HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ Λιλή Καραβία για το νέο Νοσοκομείο Λευκάδας

Η Λιλή Καραβία για το νέο Νοσοκομείο Λευκάδας

10 Απριλίου 2017

Αγαπητοί φίλοι,

Αισθάνθηκα την ανάγκη μετά από πολύ σκέψη, γιατί τα τελευταία χρόνια είχα επιλέξει να μην κάνω καμία παρέμβαση στα πράγματα της πατρίδας μου της Λευκάδας, να γράψω δυο λέξεις για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να γνωρίσουν οι νεώτεροι για το τι ακριβώς έγινε με το Νέο Νοσοκομείο Λευκάδας.

Γιατί φίλοι μου τώρα που είναι έτοιμο σε λίγο να παραδοθεί στις Λευκαδίτισσες και τους Λευκαδίτες, εμφανίζονται σιγά- σιγά πολλοί αυτόκλητοι μνηστήρες που διεκδικούν την πατρότητα του έργου και όχι μόνον.

Όμως πριν απ΄ όλα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το μόνο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι η αποκατάσταση της αλήθειας και μόνον αυτή. Καμία σκέψη η επιθυμία δεν περνάει από το μυαλό μου για εμπλοκή στις επερχόμενες βουλευτικές η δημοτικές εκλογές. Έχω πάρει τις αποφάσεις μου εδώ και αρκετά χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 τοποθετήθηκα στο Υπουργείο Υγείας σαν Σύμβουλος του τότε Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, με κύρια αρμοδιότητα και ευθύνη τις υποδομές και τις χρηματοδοτήσεις, κυρίως μέσω ΕΣΠΑ, των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν ανέλαβα ήταν να ενημερώσω τον Υπουργό για την αναγκαιότητα υλοποίησης νέου Νοσοκομείου στη Λευκάδα , ενός νησιού που προσπαθούσε δεκαετίες για την ανέγερση αυτή και ενός νησιού που την καλοκαιρινή εποχή ο πληθυσμός του ανέρχεται στις 200.000.

Υπήρχε επίσης μελέτη που έχριζε βεβαίως βελτίωσης και συμπλήρωσης. Μου εδόθη βεβαίως το πράσινο φως από τον Υπουργό και άρχισα τον αγώνα δρόμου. Μέχρι τότε δεν είχε τεθεί σοβαρά από κανέναν θέμα ανέγερσης νέου Νοσοκομείου.

Η επιχειρησιακή συμφωνία που έχε γίνει και αυτή βρήκαμε, μεταξύ των Υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης και αποτυπώνει τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα των Νοσηλ. Ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα δεν είχε πουθενά γραμμένο νέο Νοσοκομείο Λευκάδας. Αντίθετα είχε επισκευή παλιού Νοσοκομείου προυπολογισμού 3.500.000 ευρώ και νέο Νοσοκομείο στο Άκτιο προυπολογισμού 40 εκ. ευρώ.

Σας διαβεβαιώνω ότι ήταν τίτλοι γραμμένοι σε κουτάκια με δίπλα τυχαίους προυπολογισμούς, χωρίς να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με ατράνταχτα επιχειρήματα ενημέρωσα τον Υπουργό και το Υπουργείο Ανάπτυξης για την αναγκαιότητα αλλαγής της επιχειρησιακής συμφωνίας, δηλαδή της αλλαγής του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, που είναι το Α και το Ω για την υλοποίηση πολιτικών στα ζητήματα των υποδομών και τους έπεισα.

Κλείστηκα στο γραφείο μου με τους συνεργάτες μου και με δύο εξαιρετικούς υπαλλήλους της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Υγείας και ξανακάναμε τα πάντα σε όλη τη χώρα σε σωστή βάση. Βεβαίως υπήρχαν πολλές αντιδράσεις. Όλα έγιναν σύμφωνα με την αναγαιότητα της κάθε περιοχής και την ωριμότητα των υφισταμένων μελετών.

Τότε γράφτηκε για να εφαρμοστεί ανέγερση Νέου Νοσοκομείου Λευκάδας ΠΕΠ Ιονίων Νήσων και στο ΠΕΠ Ηπείρου επέκταση Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στα Γιάννενα. (Αναφέρω τα δυό παραδείγματα που μας ενδιαφέρουν).

Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται εύκολα ή σίγουρα δεν γίνονται ποτέ, όμως τότε έγιναν από μας.

Μια μικρή ομάδα μηχανικών με μένα επικεφαλή από το Υπ. Υγείας και την ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ , έκαναν θαύματα, αφού πρώτα βεβαίως είχε εξασφαλιστεί και εκφραστεί η πολιτική βούληση του Υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου.

Στη Λευκάδα συγκεκριμένα πολιτικά και κομματικά στελέχη της εποχής μιλούσαν μόνο για επισκευή παλιού Νοσοκομείου και μάλιστα χωρίς να έχουν μελέτη, αλλά κάτι πρόχειρο και το προυπολόγιζαν με το αστρονομικό ποσό των 15 εκ ευρώ. Στο Υπ. οι μηχανές δούλευαν στο φουλ και έπρεπε τώρα να ενημερωθεί και η Λευκάδα.

Στις 19-10-2010 προκαλώ σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για να ανακοινώσω την απόφαση του Υπουργού και να ενημερώσω για τις ενέργειες που γίνονται και επρόκειτο να γίνουν για την υλοποίηση του νέου νοσοκομείου. Σε αυτή την επεισοδιακή συνάντηση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν ο πρώην βουλευτής Σπύρος Μαργέλης, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Μ.Μαριάνθη, ο φορέας υλοποίησης του έργου η ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Γ. Φωτάκη και Κ. Καπελώνη αντίστοιχα, ο Α. Αραβανής από το ΔΣ και ο Πρόεδρος των εργαζομένων Γ. Κούρτης. Επίσης εκλήθη και η δημοσιογράφος Κ. Μεσσήνη.

Το έργο πλέον του νέου Νοσοκομείου προχωρούσε ,το παρακολουθούσα συνεχώς. Εκείνα τα χρόνια στο Υπ. Υγείας ματώσαμε αλλά τα καταφέραμε. Ήταν το μοναδικό έργο νέου Νοσοκομείου σ΄όλη τη χώρα, όλα τα άλλα ήταν ή νέες πτέρυγες- επεκτάσεις π.χ. Μποδοσάκειο Πτολεμαίδας, Βοστάνειο Μυτηλήνης, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων κ.α. είτε αναβαθμίσεις – κατασκευές νέων κλινικών π.χ. ΓΝ Σπάρτης, Τζάνειο, Σισμανόγλειο, Παπανικολάου κ.α. Τότε εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Ηπείρου και στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας το ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών και το ΓΝ Χαλκίδας αντίστοιχα τα οποία είχαν σταματήσει πάρα πολύ καιρό λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Ποτέ σ’ όλη τη διάρκεια αυτής της μεγάλης προσπάθειας δεν υπήρξε από την πατρίδα μου κανένα πολιτικό ή κομματικό στέλεχος που να συμπαραστάθηκε. Ή ήταν κρυμμένοι ή προσπαθούσαν να τα τινάξουν όλα στον αέρα και υπερθεμάτιζαν υπέρ του Νοσοκομείου στο Άκτιο. Ο μόνος που συμπαραστάθηκε με δελτία τύπου και με ότι άλλο μπορούσε ήταν ο πρώην βουλευτής Σπύρος Μαργέλης, ο οποίος μετά την συνάντηση της 19ης Οκτωβρίου στο Υπ. Υγείας εκφράστηκε απόλυτα θετικά και το έδειξε.

Βεβαίως καθημερινά δίναμε μάχες με την γραφειοκρατία και την Δημόσια Διοίκηση έτσι που είναι δομημένη. Η πρώτη σκέψη το πρωί και η τελευταία το βράδυ ήταν πως θα διευθετήσω καλύτερα το κάθε τι που προέκυπτε για την υλοποίηση του νέου Νοσοκομείου.

Στις διπλές εκλογές του 2012 δεν θα ξεχάσω, ότι κάποιοι δεν μπορούσαν να το διανοηθούν ότι θα γίνει το έργο και θυμάμαι χαρακτηριστικά μια συνέντευξή μου στην Κ. Μεσσήνη, καθώς και την ομιλία μου στην κεντρική πλατεία που είπα ότι και πόλεμος να γίνει το Νοσοκομείο θα γίνει.

Γιατί φίλοι μου τα μεγάλα έργα και αυτό είναι ένα μεγάλο έργο για την πατρίδα μου τη Λευκάδα, γίνονται από ανθρώπους κυρίως μηχανικούς που έχουν τη γνώση να υλοποιούν έργα, που έχουν όραμα και βεβαίως έχουν εξασφαλισμένη την πολιτική βούληση ,αλλά έχουν και την δομή εκείνη στο χαρακτήρα τους για κοινωνική προσφορά, για το δημόσιο συμφέρον για το κοινό καλό.

Εμείς τότε αυτό κάναμε . Επίσης εξασφάλισα εγώ προσωπικά μετά από αγώνα, όταν διάφοροι καθηγητές και επιτροπές μελετούσαν συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και ενεργούσαν διαφορετικά, το αυτοδιοίκητο του Νοσοκομείου και το να κλίσει ο νέος οργανισμός με 120 κλίνες όπως υπήρχε στη μελέτη του νέου.

Πιστεύω ότι πρέπει να χρωστάμε εμείς οι Λευκαδίτες ευγνωμοσύνη στον τότε Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Παραδίδεται σε λίγο στο νησί ένα Δημόσιο Νοσοκομείο και έτσι πρέπει να παραμείνει και μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι η στελέχωσή του.

Το κλίμα όμως εκείνη την εποχή ήταν άσκημο. Ειπώθηκαν διάφορα και από πολλούς και από την Πρέβεζα. Εγώ δέχτηκα σκληρό πόλεμο από πολιτικά στελέχη της Πρέβεζας, που έφθασαν στο σημείο να με απειλήσουν. Νόμιζαν ότι τα έργα υλοποιούνται όταν πάρουν στα χέρια τους μια επιστολή από έναν πρώην υφυπουργό. Όμως τα έργα γίνονται απ’ αυτούς που επιμένουν και που ξέρουν να τα κάνουν.

Αγαπητοί φίλοι ακούστηκαν διάφορα και γράφτηκαν για το ψηφιακό ακτινοσκοπικό μηχάνημα. Πριν φύγω από το Υπ. Υγείας και επειδή από το παλιό Νοσοκομείο απαιτούσαν νέο μηχάνημα γιατί χαλούσε συνεχώς το παλιό, αποφασίσαμε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων η προμήθεια νέου μηχανήματος και μετά να μεταφερθεί στο νέο Νοσοκομείο. Δεν είμαστε ανόητοι κύριε Διοικητά του Νοσοκομείου, γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά μεταξύ μας . Έχω την Υπουργική απόφαση για την έγκριση της προμήθειας προυπολογιζόμενης δαπάνης 300.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, καθώς επίσης έχω και το ΦΕΚ για τη έγκριση διενέργειας δημοπράτησης για την προμήθεια του μηχανήματος (ΦΕΚ 761 Β’ /14-3-2012) είναι όλα στη διάθεσή σας.

Επίσης συνεχώς ενοχλούσα και την τωρινή Περιφέρεια για την προμήθεια όπως ενοχλούσα και για πολλά άλλα ζητήματα που έπρεπε να ληφθούν υπόψη.

Θα πρέπει να σας κούρασα πολύ.

Όμως φίλοι μου αυτή είναι η αλήθεια, έτσι έγιναν τα πράγματα και θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου που μου δώσατε την ευκαιρία να θυμηθώ ξανά εκείνα τα πολύ δύσκολα, αλλά και τόσο δημιουργικά χρόνια.

Σας εύχομαι Καλή Ανάσταση και Χρόνια Πολλά.

Λιλή Ν. Καραβία

Αρχιτέκτονας μηχανικός

Προηγουμενο αρθρο
Φάσης και γκολ από τον αγώνα Τηλυκράτης - Ρήγας Φεραίος
Επομενο αρθρο
Η Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει την αποκατάσταση και του Κηποθέατρου «Άγγελος Σικελιανός»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.