HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΗ Λευκάδα του ’80 σε άσπρο – μαύρο (Η διάσωση της γάτας!)

Η Λευκάδα του ’80 σε άσπρο – μαύρο (Η διάσωση της γάτας!)

Η διάσωση μιας γάτας καρέ –καρέ

Ήταν τέλος Μαΐου του 1983 δεν παίρνουμε όρκο, μπορεί και το 1984. Περιοχή: η κεντρική αγορά της Λευκάδας στο Ναό του Παντοκράτορα. Εκεί δίπλα στην εκκλησία είχε το κουρείο του ο Ντίνος Μεσσήνης. Εκτός από το κουρείο ο Ντίνος έφτιαχνε και τα γνωστά μαντολάτα και παστέλια. Παρασκευάζονται μέχρι σήμερα από το γιο του Σπύρο Μεσσήνη.

10

Ο Ντίνος είχε μια άσπρη και χαδιάρα γατούλα που την αγαπούσε ιδιαίτερα. Τι το ήθελε η αφιλότιμη, πως τα κατάφερε και ανέβηκε στο περβάζι πάνω από την είσοδο της εκκλησίας. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην περιοχή! Πως θα κατεβεί; Το ύψος ήταν πολύ μεγάλο. Δεν έχασαν ευκαιρία και κάλεσαν την Πυροσβεστική.

11

Το νησί τότε, όπως και σήμερα, επιτρέπει στους πυροσβέστες να περνούν σχετικά ήσυχα καλοκαίρια. Κατέφτασε λοιπόν η πυροσβεστική με ένα όχημα και με τις ανάλογου ύψους σκάλες.

14

13

Ο πυροσβέστης Βασίλης Γαντζίας επί τω έργω. Ανοίγει τη σκάλα σε όλο το μέγεθός της. Ο νεαρός που εικονίζεται χαμογελώντας είναι ο γνωστός Λευκαδίτης μουσικός Πέτρος Κούρτης.

15

Για βοήθεια σπεύδει και ο δεύτερος πυροσβέστης. Και οι δυο μαζί τοποθετούν τη σκάλα στο σωστό σημείο με τη γατούλα να τους κοιτά όλο απορία!

16

Δεν έμεινε όμως για πολύ να τους κοιτά, τρόμαξε προφανώς και κρύφτηκε στο εσωτερικό από το κυκλικό φεγγίτη της εκκλησίας.

17

Η κατάσταση δυσκόλεψε αρκετά για τους πυροσβέστες! Είχαν τη διάθεση, είχαν τον εξοπλισμό, αλλά η γατούλα αποφάσισε αλλιώς!

19

18

Έτσι αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση πιο δραστικών μέτρων! Στη σκάλα ανεβαίνει ο Ντίνος Μεσσήνης. Η γατούλα και τον γνώριζε και θα τον εμπιστευόταν.

20

Ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την άνασσα τα δρώμενα στην ήσυχή μας πόλη! Ένας ακόμα αναλαμβάνει δράση και προσφέρει βοήθεια στην επιχείρηση διάσωσης της άσπρης γατούλας. Πρόκειται για τον Ανδρέα Κονιδάρη. Είχε το παρακείμενο εμπορικό κατάστημα, στη θέση που είναι σήμερα το κατάστημα «LA FINEZZA».

21

22

23

24

26

Ο Ντίνος Μεσσήνης βρίσκεται στην κορυφή της σκάλας αλλά και της εκκλησίας. Η γατούλα εμφανίζει το κεφαλάκι της και με εμπιστοσύνη αφήνεται σιγά-σιγά στα γνώριμα χέρια του αφεντικού της.

Η διάσωση είχε αίσιο τέλος.

Μακάρι και αυτό το καλοκαίρι οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής να είναι τόσο «δύσκολες» και τόσο θεαματικές!

Φωτογραφίες: Καίτη Κακαβούλη
Κείμενο: Βιολέττα Σάντα

* Για να δείτε όλες τις φωτογραφίες της Καίτης Κακαβούλη κάντε [κλικ εδώ]

Προηγουμενο αρθρο
Στα απομεινάρια του χρόνου
Επομενο αρθρο
Καταγγελία της Ιουστίνης Φραγκούλη στην ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.