HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ Λέσχη Ανάγνωσης και Στοχασμού του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας είναι πραγματικότητα

Η Λέσχη Ανάγνωσης και Στοχασμού του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας είναι πραγματικότητα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Η Λέσχη Ανάγνωσης και Στοχασμού του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας είναι πραγματικότητα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας, στη συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου 2015 αποφάσισε τη δημιουργία Λέσχης Ανάγνωσης και Στοχασμού, εκτιμώντας τόσο τις πνευματικές ανάγκες των μελών του Συνδέσμου-και ευρύτερα της κοινωνίας μας- όσο και τις ανάγκες ενημέρωσης, πληροφόρησης και ανάπτυξης των εκπαιδευτικών μας. Επιπλέον, θεωρούμε ότι η Λέσχη ανάγνωσης θα αναβαθμίσει τη μεταξύ μας πνευματική και ανθρώπινη επικοινωνία και θα προαγάγει την πνευματική μας παρουσία στα σχολεία και στην τοπική μας κοινωνία. Η ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ θα λειτουργήσει ως ένα «ανοιχτό εργαστήρι» ανώτερης ψυχαγωγίας και γνώσης και ανταλλαγής απόψεων γύρω από βιβλία και συγγραφείς σε μια διαλεκτική με σκέψεις, προβληματισμούς, αγωνίες και ανθρώπινη κατανόηση.

Στη συνεδρίαση της 2ης Απριλίου, που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΣΥΠ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι εκπαιδευτικοί που προσήλθαν, συζήτησαν μεταξύ τους και καθόρισαν τον τρόπο λειτουργίας της Λέσχης, τους χώρους συναντήσεων και το περιεχόμενο των συναντήσεων. Aποφάσισαν επίσης το περιεχόμενο της πρώτης συνάντησης.

Σημειώνουμε ότι οι συναντήσεις της ΛΕΣΧΗΣ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ θα είναι ανοιχτές για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Μετά από εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων αποφασίστηκε η ανάγνωση και παρουσίαση του μυθιστορήματος της Κορεάτισσας συγγραφέως Sun-Mi Hwang, με τίτλο: «Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει» (εκδ. Διόπτρα, Αθήνα 2014). Το έργο, μια τρυφερή ιστορία, με πολλά σημαινόμενα και αλληγορική γλώσσα, έργο για μικρούς και μεγάλους, επιλέχτηκε με πρώτο στόχο, να συνδέσει και να συμφιλιώσει τον κόσμο των παιδιών με τον κόσμο των ενηλίκων, σμικρύνοντας το «χάσμα τρων γενεών» και συνενώνοντάς τους στον προβληματισμό για την αναζήτηση ενός ανθρωπινότερου κόσμου.

Σας προσκαλούμε-«διαβασμένους» και «αδιάβαστους»- στην πρώτη εκδήλωσή μας που θα πραγματοποιηθεί την Tετάρτη, 27-5-2015 στο Ξενοδοχείο «ΝΗΡΙΚΟΣ». Ώρα έναρξης: 8 μ.μ.

Ένα σχόλιο για το βιβλίο

Ένα βιβλίο που μπορεί να απευθυνθεί σε κάθε ηλικία, είναι το μυθιστόρημα της Sun-Mi Hwang, με τίτλο: «Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει» (μετάφραση

Αναστασία Καλλιοντζή, εκδ. Διόπτρα, Αθήνα 2014). Ένα βιβλίο που από τον τίτλο του ακόμη αναδύεται το παράπονο για τις αδικίες που στιγματίζουν τη ζωή. Το βιβλίο προσεγγίζεται από πολλές οπτικές γωνίες, και δεν μπορεί παρά να είναι γραμμένο στη γλώσσα που κατανοεί η παγκόσμια κοινωνία, στη γλώσσα της ψυχής. Κύριο χαρακτηριστικό της θεματικής του είναι το ότι αγγίζει ζητήματα που είναι κοινά και πανανθρώπινα διαχρονικά…

Η Sun Mi Hwang χρησιμοποιώντας τον ανθρωπομορφισμό μιας κότας πετυχαίνει να αποδώσει ευχάριστα τούτη την ιδιαιτερότητα, υπογραμμίζοντας προβληματισμούς, ανατροπές και διαπιστώσεις που δεν θα αφήσουν κανέναν αναγνώστη ασυγκίνητο.

Καθώς στο βιβλίο είναι ευδιάκριτα τουλάχιστον τρία διαφορετικά επίπεδα ερμηνείας, η Μπουμπουκίτσα, η πρωταγωνίστρια με τούτο το τρυφερό και χαριτωμένο όνομα, αποτελεί σύμβολο διαφόρων χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων εν γένει των ανθρώπινων αλλά και πιο ειδικά των γυναικών όπως αυτές βιώνουν την ύπαρξή τους μέσα στις οργανωμένες κοινωνίες.

Ετούτη η χαρισματική κότα πρώτα απ’ όλα συμβολίζει τον ασυμβίβαστο άνθρωπο που αρνείται να παραμείνει στάσιμος και να μην εξελιχτεί στη διαδρομή της ύπαρξης και της ιστορίας του όποιο κόστος και αν απαιτείται. Έπειτα, υπό μια φεμινιστική θεώρηση, είναι η εκπρόσωπος εν γένει του γυναικείου φύλου, που στο βιβλίο συνδέεται κατεξοχήν με την έννοια της μητρότητας και τις απορρέουσες για τις γυναίκες συνέπειες από αυτήν…

Προερχόμενη η ίδια η συγγραφέας από μια χώρα ανατολική με αυστηρά ακόμη φαλλοκρατικά ήθη στα ζητήματα των έμφυλων σχέσεων, οι συμβολισμοί της πετυχαίνουν την καρδιά του στόχου και οποιαδήποτε γυναίκα, ακόμη και εκείνη που δεν έχει ιδιαίτερη επαφή και έφεση στη λογοτεχνική ανάγνωση, είναι αδύνατο να μην ταυτιστεί με τούτο το χαριτωμένο ζωάκι που άλλοτε του κόβουν τα φτερά, άλλοτε το «βιάζουν» να γεννά αυγά –σαφής υπαινιγμός για το trafficking– άλλοτε του αρπάζουν τα γεννήματά του και άλλοτε αποφασίζει να πάει κόντρα στη θηλυκή του μοίρα προστατεύοντας τα αυγά μιας άλλης κακορίζικης μάνας…

Ανθρωπιά, τρυφερότητα, αγάπη και οι αντίποδές τους είναι τα συναισθήματα που αγγίζουν τον αναγνώστη, επαναφέροντας στο προσκήνιο του μυαλού του τον μόνιμο προβληματισμό για τον ρόλο των κοινωνιών στη διαμόρφωση μιας βολικής τάξης όπου αρσενικά και θηλυκά δεν συμβιώνουν –τουλάχιστον όχι ακόμη– επί ίσοις όροις, αλλά βιώνουν μια εξωγενή αντιπαλότητα που κάποτε πρέπει επί της ουσίας να αμβλυνθεί…Θα τολμούσα να πω πως η «Κότα που ονειρευόταν να πετάξει» αποτελεί ένα βήμα παραπέρα στον ανθρώπινο στοχασμό για την αναβάθμιση αλλά και την αποκτήνωση του ανθρώπινου είδους, που εξαρτώνται από την ευαισθησία, την αυτοβελτίωση και τον πολιτισμό που ο άνθρωπος επιδιώκει να φτιάξει…
(Diavasame.gr, Συντάκτης: Πασχαλία Τραυλού, 31-8-2014)

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου
Η Πρόεδρος                                                          Η Γενική Γραμματέας
Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού                         Κατερίνα Μαραγκού

Προηγουμενο αρθρο
Ύστερα από εκατό χρόνια καλλιεργείται ξανά λινάρι στην Κρήτη!
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση Π.Γ ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές εξελίξεις και τη διαπραγμάτευση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.