HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ Μοναξιά – Louis Cernuda

Η Μοναξιά – Louis Cernuda

Επιμέλεια: Ελένη Μ. Ματαράγκα

Η μοναξιά βρίσκεται σε όλα για σένα, και όλα για σένα βρίσκονται στη μοναξιά. Νησί της Ευτυχίας όπου τόσες φορές κατέφυγες, συμφιλιωμένος μάλλον με τη ζωή και τις προθέσεις της, κουβαλώντας εκεί, όπως εκείνος που κουβαλά από την αγορά κάποια λουλούδια που τα πέταλα τους θα ανοίξουν κατόπιν με φρόνιμη πληρότητα, την αναταραχή που σιγά σιγά θα κάνει να κατακάτσουν οι εικόνες, οι ιδέες.

Υπάρχουν εκείνοι που όντας μέσα στη ζωή την αντιλαμβάνονται βιαστικά και είναι οι αυτοσχεδιαστές αλλά υπάρχουν επίσης κι εκείνοι που χρειάζονται να αποστασιοποιηθούν από εκείνη για να τη δουν περισσότερο και καλύτερα και είναι παρατηρητές. Το παρόν είναι υπερβολικά τραχύ, όχι σπάνια γεμάτο ειρωνικό σολοικισμό, και πρέπει να αποστασιοποιηθεί κανείς απ’ αυτό για να καταλάβει την έκπληξη και την επανάληψή του.

Ανάμεσα στους άλλους κι εσένα, ανάμεσα στον έρωτα κι εσένα, ανάμεσα στη ζωή κι εσένα, βρίσκεται η μοναξιά. Όμως αυτή η μοναξιά που σε χωρίζει απ΄ όλα δεν σε θλίβει. Γιατί θα έπρεπε να σε θλίβει; Αν λογαριαστείς με όλα, με τη γη, την παράδοση, τους ανθρώπους, σε κανέναν δεν οφείλεις τόσα όσα στη μοναξιά.

Λίγο ή πολύ ό,τι κι αν είσαι σ’ εκείνη το οφείλεις. Παιδί όταν την νύχτα κοίταζες στον ουρανό ,που τα αστέρια του έμοιαζαν φιλικές ματιές που γέμιζαν τη σκοτεινιά με μυστηριώδη συμπάθεια, η ευρύτητα των χώρων δεν σε φόβιζε αλλά απεναντίας, σε κρατούσε μετέωρο σε καλοδεχούμενη σαγήνη.

Εκεί ανάμεσα στους αστερισμούς έλαμπε ο δικός σου, διαυγής σαν το νερό, φωτοβόλος σαν τον άνθρακα που είναι το διαμάντι: ο αστερισμός της μοναξιάς, αόρατος στους πολλούς, προφανής και αγαθοποιός για μερικούς, ανάμεσα στους οποίους είχες την τύχη να συγκαταλέγεσαι.

*****

*Ο Λουίς Θερνούδα υπήρξε ένας από τους ισπανούς ποιητές της γενιάς του 1927 (Βιθέντε Αλεϊξάντρε, Φεδερίκι Γκαρθία Λόρκα, Ραφαέλ Αλμπέρτι, Ραμόν Χιμένεθ κ.α) γεννημένος στη Σεβίλλη το 1902.
Η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσία του Θερούντα στα ελληνικά έγινε μόλις το 1982. Το 2001 με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «ΟΚΝΟΣ» από τις εκδόσεις Ίκαρος, από όπου το ποίημα «Η Μοναξιά», η ποιήτρια και μεταφράστρια Μαρία Τσάτσου γράφει στην εφημερίδα «Καθημερινή» για τον ποιητή.
«Έζησε τον εμφύλιο και οραματίστηκε τον σοσιαλισμό, αυτοεξόριστος πλάνης, ιδιόρρυθμος, και φλογερός, λεπτός και απόμακρος, αλλά και πολύ μέσα στη βιαιότητα της εποχής του, ο Θερούδα στέκεται δίπλα στον Λόρκα, σαν η άλλη πλευρά αυτού του φανταστικού νομίσματος, που αν εξαργυρώνεται κάπου, είναι στην ονειρική χώρα της πάντα ερωτευμένης και αναρχικής ψυχής».
Πέθανε το 1963 στο Μεξικό όπου ήταν αυτοεξόριστος.

Πηγή:Konstantinos-paleologos.blogspot.com

Προηγουμενο αρθρο
Πάνθεον, 2 Μαρτίου 1957
Επομενο αρθρο
Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα σε αφήγηση του Βούλη Βρεττού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.