HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ Λευκάδα είναι έτοιμη να τιμήσει τον Λευκάδιο Χερν

Η Λευκάδα είναι έτοιμη να τιμήσει τον Λευκάδιο Χερν

Για σήμερα στις 13:00 μ.μ. ήταν η πρόσκληση για ενημέρωση εκ μέρους του Πνευματικού Κέντρου σχετικά με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 4,5 και 6 Ιουλίου 2014, αφιερωμένες στα 110 χρόνια από τη γέννηση του Λευκάδιου Χερν.

Ο Εθελοντισμός

Έφτασα στο Πνευματικό Κέντρο αρκετά νωρίτερα. Οι πρώτες εκπλήξεις και συγκινητικές εικόνες με περίμεναν στην είσοδο. Δυο κυρίες, συμπολίτισσές μας, μέλη της ομάδας «Φίλοι του Λευκάδιου Χερν» δούλευαν και μάλιστα σκληρά για την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό του χώρου. Οι κυρίες προσφέρουν την εργασία τους εθελοντικά αρκετές μέρες τώρα. Η κυρία Χαρά Χήτα είχε καθαρίσει όλους τους χώρους και ξαραχνιάσει όλα τα σκεπαστά σημεία της εισόδου. Τα σκαλοπάτια επιτέλους καθάρισαν, αφού με υπομονή ξεσκόλισε όλες τις τσίχλες! Η άλλη κυρία που αρνήθηκε να γραφτεί το όνομα της, ανέλαβε με δική της προσπάθεια και χρήματα, να βάψει την είσοδο του Πνευματικού Κέντρου. Στη είσοδο θα τοποθετηθούν δυο εξαιρετικά πανό. Βασίζονται σε φωτογραφική σύνθεση της Θεοδώρας Γεωργάκη.

Ιστορικό κέντρο Λευκάδιου Χέρν

Το Ιστορικό Κέντρο θα στεγάζεται σε ανακαινισμένη αίθουσα στο ισόγειο του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Αφέντρα του χώρου τις τελευταίες μέρες είναι η κ. Μαρία Γενιτσαρίου. Σήμερα το πρωί στο χώρο επικρατούσε μια δημιουργική ακαταστασία. Διέκρινα όμως αισιοδοξία, χαμόγελο στα χείλη της κ. Γενιτσαρίου και δέος, καθώς ακουμπούσε όλα τα «πολύτιμα», που θα στεγαστούν στο Μουσείο. Τα εκθέματα του «Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν» αποτελούνται από πρώτες εκδόσεις βιβλίων και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα. Ο επισκέπτης, με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών, θα περιηγηθεί στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χερν.

Η ενημέρωση απο το Πνευματικό Κέντρο

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Γαζής,η κα. Ιωάννα Φίλιππα, η κα. Σόκο Κοϊζούμι (Shoko Koizumi) (σύζυγος του Μπόν Κοϊζούμι δισέγγονου του Λευκάδιου Χερν), ο κ. Τάκης Ευσταθίου και η κα. Μαρία Γενιτσαρίου.

Ο κ. Γαζής ανέφερε ότι οι εκδηλώσεις που θα γίνουν προς τιμή του Λευκάδιου Χερν είναι η ευτυχής κατάληξη μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Έγινε πραγματικότητα με στενή συνεργασία του Δήμου Λευκάδας, της οικογένειας Κοϊζούμι και του φίλου της Λευκάδας, Τάκη Ευσταθίου. Για την επιτυχή κατάληξη των εκδηλώσεων εκτός από τους παραπάνω, συμμετείχαν οι Δήμοι Kumamoto, Matsue, Shinjuku, Yaizu και το Πανεπιστήμιο Toyama.

Οι υπόλοιποι ομιλητές αναφέρθηκαν στις εκδηλώσεις αναλυτικά. Όλοι όμως τόνισαν, τη μεγάλη παρακαταθήκη που θα αποτελέσει για τη Λευκάδα το «Ιστορικό κέντρο Λευκάδιου Χερν», καθώς είναι το πρώτο και μοναδικό εκτός Ανατολής και το οποίο, θα εμπλουτίζεται συνεχώς.

Είναι στο χέρι μας, το ταξίδι του Λευκάδιου Χερν μέσα από το «Ιστορικό κέντρο Λευκάδιου Χερν», να ξεκινήσει ξανά από τη Λευκάδα, ανοίγοντας νέα, παγκόσμια μονοπάτια πολιτισμού.

Να τονίσουμε ότι οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν Κουκλοθέατρο, τελετή παρασκευής τσαγιού, απαγγελίες, είναι ελεύθερες για το κοινό.

Στο Ξενοδοχείο «Ionian Blue» στις 5 και 6 Ιουλίου θα διεξαχθούν επίσης οι εργασίες του συμποσίου με τίτλο: «Το ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν». Θα πάρουν μέρος ονόματα διεθνούς εμβέλειας και ο δικός μας Σωτήρης Χαλικιάς.

Για να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων πατήστε εδώ.

Προηγουμενο αρθρο
Ομαδική έκθεση ζωγραφικής από το Εικαστικό Εργαστήρι του Συλλόγου Ζωγραφικής & Αγιογραφίας
Επομενο αρθρο
Η Λευκάδα στις αρχές του 1900 μέσα από το ανασκαφικό έργο και τα ταξίδια του Wilhelm Dorpfeld

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.