HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΗ Νέα Χορωδία για το 15ο Χορωδιακό Φεστιβάλ – φωτογραφίες

Η Νέα Χορωδία για το 15ο Χορωδιακό Φεστιβάλ – φωτογραφίες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το 15ο Χορωδιακό Φεστιβάλ, που συνδιοργανώθηκε από τον Μουσικοχορευτικό Όμιλο «Νέα Χορωδία Λευκάδας» και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων-Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας.

Τίτλος του Χορωδιακού Φεστιβάλ ήταν «Επτανησίων Μελωδίες» και οι συμμετέχουσες χορωδίες, μαζί με τις μαντολινάτες και τα μουσικά σύνολα που τις συνόδευαν, κατάφεραν να μας ταξιδέψουν σε μια μουσική πανδαισία γεμάτη τραγούδια, καντάδες και μελωδίες επτανησίων καταξιωμένων συνθετών και ποιητών καθώς και γνωστών καλλιτεχνών πανελλήνιας εμβέλειας.

Οι χορωδίες που συμμετείχαν, με σειρά εμφάνισης, ήταν οι εξής: Μουσικοφιλολογικός Όμιλος «Ορφεύς» Λευκάδας, Χορωδία Λευκίμμης Κέρκυρας, Το Φιόρο του Λεβάντε (Ζάκυνθος), Δημοτική Χορωδία Λειβαθούς (Κεφαλονιά) και Μουσικοχορευτικός Όμιλος «Νέα Χορωδία Λευκάδας».

Απώτερος στόχος του Δ.Σ. της Νέας Χορωδίας Λευκάδας ήταν να εκπληρωθεί η υπόσχεση που δόθηκε στις 13-01-2018 από τις τέσσερις χορωδίες (Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Λευκάδας-Νέα Χορωδία) που τραγούδησαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, να συναντηθούν ξανά σε κάποιο από τα Ιόνια Νησιά και να χαρίσουν όμορφες μελωδικές στιγμές στους κατοίκους των νησιών μας.

Και φυσικά σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός δεν θα μπορούσε να λείπει και η καταξιωμένη χορωδία του Ορφέα Λευκάδας συνοδευόμενη από την υπέροχη μαντολινάτα του.

Επίσης αποτελεί πεποίθησή μας ότι τέτοιες συναντήσεις μεταξύ αξιόλογων και ιστορικών χορωδιών από τα Επτάνησα, με αποδεδειγμένη την πολύπλευρη προσφορά, ενδυναμώνουν τους ενδοπεριφερειακούς δεσμούς και διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τις μουσικές περγαμηνές και τις ιδιαίτερες μελωδίες των νησιών του Ιονίου.

Η εκδήλωση, που κατά γενική ομολογία είχε μεγάλη επιτυχία, κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του μουσικόφιλου κοινού που από νωρίς είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του Φουαγιέ του Ανοιχτού Θεάτρου Λευκάδας.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Νέας Χορωδίας, κα Βασιλική Πολίτη, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας για την συνδιοργάνωση και τις χορωδίες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, κήρυξε την έναρξη του 15ου Χορωδιακού Φεστιβάλ.

Πριν ξεκινήσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα έγινε απονομή τιμητικού διπλώματος από το Δ.Σ. της Νέας Χορωδίας, στη μνήμη του Σπυρίδωνα Κόγκα, σε αναγνώριση και εκτίμηση της ανιδιοτελούς πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς του στον Μουσικοχορευτικό Όμιλο «Νέα Χορωδία Λευκάδας» καθώς και της πολύπλευρης συνεισφοράς του στην πρόοδο και ανάπτυξη του γενέθλιου τόπου του, της όμορφης Λευκάδας. Το τιμητικό δίπλωμα παρέλαβε η κόρη του κα Αγγελική Κόγκα η οποία εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε το Δ.Σ. για την τιμητική διάκριση στον πατέρα της και ανέφερε ότι η Νέα Χορωδία Λευκάδας αποτελούσε το τρίτο παιδί της οικογένειας Σπύρου και Αλίκης Κόγκα.

Επίσης εκφωνήθηκε χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας κ. Ανδρέα Κτενά, ο οποίος απουσίαζε στην Κεφαλονιά λόγω συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στο μήνυμά του, μεταξύ των άλλων, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους χορωδούς και μουσικούς, τόσο από τη Λευκάδα όσο και από τα υπόλοιπα νησιά των Επτανήσων για την συμμετοχή τους στο 15ο Χορωδιακό Φεστιβάλ, μια πολύ σημαντική διοργάνωση, που από το 1983 που πρωτοξεκίνησε, τοποθετεί τη Λευκάδα στο επίκεντρο του χορωδιακού και πολιτιστικού γίγνεσθαι.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός, η Αντιδήμαρχος Λευκάδας κα Νίκη Κατωπόδη, ο π. Σπυρίδων Μπούρης ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λευκάδας, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδας Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος, ο μουσικοσυνθέτης-μαέστρος κ. Διονύσιος Γράψας, τραγούδια του οποίου ακούστηκαν στην εκδήλωση, ο παλιός μαέστρος της Νέας Χορωδίας κ. Διονύσιος Γεωργάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Διευθυντών Χορωδιών Ελλάδος και καθηγητής στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας κ. Ευστάθιος Αρβανίτης, ο κ. Κωνσταντίνος Κτενάς Διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Κυπαρισσίας και του χορωδιακού συνόλου Δήμου Τριφυλίας, εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, φορέων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης όλες οι χορωδίες κατέληξαν σε ταβέρνα στην Λυγιά, όπου διασκέδασαν, τραγούδησαν και χόρεψαν υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, ξεδιπλώνοντας όλα τα ταπεραμέντα που χαρακτηρίζουν τους επτανήσιους.

Το Δ.Σ. της Νέας Χορωδίας Λευκάδας συγχαίρει τους χορωδούς, τους μουσικούς και τους μαέστρους όλων των χορωδιών για τις όμορφες μελωδίες που χάρισαν στο μουσικόφιλο κοινό της Λευκάδας και εύχεται σύντομα να επαναληφθεί αντίστοιχη εκδήλωση σε κάποιο από τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.

Επίσης εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες:

– Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων-Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας για την συνδιοργάνωση του 15ου Χορωδιακού Φεστιβάλ και ιδιαίτερα στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ανδρέα Κτενά για την ένθερμη υποστήριξη της πρότασής μας καθώς και στους υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών της Π.Ε. Λευκάδας για την άριστη συνεργασία και συνδρομή τους στην υλοποίηση της εκδήλωσης.
– Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας για την παραχώρηση της αίθουσας του Φουαγιέ του Ανοιχτού Θεάτρου.
– Στον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας κ. Νικόλαο Κονιδάρη για την παραχώρηση του πιάνου.
– Στα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την προβολή και κάλυψη της εκδήλωσης καθώς και για τα θετικά σχόλια που μετέφεραν στους αναγνώστες τους.
– Στο ανθοπωλείο «Αζαλέα» για τη δωρεάν συνεισφορά του στον διάκοσμο του Φουαγιέ.
– Σε όλα τα μέλη της χορωδίας και του μουσικού συνόλου του Ομίλου της Νέας Χορωδίας καθώς και στην μαέστρο κα Μαρία-Κυριακή Αραβανή για την άρτια και ξεχωριστή εμφάνισή τους που μας γέμισε όλους χαρά και υπερηφάνεια.
– Σε όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν στην υλοποίηση του Χορωδιακού Φεστιβάλ.
– Στον κόσμο που κατέκλυσε το Φουαγιέ και απέδειξε περίτρανα ότι αγκαλιάζει και στηρίζει αξιόλογες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Από το Δ.Σ.

Προηγουμενο αρθρο
Μονοήμερη εκδρομή στα Τρίκαλα
Επομενο αρθρο
Στο τράνζιτ για τον κάτω κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.