HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΗ Λευκάς (1911) – Μια σκιαγραφία της πόλεως- Β΄ [Μέρος]

Η Λευκάς (1911) – Μια σκιαγραφία της πόλεως- Β΄ [Μέρος]

Εφημερίδα «Εμπρός», Οκτώβριος 1911

(Του απεσταλμένου συντάκτου μας)

Καίτοι εν τω δημοτικώ προϋπολογισμώ αναγράφεται και δαπανάται κατ’έτος κονδύλιον εκ δραχμών 9.000 δια την καθαριότητα της πόλεως, εν τούτοις το στενόν και μη ευθύγραμμον των οδών και οικιών, η έλλειψις οχετών, ως εκ της επιφανείας του εδάφους της πόλεως, ευρισκομένου εν ίση μοίρα μετά της θαλάσσης καθιστώσι πάντη δύσκολον την πραγματοποίησιν του μόνου τούτου πόθου των κατοίκων της Λευκάδος.

Και εφ’ όσον τον εξ 85.000 δραχμών προϋπολογισμόν του Δήμου απορροφούν αι επιβεβλημέναι ανάγκαι της πόλεως και της εν γένει δημοτικής διοικήσεως, δεν είνε δυνατόν η δημοτική αρχή να προβή εις ρυμοτομίαν, ήτις και μόνη ηδύνατο να εξωραϊση την Λευκάδα και καταστήση ταύτην ωραίαν και ζηλευτήν πόλιν, συντρεχόντων προς τούτο όλων των φυσικών πλεονεκτημάτων υπό έποψιν τοποθεσίας γεωγραφικής και κλίματος υγιεινού.

Το ζήτημα όμως τούτο της εξωραϊσεως δια ρυμοτομίας της πόλεως, δεν αποτελεί και τον Γόρδιον δεσμόν δια τους αρμοδίους. Η σύναψις ενός δανείου δημοτικού μετά της Εθνικής Τραπέζης, προς ην να δοθή πρόσοδός τις δημοτική δια την πληρωμήν του αναλόγου προς το ποσόν του συνομολογηθησομένου δανείου τοκοχρεωλυσίου, ηδύνατο να θεραπεύση το ζήτημα τούτο και να καταστήση ως προείπομεν, την Λευκάδα μίαν εκ των ωραιοτέρων ελληνικών πόλεων, όντως πραγματικήν νύφην του Ιονίου.

58

Δεν γνωρίζομεν τους λόγους ένεκα των οποίων δεν εμελετήθη σοβαρώς το ζήτημα τούτο, όπερ αποτελεί το ζωτικότερον των ζητημάτων του τόπου. Ο Δήμαρχος κ. Καλκάνης, ηδύνατο να συνδέση αδιαρρήκτως το όνομά του μετά της Λευκάδος, εάν κατά το τετραετές χρονικόν διάστημα της δημαρχιακής περιόδιου του, έθετεν επί του τάπητος την δια ρυμοτομίας εξωράϊσιν της πόλεως, δια συνάψεως δανείου, δεν αμφιβάλλομεν δε ότι προς τον σκοπόν τούτον θα είχεν αμέριστον την υποστήριξιν του Διοικητού της Εθνικής Τραπέζης κ. Ιωάννου Βλαωρίτου, ούτινος τα αισθήματα υπέρ της γενετείρας του εμπράκτως εξεδηλώθησαν κατά διαφόρους περιστάσεις.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ

Τόσον η πόλις όσον και άπασα η νήσος έχει πλουσίαν σχετικώς παραγωγήν, ιδία οίνου και ελαίου. Η ετησία παραγωγή του ελαίου ανέρχεται εις 70-80.000 βαρέλας Ιονικάς, υπολογιζομένης προς 51 οκάν εκάστης, ως επίσης η ετησία παραγωγή του οίνου ανέρχεται εις 150-160.000 βαρέλλας Ιονικάς. Η μεγαλειτέρα εξαγωγή οίνου, όστις είναι αρίστης ποιότητος, γίνεται εις την Ευρώπην και ιδία εις την Γαλλίαν.

Υπήρξε μάλιστα εποχή, καθ’ ην επί σειράν δεκαετηρίδων ετών ο οίνος της Λευκάδος επωλείτο από του Οκτωβρίου αποκλειστικώς εις Γαλλίαν, ότε και ο χωρικός της νήσου και ο κάτοικος της πόλεως επλήρουν τα θυλάκιά των Γαλλικών χρυσών νομισμάτων και έζων ευδαιμόνως. Δυστυχώς όμως κατά τα τελευταία έτη επήλθε κρίσις εις την οινοπαραγωγήν, ην κρίσιν προυκάλεσεν η απληστία των παραγωγών, οίτινες την ποσότητα της παραγωγής του οίνου, εδιπλασίαζον δια του ύδατος.

DSCN3026

Δυστυχώς δι’αυτούς επιστημονικά μέσα ανεκάλυψαν την γενομένην ταύτην απάτην και απεμάκρυνον τους Γάλλους αγοραστάς επι σειράν ετών, κατά την διάρκειαν των οποίων οι παραγωγοί εδοκίμασαν την μεγαλειτέραν οικονομικήν κρίσιν, ήτις επί τοσούτον επέδρασεν επί της εν γένει οικονομικής θέσεώς των ώστε εισέτι δεν ηδυνήθησαν ν’ανανήψωσιν εκ του οικονομικού βαράθρου εις ο εκουσίως ερρίφθησαν και συνετρίβησαν.

Ευτυχώς ήδη παρατηρείται ζωηρά ζήτησις εκ Γαλλίας και επομένως οι οινοπαραγωγοί ικανοποιούνται και δύνανται ως επί το πλείστον να ανταπεξέλθωσιν προς τας δαπάνας της καλλιεργείας και των οικογενειακών υποχρεώσεών των. Επίσης και του ελαίου γίνεται μεγάλη εξαγωγή δια το εξωτερικόν, λόγω της καλής τούτου ποιότητος, οφειλομένης εις το έδαφος και εις την επιμεμελημένην παρασκευήν τούτου.

ΑΙ ΑΛΥΚΑΙ

37
Ως γνωστόν, η Λευκάς, κέκτηται και μεγάλην παραγωγήν μαγειρικού άλατος. Αμφότεραι αι εν Αλεξάνδρω αλυκαί ταύτης παράγουσιν ετησίως περί τα 7-8 εκ. οκάδων άλατος. Η παραγωγή του άλατος τούτου γίνεται υπέρ του Δημοσίου δι’ εργατών ειδικών, οίτινες καθ’όλην την εαρινήν και θερινήν περίοδον ευρίσκουσι τακτικήν εργασίαν, και επομένως αι εργατικαί τάξεις της νήσου δεν ευρίσκονται εις την αναπόδραστον ανάγκην ίνα αναζητήσωσι μακράν της οικογενείας των εργασίαν ινα προσπορισθώσι τον άρτον των οικογενειών των.

Οι μη δυνάμενοι να εργασθώσιν εν ταις αλυκαίς, ως αγνοούντες τον τρόπον της καλλιεργείας του άλατος, μεταβαίνουσιν εις την Ακαρνανίαν και εργάζονται εις διαφόρους εργασίας, ιδία χρησιμοποιούνται ως θερισταί των πρωϊμων δημητριακών καρπών, εξ ης εργασίας απολαμβάνουσιν ικανοποιητικώς και προσέτι εναποταμιεύουσι και ποσότητά τινά σίτου δυναμένου να διαθρέψη επ’ αρκετόν χρόνον τας οικογενείας των.

ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Με όλην την παρατηρουμένην ταύτην εργατικότητα των Λευκαδίων και την σχετικώς ικανοποιητικήν παραγωγήν της νήσου αι εργατικαί τάξεις τόσον της πόλεως, όσον και της λοιπής νήσου αναξιοπαθούσιν. Οι ευπορούντες και οι δυνάμενοι να φανώσι χρήσιμοι και εις τον τόπον και εις τον εργατικόν κόσμον κρατούσι νεκρά τα άπερ κέκτηνται χρηματικά κεφάλαια. Τοιούτων χρηματικών κεφαλαίων δεν στερείται η νήσος.

156

Υπάρχουσιν αρκετοί σχετικώς προς τον πληθυσμόν οι ευπορούντες και οι δυνάμενοι να θέσωσιν εις κυκλοφορίαν ικανά χρηματικά ποσά, εκ των οποίων και ούτοι να διπλασιάσωσι τα κεφάλαιά των και αι εργατικαί τάξεις να ευρίσκωσιν εις τον τόπον των εργασίαν και τοιουτοτρόπως ν’ ανακουφίζωνται εκ των οικογενειακών βαρών και αναγκών.

Εντεύθεν και η αιτία ένεκα της οποίας ο Λευκαδίος εργάτης καταφεύγει δι’ εργασίαν αλλαχού και ιδία εις Ακαρνανίαν και την λοιπήν Αιτωλίαν. Εντεύθεν η κατά τα τελευταία έτη, ιδία από της οινικής κρίσεως, περί ης ανωτέρω είπομεν, παρατηρηθείσα αθρόα των Λευκαδίων μετανάστευσις πέραν του Ατλαντικού.

Ευτυχώς οι εις τον Νέον Κόσμον καταφυγόντες προς εξεύρεσιν εργασίας, εισάγουσιν εις την νήσον αρκετά δολλάρια, δια των οποίων αι οικογένειαί των δύνανται κατά το μάλλον και ήττον ν’ ανταποκριθώσιν εις τας απαραιτήτους ανάγκας των.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

861
Και η Λευκάς δεν υστέρησεν εις την εσαγωγήν του σημερινού ψευδοπολιτισμού. Ομολογουμένως η μόρφωσις και ανάπτυξις των κατοίκων, αμμιλάται πρός την ευγένειαν, το ήθος, την ανατροφή και την εν γένει παρατηρουμένη πνευματικήν και πολιτισμένη κατάσταση του Λευκαδίου.

Το εν γένει περιβάλλον του τόπου μαρτυρεί εναργώς ότι η Λευκάς, κατ’ ουδέν υστερεί υπό την έποψιν τούτην του πολιτισμού άλλων ανεπτυγμένων και πολιτισμένων ελληνικών πόλεων.

Το ωραίον φύλον υπό έποψιν μορφώσεως, αναπτύξεως και καλλονής, ευρίσκεται εν ίση μοίρα σχεδόν μετά του ωραίου φύλου της πρωτεύουσας. Δεν παρακολουθεί τούτα μόνον επί των σημείων τούτων, αλλά και επί του ζητήματος της αμφιέσεως.

20-9

Όταν εις τον περίπατον και εις την μουσική είδον κυρίας και δεσποινίδας με στενάς φούστας και πλατύγυρα καπέλα, αποτελούντα ολόκληρον ζωολογικόν κήπον ή ανθώνα –ευεργετικά όπως εις την ηλικίαν υποβιβάζοντα ταύτης επαισθήτως – και συνομιλούσας είς την Γαλλικήν γλώσσαν, ενόμισα πρός στιγμήν ότι ευρισκόμην εν τη πλατεία Συντάγματος.

ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ

Ο Λευκάδιος χωρικός κέκτηται αρχαϊκήν παράστασην. Αρρενωπός, ευσταλής και ζηλωτού αναστήματος. Εντεύθεν και το προνόμιον του Λευκαδίου εξ όλων των άλλων νησιωτών να υπηρετεί εις τα ευζωνικά σώματα.

Δυστυχώς όμως οι ωραίοι αυτοί χωρικοί φέρουν μια αλλόκοτον ενδυμασία παναρχαιοτάτην. Εγχώριον, ήτις κατά πολύ μεταβάλλει το ωραίο και μεγαλοπρεπές παράστημα των, το οποίο καθιστά έτι παράδοξον το μαύρο μανδηλιον το οποίον, δίκην χωρικής, φέρουσι επί της κεφαλής των.

242-horz

Αι χωρικαί γυναίκες εξ ίσου επιβλητικαί και εξαίρετου καλλονής. Ίσως να κατέχουσι τα σκήπτρα της ωραιότητας των λοιπών χωρικών γυναικών άλλων μερών της Ελλάδος. Και αυταί φέρουσιν ιδίαν εγχώριον ενδυμασίαν, μάλλον Ηπειρωτική, αλλ’ ουχί άσχημον ως εκείνην των ανδρών, ήτις προξενεί αποστροφην.

ΜΥΗΝΙΟΣ

Διαβάστε το Α΄ Μέρος [ΕΔΩ]

Προηγουμενο αρθρο
Διευθυντής δίνει 6.800 ευρώ στους υπαλλήλους του για διακοπές!
Επομενο αρθρο
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Λαϊκής Ενότητας