρούν δικά τους παιδιά. Γιαυτό και υπεραμύνονται της μη διασταύρωσης νομιμότητας δικαιολογητικών πρόσληψης.Τώρα πότε θα πληρωθεί το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών (που δυστυχώς πολλοί απο αυτούς γνωρίζουν την αδικία), μη με ρωτάτε. Συμφωνώ με το άρθρο απόλυτα.

  2. Γιάννης Κ.
    26 Δεκεμβρίου 2014 at 13:32 — Απάντηση

    @ Τσοπάνος

    Κάτι μου ‘παν, κάτι άκουσα, ή αλλιώς, πες, πες κάτι θα μείνει!

    Ο μέχρι τώρα σχολιασμός του άρθρου επικεντρώνονταν στα σημεία που θίγει. Το θέμα δεν είναι η αξιολόγηση των Δημοσίων υπαλλήλων, αλλά αν οι παράνομα διορισθέντες είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι για τις πράξεις του ή είναι αθώοι και φταίνε οι πολιτικοί που τους διόρισαν. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα ποσοστά που αναφέρετε. Τώρα εσείς πως τα κάνατε όλα αχταρμά είναι μάλλον δικό σας θέμα και οφείλετε είτε σε θολούρα είτε σε τακτική.

  3. ΧΩΡΙΑΤΗΣ
    26 Δεκεμβρίου 2014 at 12:29 — Απάντηση

    Kατάλαβα. Προφανώς είσαι θασιώτης του δόγματος…ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ και αφού μπώ, μπορώ να λουφάρω, να χρεώνω υπερωρίες, να μην πατάω στην δουλειά μου, να εκβιάζω το πολίτη, ναι έχει και απ’ αυτά το …ρεπερτόριο, να μην με αξιολογεί κανείς, να μην δίνω λόγο σε κανέναν, να προσκομίζω πλαστά πτυχία και αυτά ‘ολα τα λές …ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ! Προφανώς αγνοείς ποιοί έκαναν κουμάντο με τους…παλιούς και ποιοί εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο και με τους…νέους και στους παλιούς δήμους και στον ενιαίο δήμο! Πληροφορήσου πρώτα γι αυτό που σου λέω και μετά έλα να τα συζητήσουμε. Τραγικές ιστορίες, τσοπανάκο , που δυστυχώς η ξύλινη γλώσσα και αυτή η εργατοπατερίστική λογική των …νέων θα τις θεριέψει…

    • Tσοπάνος
      26 Δεκεμβρίου 2014 at 14:06 — Απάντηση

      Φίλε δεν έχω όρεξη γιορτιάρες μέρες να τις σπαταλήσω γράφοντας σχόλια, πόσω δεν μάλλον όταν αυτά δεν τυγχάνουν μιας αξιοπρεπής κατανόησης κι ερμηνείας. Ειδικά την διαστρέβλωση δεν την μπορώ με τίποτα. Αυτά που αναφέρεις τι σχέση έχουν με αυτά που έγραψα;

      Πάμε λοιπόν πάλι. Δύναται να εγγυηθεί μια αξιοπρεπής αξιολόγηση υπαλλήλων από εκείνους που αναφέρεσαι; Όσο για τα πλαστά πτυχία , ο ίδιος ο δήμαρχος μπροστά μου κι ενώπιων του ΔΣ τόνισε ότι πρέπει ν’ απολυθούν χωρίς δεύτερη κουβέντα , οπότε να εδώ και που μπαίνει ζήτημα παραπληροφόρησης, πάρτε μια κάμερα και πηγαίνετε ρωτήστε τον να σας το επιβεβαιώσει.

      Τώρα για το εάν γνωρίζω τι συνέβαινε στην Λευκάδα , μην στοιχηματίσεις, γιατί το πιο πιθανό είναι να χάσεις! Εδώ πάνω από το “μαντρί” όλα τα “καραουλίζω”, άσε που καμιά φορά κατεβαίνω στην Λευκάδα γιατί έχω μια προβατίνα που κλωτσάει την καρδάρα και την σπάει, έτσι κάθε τόσο κατεβαίνω και στην χώρα για καινούργια.

      Γι αυτό λέω , εκείνους τους ετεροχρονισμένα “τιμητές” του δημοσίου χρήματος και της διαφάνειας, εκείνους σας αξίζει να έχετε άρχοντες.

      Εγώ πάντως είμαι αποφασισμένος Σαμαρά ή καλύτερα (αφού αυτός κουμαντάρει) , Βενιζέλο δαγκωτό θα ψηφίσω, εάν τελικά δεν πετύχει η “σούπα” με τον πρόεδρο.

  4. Τσοπάνος
    26 Δεκεμβρίου 2014 at 11:11 — Απάντηση

    Kαλά μας κάνουν και μας πάνε @@@ιοντας . Το τραβάει οργανισμός μας!

    Είναι ποτέ δυνατόν να κάνεις σωστή αξιολόγηση όταν σου ορίζουν τα ποσοστά μέσα στα οποία πρέπει να κινηθείς; Δηλαδή ντε και καλά παράδειγμα σε μια δημόσια υπηρεσία στην Λευκάδα 20% καλούς, 40% μέτριους και 40% άχρηστους και σε μια αντίστοιχη στην Πρέβεζα τα ίδια;

    Η αξιολόγηση γίνεται για την αξιολόγηση ή για να απολύσουν με άλλοθι; Και ποιος μας εγγυάται ότι με τον τρόπο που θα γίνει σήμερα, δεν θα λειτουργήσει το σύστημα κατά την έξοδο υπαλλήλων, όπως λειτουργούσε κατά την είσοδο. Δηλαδή οι δικοί τους να μείνουν και όσοι δεν είναι μαζί τους απολύονται;

    Και ποιος παρακαλώ διόρισε αυτόν τον κόσμο στο δημόσιο; Αυτοί με την “ξύλινη γλώσσα” ή οι πολέμιοι τους νεοφιλελεύθεροι μαζί με εκείνους με την δίμετρη γλώσσα και το διαρκές γλείψιμο που νταραβεριζόμενοι έριξαν την χώρα σε μια ατέλειωτη διαπλοκή;

    Τις εξηγήσεις και τις ευθύνες να τις αναζητήσετε σ΄εκείνους που τους διόρισαν κι όχι σ΄εκείνους που υπερασπίζονται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία.. Αλλά τι να περιμένει κανείς από ανθρώπους που συμβιβάστηκαν να ζουν με “περιοριστικούς όρους” σε μια από καταβολής κόσμου ελεύθερη χώρα.

    Γιατί πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί ότι κάθε μήνα δίνουμε το παρόν στην τράπεζα και στο ΙΚΑ για την δόση μας. Οι κατάδικοι σύντομα με το βραχιολάκι θα είναι σε καλύτερη μοίρα γιατί δεν χρειάζεται να πληρώσουν κιόλας καθαρίζουν με μια επίσκεψη στην αστυνομία.

    Τι να πω ρε;

    Βγάλε πρόεδρο Σαμαρά κι εγώ μαζί σου !

    ΥΓ: Παραιτηθείτε εκεί στον δήμο Λευκάδας, να φέρουν τους παλιούς πίσω, πιθανόν εκείνοι τους αξίζουν!

  5. ΧΩΡΙΑΤΗΣ
    24 Δεκεμβρίου 2014 at 15:04 — Απάντηση

    Συγχαρητήρια Κα Σάντα για το εύστοχο και ευθύβολο άρθρο σας. Απ’οτι καταλαβαίνω, απ’τις απαντήσεις των συμβούλων της πλειοψηφίιας, το άρθρο σας δικαιώνεται απόλυτα. Καλά, δεν βαρέθηκαν ακόμη τα επαναστατικά τσιτάτα και τον ξύλινο λόγο? Εχουν ακόμα αφελές ακροατήριο που τους ακούει και τους καμαρώνει?

  6. ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ
    23 Δεκεμβρίου 2014 at 22:12 — Απάντηση

    Με αφορμή το κείμενο της κ. Β. Σάντα με τίτλο “Η ευθύνη του πολίτη είναι «α λα καρτ» στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας” θα μου επιτρέψετε να καταθέσω τη θέση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το άρθρο 42 του Ν. 4250/2014 για τον “επανέλεγχο” των συμβάσεων χιλιάδων υπαλλήλων, θέμα που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρώ αυτή την παρέμβαση αναγκαία για την ενημέρωση των συμπολιτών μας που δεν παρακολούθησαν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την οποία οι τοποθετήσεις του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας ήταν σαφείς και ξεκάθαρες.

    Αυτή η Δημοτική Αρχή, λοιπόν, είναι υπέρ των σταθερών σχέσεων εργασίας με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, που – εκτός των εργαζομένων – διασφαλίζουν και το συμφέρον των πολιτών.
    Το “διάταγμα Παυλόπουλου” υπήρξε μια αυτονόητη άρση της ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων, επί χρόνια, που έμεινε όμως αποσπασματική με αποτέλεσμα να συνεχίζεται για 10ετία η ίδια πολιτική, αυτή δηλ. της ομηρίας με νέες στρατιές συμβασιούχων, διμηνιτών, προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, κλπ.
    Ο επανέλεγχος των συμβάσεων είναι απολύτως προσχηματικός και συνδέεται με την αγωνία του κ. Μητσοτάκη (ΥΔΜΗΔ) να φανεί συνεπής στις μνημονιακές του δεσμεύσεις για “καρατόμηση” χιλιάδων εργαζομένων σε αυτοδιοίκηση και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
    Τα πλαστά πιστοποιητικά και οι όποιες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις είναι εύκολο να εντοπισθούν αφού όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση του ΑΣΕΠ. Οτιδήποτε άλλο είναι φανερό ότι αποσκοπεί τώρα στην ανατροπή κριτηρίων και προϋποθέσεων που ίσχυαν στο παρελθόν.
    Η διαδικασία που επιλέγεται – με απειλές και εκβιασμούς κατά αιρετών – παραβιάζει την αυτοτέλεια της Τ.Α. και των δημοκρατικά νομιμοποιημένων δημοτικών αρχών, δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις του ΥΔΜΗΔ.
    Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, είμαστε υπέρ της διαφάνειας και αξιοκρατίας στους δήμους και το σύνολο του δημόσιου τομέα.
    Δεν έχουμε καμία αντίρρηση στον έλεγχο και την τιμωρία των επίορκων και όσων βρέθηκαν παράνομα σε θέσεις εργασίας. Όμως δεν συναινούμε στο “κυνήγι μαγισσών” που στήνει η συγκυβέρνηση με προφανή στόχο την απομάκρυνση-απόλυση εργαζομένων και την κατάργηση των αντίστοιχων θέσεων σε βάρος της αυτοδιοίκησης και των πολιτών.
    Τελικά η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει την από μηδενική βάση και με άλλα κριτήρια επανεξέταση των συμβάσεων για να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις.

    • akis
      24 Δεκεμβρίου 2014 at 14:32 — Απάντηση

      πώς θα κάνετε τον έλεγχο για να εντοπίσετε τους απατεώνες κύριε, πότε και τι θα γίνει εφόσον αυτοί εντοπιστούν?

      (μην ξεχνάτε ότι τη θέση σας τη χρωστάτε στους προηγούμενους που μας κατέστρεψαν και όχι στον εαυτό σας ή στην πίστη του κόσμου σε εσάς και την προηγούμενη πολιτική σας παρουσία).

  7. Σπυρος Πολίτης
    19 Δεκεμβρίου 2014 at 23:21 — Απάντηση

    Σε συνεχεια του ανωτερω σχολίου: Το ψηφισμα εγινε δεκτό ως εξής:
    1. Να μην εφαρμοστεί η ποσοστωση στην πραξη
    2.Κανένα στοιχείο και φακελος εργαζομένου να μην δοθεί μεοποιονδηποτε τρόπο και να μην αποσταλει, οπως και καμια παροχή στοιχείων στους ελεγκτες, ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΕΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

  8. Σπυρος Πολίτης
    19 Δεκεμβρίου 2014 at 23:16 — Απάντηση

    Γραφει αναμεσα στ αλλα το ψηφισμα: Ψευδεται η κυβερνηση οταν λεει οτι με αυτον τον τρόπο θελει ν αντιμετωπίσει οσους κατεθεσαν πλαστα δικαιολογητικα.
    Δεν στηριζουμε πτυχία μαιμού και πλαστα δικαιολογητικα, αλλα ουτε παραχωρούμε το ρόλο του τιμητη της νομιμότητας, της αξιοκρατίας και της διαφανειας στα κόμματα εξουσίας που εμπνευστηκαν, οργανωσαν και καθιερωσαν συνθηκες ευδοκιμησης ανομίας αναξιοκρατίας και αδιαφανειας, εξαγοραζοντας προσδοκιεςς, ψηφους και συνειδησεις κανοντας κουρελοχαρτο το δικαιωμα στην εργασία.

    • akis
      24 Δεκεμβρίου 2014 at 14:28 — Απάντηση

      και τι γίνεται με αυτούς που με κομπίνα έφαγαν τη θέση των παιδιών μας? του κρατάμε λόγω ανθρωπχιάς???

  9. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠ
    19 Δεκεμβρίου 2014 at 18:37 — Απάντηση

    Εξαιρετικό σχόλιο. Πολιτικό με τη σωστή σημασία της λέξης. Αλλά οι τοπικοί άρχοντες έχουν και μυωπία και βαρυκοϊα. Και δυσανάλογο τουπέ βέβαια!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.