HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ Θεατρική παράσταση «Ελιξίριον Τσέχωφ» στη Λευκάδα

Η Θεατρική παράσταση «Ελιξίριον Τσέχωφ» στη Λευκάδα

Δελτίο Τύπου

ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΙ «ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ» ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕΧΩΦ
ΑΠΟ ΤΟ
ΔΗ. ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας παρουσιάζουν το Ελιξίριον Τσέχωφ! από το «Άρμα Θέσπιδος», το νέο θεατρικό σχήμα που δημιουργήθηκε από το καλλιτεχνικό διευθυντή Κώστα Καζάκο, με στόχο να φέρει το καλό θέατρο κοντά στους πολίτες των συνοικιών, των χωριών και των περιοχών που βρίσκονται μακριά από τις θεατρικές σκηνές και δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να απολαύσουν μια θεατρική παράσταση.

BA7C4721 copy

Το έργο:

Μια Πρόταση γάμου καταλήγει σε έναν τρικούβερτο καβγά για αγελαδοβοσκές με λιποθυμίες και φιλιά. Μια όμορφη χήρα ταράζεται όταν στο σπίτι της μπαίνει θυμωμένος ένας χωριάτης που μοιάζει με Αρκούδα και ζητάει τα χρέη του μακαρίτη άντρας της. Οι δυο τους μαλώνουν τόσο έντονα που καταλήγουν σε μονομαχία . Και τότε ερωτεύονται παράφορα. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μαζί με τον λογιστή του, προσπαθούν να γράψουν ένα λόγο για την Επέτειο της τράπεζας στο γραφείο τους και ξαφνικά εισβάλει μια ανήμπορη γυναίκα που ζητάει τους μισθούς του άντρα της.
Η παράσταση αυτή θα παρέχει αληθινή ψυχαγωγία, υψηλού επιπέδου, για μικρούς και μεγάλους.

BA7C4765 copy

Συντελεστές:
Μετάφραση: Λυκούργος Καλλέργης.
Σκηνοθεσία: Χρήστος Στρέπκος
Σκηνικά – Κοστούμια : Θάλεια Ιστικοπούλου
Κίνηση: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Καλαντζοπούλου , Κατερίνα Κολλυροπούλου , Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας.

BA7C6015 copy

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016
Αίθουσα Συνεδρίων Πνευματικού Κέντρου, ώρα 20.30
Τιμή εισιτηρίου 3 €, Οικογενειακό 5 €

BA7C6112 copy

Το «Άρμα Θέσπιδος»

Η δημιουργία αυτού του περιοδεύοντος θιάσου, αποτελεί οφειλόμενο φόρο τιμής στον αρχαίο μας προπάππο, τον Θέσπι, τον πρώτον αυτόν από τους ανθρώπους, που έβαζε το θίασό του πάνω σ’ ένα «άρμα», δηλαδή σ’ ένα κάρο της εποχής και γύριζε στα χωριά της Αττικής, στεκότανε στη μέση της Αγοράς κι έπαιζε το Διθύραμβό του. Τον πρώτο Διάλογο στην ανθρώπινη ιστορία. Τον πρώτο Αγώνα Λόγου. Ο ίδιος ο Θέσπις έδινε τις «υποκρίσεις». Έτσι λέγανε τότε τις «αποκρίσεις». Κι έγινε ο πρώτος Υποκριτής. Ο πρώτος Ηθοποιός.

Σήμερα η Υποκριτική, δηλαδή η Δραματικά Τέχνη, δηλαδή το Θέατρο, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής μας δραστηριότητας, μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα που κυλάει γύρω μας και τελικά εκδηλώνεται σαν βασική ανάγκη του κοινωνικού ανθρώπου. Η Δραματική Τέχνη έχει εξελιχθεί στην πιο άμεση μορφή κοινωνικής συνείδησης.

Έχουμε την πεποίθηση ότι η ύπαρξη ενός μόνιμου τοπικού Θεάτρου, όπως είναι ένα Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, δικαιώνεται όχι μόνο με τη δράση του στην πρωτεύουσα του Νομού αλλά κυρίως με τη συνεχή παρουσία του στις κωμοπόλεις, στα κεφαλοχώρια κι αν είναι δυνατόν, σ’ όλο τον κόσμο της υπαίθρου. Σ’ αυτόν τον κόσμο, που λόγω συνθηκών ζωής, οι έννοιες ελεύθερος χρόνος, ψυχαγωγία, πολιτιστική δραστηριότητα, δεν έχουν ακόμα βρει το αληθινό τους περιεχόμενο. Εκεί το Θέατρο μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες. Κι είμαστε βέβαιοι, ότι αυτός είναι ο καλλίτερος τρόπος για να αξιοποιηθούν τα χρήματα των δημοτών.

Το ΔΗΠΕΘΕ της ΠΑΤΡΑΣ, με το «ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ», φιλοδοξεί να βρίσκεται κοντά στο λαό της Αχαϊας κι ακόμα στο λαό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, προσφέροντας ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου, με αδιάβλητα έργα, μεγάλων συγγραφέων και με τον ενθουσιασμό των καλλιτεχνών της Πάτρας.

Ξεκινάμε λοιπόν με τις λαμπρές κωμωδίες του Άντον Παύλοβιτς Τσέχωφ. Έργα λαϊκά, άμεσα, ευθύβολα. Όπως , μόνο οι μεγάλοι συγγραφείς, μπορούν να γράφουν. Στην έγνοια τους έχουνε τον πολύ κόσμο, το λαό, όπως τον λέμε. Οι μεγάλοι συγγραφείς δεν γράφουνε για παρέες διανοουμένων αλλά για εκείνους που δεν είχαν μέχρι τώρα την τύχη να δούνε θέατρο. Κι ο Τσέχωφ ήτανε γιατρός. Ήτανε ένας ιδεολόγος «Γενικός Γιατρός» για την εποχή του. Και με τα αριστουργήματα που μας άφησε, θέλει να δυναμώσει το ηθικό μας, για να μπορέσουμε ν’ αντισταθούμε στον κατακερματισμό της προσωπικότητας και την τρομερή εξειδίκευση που μας επιβάλλει η εποχή μας και να προσπαθήσουμε κι εμείς να γίνουμε «Γενικοί Άνθρωποι».

Ο Τσέχωφ είναι το «Ελιξήριον της Αιωνίας Νεότητος»!

Κώστας Καζάκος

file-page1

file-page2

Προηγουμενο αρθρο
Αποφάσεις Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μεγανησίου
Επομενο αρθρο
Η δωρεάν διανομή ρουχισμού από το «ΦΑΡΟ» συνεχίζεται και αυτή τη Κυριακή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.