HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ λαϊκή συνέλευση της Λευκάδας!

Η λαϊκή συνέλευση της Λευκάδας!

Η χρησιμότητα των λαϊκών συνελεύσεων κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι μάλλον υπερτιμημένη. Μπορεί να αποτελούν βαρύγδουπη έννοια αλλά η αποτελεσματικότητά τους -ως προς την ουσία και το αποτέλεσμα- είναι υπό διερεύνηση. Τα τελευταία δυο χρόνια με την παρούσα δημοτική Αρχή έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συνελεύσεις στις Δημοτικές Ενότητες του νησιού. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι συντέλεσαν να προχωρήσει η Αυτοδιοίκηση παραπέρα από ότι ξέραμε.

Κανένας δημότης δεν περιμένει τη λαϊκή συνέλευση για να αναφέρει τα προβλήματά του, επειδή αυτές δεν έχουν κάποια περιοδικότητα. Εκτός του ότι ο ίδιος θα φροντίσει να τα γνωρίσει στους αρμόδιους, υπάρχει και ο πρόεδρος της κάθε δημοτικής Ενότητας στον οποίο ο δημότης, μπορεί να απευθυνθεί. Η δημοτική Αρχή από την άλλη, «απευθύνεται» στους πολίτες μέσα από το έργο της, στο οποίο γινόμαστε κοινωνοί όλοι καθημερινά. Επίσης μέσω των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων αλλά και μέσω ανακοινώσεων της ίδιας προς τα ΜΜΕ, μπορεί να ενημερώνει πολύ περισσότερους δημότες για τον μελλοντικό σχεδιασμό της, αλλά και για τα έργα που τρέχουν.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί κανείς να περιμένει πολλά πράγματα από μια λαϊκή συνέλευση εξαιτίας της μικρής συμμετοχής των δημοτών. Η πόλη της Λευκάδας πρέπει -αν δεν κάνουμε λάθος- να ξεπερνά τις επτά χιλιάδες κατοίκους. Στη χθεσινή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο συμμετείχαν κοντά στους 100. Αν από αυτούς αφαιρέσουμε το δήμαρχο και όλους τους συμβούλους της πλειοψηφίας, κομματικούς φίλους, μη εκλεγέντες αυτοδιοικητικούς υποψηφίους της πλειοψηφίας, αυτοί που απέμειναν ήταν ελάχιστοι.

Δεν μπορέσαμε δυστυχώς να παρακολουθήσουμε ολόκληρη τη λαϊκή συνέλευση. Φτάσαμε στο Πνευματικό κέντρο λίγο μετά τις 5 και φύγαμε στις 7:30. Ο Δήμαρχος μονοπώλησε το χρόνο, αφού η αρχική του ομιλία κράτησε μια ώρα, στις δε απαντήσεις του, δεν έκανε καμία προσπάθεια να είναι σύντομος.

Χρησιμοποιούσε τις ερωτήσεις για να κάνει ολόκληρη διάλεξη με τις απαντήσεις του. Για παράδειγμα σε ερώτηση για τη φιλοξενία των φολκλορικών συγκροτημάτων στα σχολεία, η απάντησή του ξεκίνησε από το πόσο σημαντικός είναι ο τομέας του πολιτισμού για το νησί, την έλλειψη προσωπικού στο Πνευματικό κέντρο, τον προϋπολογισμό του ΠΚ, ανέφερε ότι η ίδια κατάσταση ισχύει σε άλλα μέρη, για να καταλήξει, ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο η παραχώρηση των κατασκηνώσεων του Πασά στο Δήμο, οι οποίες όταν επισκευαστούν, θα μπορούν να φιλοξενούν σχεδόν τους μισούς από τους συμμετέχοντες του φεστιβάλ. Ή ακόμα στην ερώτηση για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης μιας θεατρικής αίθουσας που ανέφερε ο Θανάσης Σιδέρης, ο δήμαρχος σπατάλησε πολύ ώρα να μας αναφέρει για την επικείμενη ανασκαφή του Αρχαίου θεάτρου, το ιστορικό του κτιρίου που θα στέγαζε το θέατρο, για να καταλήξει πως το θέμα είναι μπλοκαρισμένο!

Στην αρχική του ομιλία ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ενέργειες της δημοτικές Αρχής για σημαντικά θέμα όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, του νερού, τα έργα του Λιμενικού Ταμείου, τις παρεμβάσεις στα γήπεδα, τις παρεμβάσεις στην πόλη (οδός Άγγελου Σικελιανού, και κεντρική πλατεία). Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποιούσε συνέχεια: «δώσαμε μάχες»! Ανέφερε ακόμα πως τα έργα αποκατάστασης των συνεπειών του σεισμού συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς.

Στα μελλοντικά έργα ανέφερε την παρέμβαση του Δήμου στα έργα ολοκλήρωσης του νέου Νοσοκομείου (δρόμοι, όμβρια, αποχέτευση), την παρέμβαση στην περιοχή του Αγίου Μηνά, τη δημιουργία του κόμβου στην διασταύρωση των οδών Φιλοσόφων και Καραβέλα. Ανέφερε ακόμα πως το μεγάλο ιχθυοτροφείο πρόκειται να μισθωθεί. Επίσης ότι γίνεται προσπάθεια επικαιροποίησης της παλιάς μελέτης για τη διαμόρφωση της παραλίας. Καθώς και τη συμμόρφωση του χώρου δίπλα από το Ηρώων με τη δημιουργία νησίδας, ώστε να δοθεί τέλος στην άναρχη στάθμευση των αυτοκίνητων και την επισκευή της παιδικής χαράς δίπλα στης «Μαργαρίτας». Βρίσκεται ακόμα ένα βήμα πριν το τέλος, όπως τόνισε, η διευθέτηση του προβλήματος με το κτίριο που θα χρησιμοποιηθεί για την στέγαση του ΤΕΙ.

Σχολιάστηκε από δημότες  η απουσία κόσμου στην χθεσινοβραδινή λαϊκή συνέλευση. Προτίμησαν τον καναπέ τους γράφτηκε, οπότε ας μην ξαναμιλήσουν.

Μα αλήθεια, υπάρχει κάποιος να πιστεύει πως σε μια λαϊκή συνέλευση θα λυθούν προβλήματα; Πως στην εποχή του διαδικτύου, της ταχύτητας της είδησης και της ενημέρωσης, οι μακρόσυρτες τοποθετήσεις και οι «καλές ή σκληρές» ερωτήσεις θα φέρουν πιο κοντά τις λύσεις των προβλημάτων; Όταν μάλιστα τα προβλήματα της πόλης είναι χρόνια και πολύ γνωστά. Όταν αυτά τα προβλήματα η σημερινή δημοτική Αρχή είχε φροντίσει -όσο ήταν στην αντιπολίτευση- να τα υπερτονίσει και να τα κάνει ευρέως γνωστά.

Και ποιον μπορείς να κοροϊδέψεις σήμερα παρουσιάζοντας την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, τη φυσιολογική λειτουργία του κράτους σαν μεγάλο επίτευγμα; Όταν το αυτονόητο που απορρέει από τα τρέχοντα, από τη λειτουργία κάθε δημοτικής Αρχής, παρουσιάζεται σαν μάχη και αγώνας; Όταν π.χ. οι επισκευές των Σχολείων από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς -έχουν καθυστερήσει κατά ομολογία των υπευθύνων- στη συνέλευση, παρουσιάζονται σαν μελλοντικά σημαντικά έργα.

Προσωπικά δεν νομίζουμε πως η απουσία ενδιαφέροντας από πλευράς κόσμου να παρευρεθεί στην λαϊκή συνέλευση, δείχνει αδιαφορία για την καθημερινότητα μας.

Προηγουμενο αρθρο
Στήθηκε η σκηνή στο Νοσοκομείο!
Επομενο αρθρο
Ετοιμάζεται και το παγοδρόμιο στην Κεντρική Πλατεία της Λευκάδας

3 Σχόλια

  1. ανωνυμος
    10 Δεκεμβρίου 2016 at 09:59 — Απάντηση

    μαγκουφιά.
    Από τη συγκέντρωση για το όχι του Δημοψηφίσματος είχαμε να τους δούμε μαζεμένους έτσι. Βέβαια τώρα προστέθηκε και ψεκασμένος του Σώρρα. Και προς όλα τα παπαγαλάκια τους στο facebook: Υπήρχε περίπτωση να πάει φυσιολογικός λογικός πολίτης σε αυτήν την προπαγανδιστική σανολογιάδα και να μη σηκωθεί να φύγει μόλις τα αντίκριζε αυτά και άκουγε λίγο? Μα πάνω από 1 ώρα πρόλογος του Δημάρχου. Ποιος να τους αντέξει πλέον. Αυτοί νομίζουν ότι είναι στο τσιπουράδικό τους και τα λένε χαλαρά.

  2. Γιάννης Β.
    9 Δεκεμβρίου 2016 at 16:16 — Απάντηση

    Οι λαϊκές συνελεύσεις είναι σαν τα ψηφίσματα που κατά κόρον εκδίδει το δημοτικό συμβούλιο. Αριστερές ανοησίες, μπόλικος λαϊκισμός και ουσία μηδέν.

  3. Ο ΑΠΕΧΩΝ
    9 Δεκεμβρίου 2016 at 13:43 — Απάντηση

    Αλά Φιντέλ Κάστρο!!! Δυό και τρεις ώρες απεραντολογίες και φλυαρίες χωρίς κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα!!! ΈΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ των αρχάιων!!! Στο μιλητό σου έχουν έτοιμες στο τσεπάκι τις λύσεις και τις πετάνε σαν τραπουλόχαρτα της …Βασιλειάδου στο αλαλάζον και παλαμακίζον ενίοτε …δικό μας ακροατήριο!!! Έπειτα τα ρίχνουν στον κόσμο που δεν πηγαίνει. Οι ίδιοι έδιωξαν τον κόσμο με την τιποτολογία και τα ξύλινα και αποκρουστικά λογίδρια…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.