HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ Λευκάδα ανάμεσα στις 10 εμπειρίες που πρέπει να ζήσει ένας «πρωτάρης» στην Ελλάδα

Η Λευκάδα ανάμεσα στις 10 εμπειρίες που πρέπει να ζήσει ένας «πρωτάρης» στην Ελλάδα

Ποιες είναι οι δέκα εμπειρίες που πρέπει να ζήσει κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας; Το Lonely Planet προτείνει στους αναγνώστες του!

Τι είναι αυτό που πρέπει να δεις σε μια χώρα με τόσα νησιά που να ταιριάζουν σε όλα τα γούστα και αρχαιότητες διάσπαρτες στο τοπίο να συνθέτουν τον ιστορικό χάρτη του δυτικού πολιτισμού; Σ’ αυτό το ερώτημα που απευθύνεται στους «πρωτάρηδες» στην Ελλάδα απαντά το Lonely Planet, καταγράφοντας τις 10 πιο σημαντικές εμπειρίες που πρέπει να ζήσει κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

10

Η Αρχαία Αθήνα

Απόλυτο must είναι φυσικά η Ακρόπολη, με τον Παρθενώνα και το Ερεχθείο, το μοντέρνο και τεράστιο Μουσείο της Ακρόπολης, η Αρχαία Αγορά των φιλοσοφικών συζητήσεων του Σωκράτη, ο ναός του Ολυμπίου Διός με τους γιγάντιους στύλους, το Παναθηναϊκό Στάδιο, την Πύλη του Αδριανού, τη Ρωμαϊκή Αγορά και οι Αέρηδες.

11

Το Μοναστηράκι και η Πλάκα

Εκτός από την βόλτα στην αρχαία Αθήνα απαραίτητη είναι μια εξερεύνηση της καθημερινής υπαίθριας αγοράς στο Μοναστηράκι, με τα μικρά μαγαζάκια και τα κιόσκια με τα σουβενίρ, τα δερμάτινα, τα κοσμήματα και τις αντίκες. Στάση απαραίτητη στην πλατεία Αβησσυνίας με το ομώνυμο καφέ για να ξαποστάσεις και μετά συνέχεια στην Πλάκα με τα ιστορικά κτίρια και τα καλόγουστα μικρομάγαζα.

12

Η κουλτούρα του καφέ

Όταν είσαι στην Ελλάδα, πιες τον καφέ σου σαν Έλληνας: αργά, τεμπέλικα, με κουβεντούλα, το καφεδάκι στις πλατείες και στα καφέ της Αθήνας είναι μια ιεροτελεστία! Δοκίμασε τον στην γραφική πλατεία Αγίας Ειρήνης ή στις κεντρικές πλατείες των νησιών ή των πόλεων που θα βρεθείς. Παρήγγειλε τον ελληνικό είτε σκέτο είτε μέτριο είτε πολύ γλυκό και άσε το βλέμμα σου να χαθεί στον κόσμο που περνά.

13

Η Σαντορίνη

Οι εκπληκτικές εικόνες της Σαντορίνης που έχεις δει στις καρτ ποστάλ είναι ίσως ένας από τους πρώτους λόγους που θες να πας στην Ελλάδα: Η ομορφιά και η δόξα της έχουν ένα τίμημα. Η Σαντορίνη είναι γεμάτη επισκέπτες στην υψηλή περίοδο, όμως τις υπόλοιπες εποχές είναι ήρεμη και πιο εύκολο ν’ απολαύσεις την ανεμπόδιστη θέα στους απόκρημνους βράχους της καλντέρας. Κάνε το μπάνιο σου στις ηφαιστειογενείς παραλίες (την μαύρη, την κόκκινη ή την λευκή) ή πιάσε μια θέση για το επικό ηλιοβασίλεμα στον μικρό οικισμό της Οίας.

14

Η Μύκονος και η Δήλος

Η Μύκονος είναι το νησί της λάμψης, του glam και των ολοήμερων πάρτι. Τα Paradise και Super Paradise πάνω στην παραλία, οι βόλτες στα σοκάκια της Χώρας και το χορευτικό ξημέρωμα στο Cavo Paradiso είναι όσα πρέπει να ξέρεις για να έρθεις προετοιμασμένος για το απόλυτο ξεφάντωμα. Ειρωνεία της τύχης; ένας από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας, η Δήλος, η μυθική πατρίδα του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος βρίσκεται στην αγκαλιά της κοσμοπολίτισσας Μυκόνου.

15

Το Island hopping στις Κυκλάδες

Τα διάσημα νησιά τραβούν επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης, αλλά αξίζει σ’ αυτή την διαδρομή να συμπεριλάβεις και κάποια νησιά ακόμα, ανάλογα με τα γούστα σου – ακόμα καλύτερα να ταξιδέψεις από νησί σε νησί στις Κυκλάδες! Κάθε νησί έχει το δικό του χαρακτήρα και δεκάδες υπέροχα σημεία: σκέψου την ηφαιστειογενή Μήλο, την «πριγκίπισσα» Σίφνο, την άγρια Σέριφο, την εύφορη Νάξο – για να αναφέρουμε μόνο μερικά!

16

Η Ύδρα

Αν έχεις λίγο χρόνο και δεν μπορείς να ταξιδέψεις από νησί σε νησί, φύγε απευθείας από την Αθήνα για την μικρή Ύδρα, την «βασίλισσα» του Σαρωνικού. Μιάμιση ώρα από το λιμάνι του Πειραιά, το γραφικό πεταλόσχημο λιμάνι της με τα πετρόχτιστα αρχιντικό που είναι «καρφωμένα» στις πέτρινες πλαγιές, αποτελεί καταφύγιο για καλλιτέχνες, συγγραφείς και διασημότητες. Δεν υπάρχουν μηχανοκίνητα οχήματα στο νησί κι αυτό έχει διατηρήσει ανέπαφα τα μονοπάτια του νησιού από τις ακτές προς τους ορεινούς του όγκους.

17

Τα Φεστιβάλ

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου το ημερολόγιο είναι γεμάτο εκδηλώσεις – από τα μικρά χωριά μέχρι τις μεγάλες πόλεις. Οι Απόκριες το Καρναβάλι της Πάτρας προσκαλεί όλους να ντυθούν, το Ελληνικό Πάσχα είναι μια γιορτή της άνοιξης και το καλοκαίρι το Ελληνικό Φεστιβάλ, που διεξάγεται στο μοναδικό αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και στο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, φιλοξενεί την πρώτη γραμμή των εθνικών και διεθνών θεαμάτων στη μουσική, το χορό και το θέατρο.

18

Το μεγάλο δείπνο

Δεν έχει ζήσει την ελληνική ζωή και δεν έχεις καταλάβει την απόλυτη ελληνική καλοκαιρινή εμπειρία αν δεν έχεις συμμετάσχει στο «μεγάλο δείπνο». Αυτό περιλαμβάνει ένα τραπέζι γεμάτο από συγγενείς και φίλους, άπειρους μεζέδες και ούζο, γέλια και γιορτινό κλίμα κι όλα αυτά στην ελληνική ύπαιθρο – ιδανικά, πάνω στην θάλασσα… Τα νησιά που θεωρούνται κορυφαία για την κουζίνα τους είναι η Λέσβος, η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Τήνος, αν και όπου κι αν πας, δεν πρόκειται να κάνεις λάθος!

19

Παραλίες

Τι θα ήταν ένα ταξίδι στην Ελλάδα χωρίς ένα σοβαρό κομμάτι του χρόνου αποκλειστικά αφιερωμένο στις παραλίες της; Παραλίες που έχουν μια τεράστια γκάμα: από τις ηφαιστειογενείς παραλίες της Σαντορίνης και της Μήλου, τις απέραντες παραλίες της Λευκάδας και της Κεφαλλονιάς, τα κρυστάλλινα νερά της Σίφνου, τις παραλίες για τους αθλητές στην Πάρο, μέχρι την διπλή παραλία της Κολώνας στην Κύθνο, η Ελλάδα είναι ο παράδεισος για τους γνώστες των παραλιών!

Photo editor: Ελένη Μπελιώτη

Πηγή: www.thetoc.gr

Προηγουμενο αρθρο
Τσικνοπέμπτη στο Νυδρί και στην Καρυά
Επομενο αρθρο
Διάκριση μαθητών της Λευκάδας στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό EUSO 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.