HomeΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΗ Κότα που Ονειρευόταν να Πετάξει

Η Κότα που Ονειρευόταν να Πετάξει

104Η νουβέλα της νοτιοκορεάτισσας Sun-Mi-Hwang* είναι από τα πιο τρυφερά βιβλία που διάβασα τελευταία. Είναι ένα αλληγορικό παραμύθι με βαθειά νοήματα, ένας μικρός θησαυρός που έχει τη δύναμη να αγγίζει την καρδιά του κάθε αναγνώστη. Μια ιστορία που περιγράφει με απλό, κατανοητό και άμεσο τρόπο τις μεγαλύτερες αξίες της ζωής.

Είναι η ιστορία μιας κότας που η ζωή της είναι προγραμματισμένη να αρχίσει και να τελειώσει σε ένα μικρό κλουβί, ένα κοτέτσι, παράγοντας ασταμάτητα αυγά για κατανάλωση.

Η ιδία όμως ασφυκτιά. Θέλει να ζήσει, να μπορέσει να κλωσήσει τα αυγά της, να αποκτήσει κλωσόπουλα, να της δοθεί η ευκαιρία να τα φροντίσει με την αγάπη της.

Αποφασίζει λοιπόν να κυνηγήσει το όνειρό της με δύναμη, με γενναιότητα και με πίστη. Ξεκινάει το ταξίδι έξω απ’ την ασφάλεια που της παρέχει το κοτέτσι. Το τίμημα είναι μεγάλο, αγώνας η επιβίωση, οι κίνδυνοι παραμονεύουν.

Η κότα θα κλωσήσει ένα αυγό, μόνο που από μέσα θα βγει ένα παπάκι. Η αγάπη της όμως είναι μεγάλη, δεν έχει καμιά σημασία γι’ αυτήν ότι δεν το γέννησε η ίδια. Με γενναιότητα και τόλμη θα ξεπεράσει την απόρριψη, τις προκαταλήψεις, θα μεγαλώσει το παιδί της και θα το βοηθήσει να ανοίξει τα φτερά του, και όταν είναι έτοιμο, θα βρει τη δύναμη να το σπρώξει μακριά, να κυνηγήσει την τύχη του σε άλλους κόσμους.

Τα μηνύματα πολλά και σημαντικά. Να μάχεσαι γι’ αυτό που πιστεύεις, να τολμάς να είσαι διαφορετικός, να αγαπάς και να δίνεσαι, να ελπίζεις και να μην εγκαταλείπεις, να αναγνωρίζεις την αναγκαιότητα του θανάτου σαν συντελεστής της εξέλιξης της ζωής.

Ένα συγκινητικό βιβλίο για μικρούς και μεγάλους, μια βαθειά ανθρώπινη ιστορία, που κέρδισε πάνω από δυο εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και που παίρνει τη θέση του ανάμεσα στα κλασσικά του είδους του.

100

«Κι ύστερα, ακούστηκε ένα γρύλισμα και όλα χάθηκαν -τα λουλούδια της ακακίας, η μυρωδιά, το απαλό αεράκι. Μπροστά στη Μπουμπουκίτσα βρέθηκε η Νυφίτσα που πέθαινε της πείνας.» Εσύ είσαι», είπε η Μπουμπουκίτσα, κοιτάζοντας βαθιά μέσα στο μοναδικό βαθουλωτό μάτι της Νυφίτσας. Έφερε στο νου της εκείνα τα εύθραυστα μωρά και το ντελικάτο μαλακό δέρμα τους. Της θύμιζαν το τελευταίο αυγό που είχε γεννήσει, εκείνο με το μαλακό κέλυφος που το είχαν πετάξει στην αυλή και τσακίστηκε. Η Μπουμπουκίτσα θυμήθηκε πόσο είχε ραγίσει η καρδιά της, πως είχε νιώσει…Τώρα το κορμί της είχε γίνει αλύγιστο, δυσκίνητο. Δεν μπορούσε να τρέξει πολύ μακριά να το σκάσει. Δεν είχε πλέον και κανένα λόγο ούτε και ενέργεια μέσα της. «Εμπρός, φάε με», παρότρυνε τη Νυφίτσα. «Γέμισε τα στομάχια των μωρών σου». Έκλεισε τα μάτια.

Η Μπουμπουκίτσα ασφυκτιούσε. Είχε φανταστεί ότι όλο αυτό θα πονούσε, όμως τώρα το μόνο που ένιωθε ήταν μια ανακούφιση που έφτανε ως τα μύχια της ψυχής της. Με τσάκωσες επιτέλους. Τα πάντα γύρω της έγιναν μαύρα. Το είχε ξαναζήσει αυτό άλλη μια φορά, στα λιβάδια. Τότε που είχε ακούσει το ουρλιαχτό της λευκής πάπιας. Όλα είχαν γίνει μαύρα κι ύστερα, σιγά – σιγά, πολύ σταδιακά, όπως και τώρα, απέκτησαν μια κοκκινωπή απόχρωση. Και μετά τα πάντα άρχισαν να γίνονται όλο και πιο φωτεινά.

Η Μπουμπουκίτσα άνοιξε τα μάτια της. Ο ουρανός είχε πάρει ένα χρώμα εκτυφλωτικά γαλάζιο. Ένιωσε διάφανη, ελαφριά. Και μετά, σαν πούπουλο, σαν φτερό, βρέθηκε να πετάει. Γλιστρώντας στον αέρα με τα μεγάλα πανέμορφα φτερά της, η ΜπουμπουκΊτσα κοίταξε τον κόσμο από κάτω της- τη λίμνη και τα λιβάδια και τη χιονοθύελλα που μαινόταν και τη Νυφίτσα να απομακρύνεται κούτσα κούτσα, με μια κοκαλιάρα κότα να κρέμεται απ’ το στόμα της.»

Ελένη Μ. Ματαράγκα

*H Hwang Sun Mi γεννήθηκε το 1963 στη Νότια Κορέα. Διδάσκει λογοτεχνία στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Σεούλ.

Προηγουμενο αρθρο
Ο ραδιοφωνικός σταθμός Καρυάς θα αναμεταδώσει την αυριανή (4/7) εκδήλωση από το Ηρώδειο
Επομενο αρθρο
Τουρνουά Μπριτζ στη Λευκάδα (φωτορεπορτάζ)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.