HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ λογοδοσία δημάρχου γίνεται απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο και παρουσία πολιτών

Η λογοδοσία δημάρχου γίνεται απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο και παρουσία πολιτών

Δεν είναι τυχαίο που στην εποχή μας γίνεται συστηματική προσπάθεια να χάσουν οι λέξεις κάθε έννοια και βαρύτητα. Είναι το πρώτο βήμα να χάσουμε τον μπούσουλα και η μεταξύ μας συνεννόηση να γίνει… Βαβέλ.

Η λογοδοσία του Δημάρχου δεν είναι παροχή, ούτε έμπνευση, ούτε αριστερή πολιτική. Προβλέπεται και ορίζεται στο Νόμο περί Δήμων και Κοινοτήτων. Είναι υποχρέωση του κάθε δημάρχου να λογοδοτεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του απέναντι σε ολους τους  δημοτικούς συμβούλους αλλά και στους δημότες σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικου Συμβουλιου.

Εδω και 10 μέρες μια «μαϊμουδιά»  μας παρουσιάζεται σαν ξεχωριστό γεγονός και σαν μεγάλη δημοκρατική παραχώρηση, με τον ίδιο τρόπο που μια αποκατάσταση των φθαρμένων πλακών στα στενά της πόλης έχει αναχθεί σε μεγάλο έργο!

Μια από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις του δημάρχου απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο και τους πολίτες κόφτηκε και ράφτηκε κατά το δοκούν και έγινε φιέστα χωρίς αντίλογο. Οι παρεμβάσεις των πολιτών απέναντι σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι εκ των πραγμάτων αδύναμες και στενού περιεχομένου. Περιορίζονται συνήθως σε τοπικά, ή στενού ενδιαφέροντος θέματα.

«Κάθε χρόνο γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15), τουλάχιστον, ημέρες με κάθε πρόσφορο μέσο. Σε αυτή καλούνται οι κάτοικοι, καθώς και οι συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς του Δήμου. Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις και μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τα μέλη των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων. Κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή. Το δημοτικό συμβούλιο επιλέγει τον προσφορότερο χώρο για τη διεξαγωγή της ανωτέρω συνεδρίασης.»

Αυτά αναφέρει το άρθρο 217 του Δημοτικού Κώδικα για τον απολογισμό στον οποίο γίνεται και η λογοδοσία του Δημάρχου. Σε μας έφτασε να γίνει θέατρο του παραλόγου στο Φουαγιέ του θεάτρου, με το δήμαρχο να μιλάει για σχεδόν δυο ώρες και να είναι αποκλεισμένοι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Παγιδευμένοι πολίτες σε ένα μονόλογο του δημάρχου, μη έχοντας τη δυνατότητα να ακούσουν τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους στο Δήμο να τοποθετούνται απέναντι σε όσα έλεγε ο δήμαρχος αλλά ούτε να ελέγξουν όλα όσα άκουγαν. Άκουσαν μόνο μια και μοναδική αλήθεια που την κατέχει το 24% των εκλογών του 2014, που κάλλιστα σήμερα μπορεί να είναι και λιγότεροι.

Οι πολίτες στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν «αφεθεί». Είναι τόσα τα προβλήματα που κουβαλούν, που παρά την πληθώρα των πληροφοριών που δέχονται, έχει αμβλυνθεί η δυνατότητα σύνθετων και συγκριτικών σκέψεων. Εκεί ακριβώς, βρίσκει θέση η κάθε λογής προπαγάνδα και κάνει τη δουλειά της. Εκεί στοχεύει και η πρόωρη προεκλογική εκστρατεία και η αποψινή φιέστα που έχει ξεκινήσει η δημοτική Αρχή πλασάροντας μας χάντρες και καθρεφτάκια.

Οι δημότες και οι εκπρόσωπο φορεων δεν είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν άλλη άποψη ή κριτική από την αντιπολίτευση στα πεπραγμένα του δημάρχου. Φαίνεται πως για την δημοτική αρχή η αντιπολίτευση είναι άχρηστη και περιττή! Μετά μάλιστα τις τελευταίες επιθέσεις και τις απειλές του δημάρχου στα Μέσα Ενημέρωσης με μηνύσεις, έγινε ξεκάθαρο πως τους είναι άχρηστη και εχθρική, όχι μόνο η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και κάθε διαφορετική άποψη.

Παρακολουθήσαμε την ομιλία του δημάρχου. Η αίθουσα του φουαγιέ γέμισε από κόσμο. Από τον Διοικητή της αεροπορίας, τον εκπρόσωπο του σεβασμιότατου Μητροπολίτη, τους πρόεδρους και εκπρόσωπους σωματείων και φορέων που είχαν προσκληθεί και από πολίτες. Παρευρέθηκε ακόμα ο Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος, ο οποίος στη σύντομη παρέμβαση του δήλωσε, πως η ολοκλήρωση του θεάτρου θα ενταχθεί στα ΕΣΠΑ και θα ξεμπλοκαριστεί. Ευχάριστη είδηση αλλά μόνο είδηση, αφού δεν υπήρξε καμιά διευκρίνηση για το πως θα ξεπεραστούν τα εμπόδια. Περισσότερο με προεκλογική δήλωση έμοιαζε, έτσι αδιευκρίνιστη που παρουσιάστηκε.

Και μια ακόμα επίκαιρη είδηση. Ο Δήμαρχος δήλωσε πως μέχρι της Φανερωμένης, στις 28 Μαΐου, ο δρόμος παράκαμψης στο νταμάρι της Απόλπαινας θα έχει ολοκληρωθεί.

Μετά τις εικόνες ακολουθεί βίντεο με την ομιλία του δημάρχου.

Προηγουμενο αρθρο
Ιστορία Χωρίς Όνομα
Επομενο αρθρο
Εξακολουθούν να σημειώνονται κατολισθήσεις στο νταμάρι της Απόλπαινας

1 Σχόλιο

  1. ΔΗΜΟΤΗΣ
    28 Μαρτίου 2018 at 13:50 — Απάντηση

    Σας παρακαλώ “ανοίξτε” το θέμα της ανακύκλωσης. Κάνει ο Δήμος ανακύκλωση? Παρακολούθησα για μέρες τα αποριματοφόρα του Δήμου και είδα ότι τους μπλε κάδους τους ρίχνουν κι αυτούς μέσα στα σκουπίδια! Τέτοιο πράγμα και δεν κουνιέται φύλλο! Σε άλλη (ευνομούμενη!) χώρα θα είχε γίνει χαλασμός. Εδώ ούτε κιχ! Είμαστε αλήθεια σε τέτοιο κατάντημα? Είπε κάτι γι’ αυτό ο Δήμαρχος? Όχι τίποτα άλλο αλλά για να σταματήσουμε κι εμείς οι “ηλίθιοι” να ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια από τα ανακυκλώσιμα υλικά. Και να μη φαινόμαστε ηλίθιοι ακόμα και στα δικά μας μάτια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.