HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ Λευκάδα δεν κόβει εισιτήρια!

Η Λευκάδα δεν κόβει εισιτήρια!

Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε την ανάγκη να επισκεφτεί το νησί μας θεματικό κοινό; Πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε κάποιες συγκυρίες προς όφελος των δημοτών του τόπου αυτού;

Με αφορμή την απομάκρυνση του περιπτέρου από την Κεντρική πλατεία της Λευκάδας και με δεδομένο ότι πολλοί ελεύθεροι χώροι δεν υπάρχουν στην κεντρική πλατεία προτείνω στους αρμόδιους φορείς, στο σημείο εκείνο να φιλοτεχνηθεί άγαλμα της Μαρία Κάλλας καθώς επίσης και μετονομασία της Κεντρικής Πλατείας σε Πλατεία Μαρίας Κάλλας.

Ένα άγαλμα της υπάρχει σε μία μικρή πλατεία πίσω από το Χίλτον, αλλά με δεδομένο ότι μπορεί να είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα που πάτησαν στο νησί αυτό, και χάρισαν στην πλατεία αυτή την φωνή της -στα πλαίσια των Εορτών Λόγου και Τέχνης- κερδίζει η Λευκάδα μας με την κίνηση αυτή, αναγνωσιμότητα και μόνιμη επισκεψιμότητα!!

Μια μοναδική και ιδιαίτερη παράσταση που έδωσε στην Ελλάδα ήταν το ’64 στη Λευκάδα, όταν κατά τη διάρκεια τοπικών εορτών ο Ωνάσης τής ζήτησε να τραγουδήσει…Ήταν μάλιστα η τελευταία δημόσια εμφάνιση της στην Ελλάδα!

Πολλοί έχουν συνδέσει της ζωή της με τον Αριστοτέλη Ωνάσης, όχι όμως με την Λευκάδα. Ευκαιρία να το μάθουν. Ευκαιρία δε για πολλούς θαυμαστές της ανά τον κόσμο αλλά και γενικότερα θαυμαστές της τέχνης της, να βάλουν στον προορισμό τους το Νησί μας μόνο και μόνο για μια φωτογραφία στο άγαλμα της στο χώρο που έδωσε παράσταση εκτός Λυρικής Σκηνής!

Χορηγός του εγχειρήματος αυτού θα μπορούσε να είναι το Ίδρυμα Ωνάση, μετά από αίτημα του Λαού της Λευκάδας μέσω της Δημοτικής Αρχής.

Για να ενισχύσω το επιχείρημά μου αυτό σας πληροφορώ ότι έχουν ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2015, “γυρίσμα” ταινίας που αφορά την ζωή της στο Hollywood, τον ρόλο της οποίας θα υποδυθεί η Μέριλ Στρίπ!

«Ήταν η πιο σημαντική ερμηνεύτρια του ιταλικού bel canto το δεύτερο μισό του αιώνα και ίσως ως το τέλος της ανθρωπότητας» λέει ο Βασίλης Νικολαΐδης.

Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως είναι η ονομασία της κεντρικής πλατείας της Λευκάδας. Σέβομαι απόλυτα την ονομασία αυτή. Δυστυχώς ομολογώ ότι δεν γνωρίζω πολλά για την ιστορία αυτής της πλατείας διότι κανείς δεν μας δίδαξε την ιστορία του τόπου μας! Μια ιδέα έχω σχηματίσει από κάποια άρθρα τα οποία κατά καιρούς δημοσιεύτηκαν σε τοπικές εφημερίδες έντυπες ή ηλεκτρονικές καθώς και από ιστορικά κείμενα και βιβλία συμπολιτών μας.

Επιμένω όμως ότι κανείς δεν μας δίδαξε κομμάτια της τοπικής μας ιστορίας.

Καλό θα ήταν λοιπόν ανεξάρτητα αν η πρόταση μου για μετονομασία της κεντρικής μας πλατείας γίνει δεκτή ή όχι, τουλάχιστον στον χώρο που ήταν το περίπτερο να προβλεφθεί χώρος στον οποίο να γνωστοποιεί σε όλους ντόπιους και επισκέπτες ποιος είναι ο χώρος αυτός, πως ονομάζεται, πως προήλθε η ονομασία αυτή, ποια είναι η εκκλησία, πως ονομάζεται, ποια είναι η ιστορία της. Όπως επίσης να πληροφορεί ότι στον χώρο αυτό τραγούδησε και η Μαρία Κάλλας!

Αλλιώς δεν θα ειναι μακριά η μέρα που ο χώρος αυτός θα γεμίσει από πλανόδιους πωλητές ή καρέκλες και τραπέζια από τα διπλανά καφέ ή ακόμη χειρότερα θα τοποθετηθεί εκεί το κιόσκι για τα εισιτήρια του φεστιβάλ!

Η Λευκάδα μπορεί να προσελκύσει θεματικό κοινό, αρκεί να γίνουν ενέργειες να αναδειχτούν κάποια πλεονεκτήματα της. Βαλαωρίτης, Σικελιανός, Ζαμπέλιος, Λευκάδιος Χερν, Μαρία Κάλλας…

Ο Τάφος του Βαλαωρίτη στον Παντοκράτορα, το Σπίτι του Βαλαωρίτη αν μπορούσε να επιτραπεί από την οικογένεια η επισκεψιμότητα, το σπίτι του Σικελιανού, που πρόκειται να γίνει μουσείο, το σπίτι του Λευκάδιου Χερν σε συνδυασμό με το υπάρχον μουσείο στο πνευματικό κέντρο, η Χαραμόγλειος βιβλιοθήκη, η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη και ενδεχομένως ένας καινούργιος χώρος όπου θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν τα έργα όλων αυτών και να είναι δυνατή η ανάγνωση τους από το κοινό.

Δεν θα ήταν άραγε η περιοχή μας, μια καλή ευκαιρία επίσκεψης από κοινό που ενδιαφέρεται για την ποίηση και την μουσική;

Υ.Γ.
Σχετικό με τα παραπάνω θα μπορούσε να είναι η ανάδειξη του πάρκου των Ποιητών, η συντήρηση των προτομών καθώς και ο φωτισμός τους. Συντήρηση και ανάδειξη πιστεύω ότι απαιτεί η προτομή του Αλέκου Παναγούλη στην πλατεία του Σύβρου. Στο σημείο που είναι τοποθετημένη περνάει απαρατήρητη! Οι ήρωες αυτού του τόπου καλο θα ήταν να μην μπαίνουν στις γωνιές και λησμονούνται. Η λήθη δεν είναι καλός σύμβουλος!

Γιάννης Κ. Κατωπόδης
Ελεύθερος επαγγελματίας!

Προηγουμενο αρθρο
Νέο Δ.Σ. στο Σύλλογο Αγιομαυριτών Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Να υφάνουμε το μέλλον με τα δικά μας χέρια

2 Σχόλια

  1. Μπρανέλος
    13 Μαρτίου 2015 at 15:29 — Απάντηση

    Ο χώρος που βρίσκονται οι προτομές των ποιητών λέγεται ΜΠΟΣΚΕΤΟ και η πλατεία έμπροσθεν αυτού από όσο γνωρίζω έχει ονομαστεί με παλαιότερη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου σε Πλατεία Άγγελου Σικελιανού. Η έλλειψη ταμπελών με ευθύνη του Δήμου μας προκαλεί σύγχυση σε πολλούς και καλό θα ήταν όποιος αρθρογραφεί να κάνει το κόπο να ρωτήσει πριν εντελώς αυθαίρετα ονοματοθετεί χώρους της πόλης μας.

  2. Άγνωστος
    13 Μαρτίου 2015 at 14:05 — Απάντηση

    Ιεροσυλία να αλλάξει το όνομα της πλατείας.( σεβαστή η μέγιστη Μαρία Κάλλας,αλλά όλα έχουν κι ένα όριο…..) .Αν είναι δυνατόν!!!!!!!!!
    Αφού λοιπόν δεν ξέρετε για την ιστορία του τόπου μας πηγαίνετε μέχρι την βιβλιοθήκη και κάτι θα μάθετε ή αν σας είναι δύσκολο ψάξτε ηλεκτρονικά. Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα..
    Και καλό θα ήταν ο Δήμος να προβάλει την ιστορία της πλατείας, έτσι για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι, γιατί όταν ξεχνάς από που ξεκινάς………….

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.