HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΗ Ομηρική Ιθάκη & η κλασσική Λευκάδα έχουν απίστευτα κοινά στοιχεία!

Η Ομηρική Ιθάκη & η κλασσική Λευκάδα έχουν απίστευτα κοινά στοιχεία!

Η Ομηρική Ιθάκη & η κλασσική Λευκάδα έχουν απίστευτα κοινά στοιχεία!

Γράφει ο Νώντας Γαζής

1. Είναι νησιά και έχουν ένα κοινό στοιχείο, σχετίζονται με την Αρχαία Νήρικο.

2. Σχετίζονται και ταυτίζονται επίσης με το Πορθμείο, το οποίο καθημερινά δούλευε επί τρία χρόνια από τον Φιλοίτιο, αλλά και μέχρι σήμερα το Πορθμείο ήταν το μοναδικό μέσον για να μπεις οδικώς στην Λευκάδα εκτός μιας αρχαϊκής περιόδου που δημιουργήθηκε μία Γέφυρα στην αρχαιότητα!

3. Σχετίζονται και ταυτίζονται τα δύο νησιά, γιατί βρίσκονται απέναντι από την Ακαρνανία και μάλιστα στο ίδιο σημείο, όπου χρησιμοποιείται Πορθμείο!

4. Σχετίζονται και ταυτίζονται τα δύο νησιά γιατί είναι τα πρώτα νησιά που συναντά κανείς κατεβαίνοντας από την Θεσπρωτία (Ήπειρο) προς την Πελοπόννησο. Είτε σήμερα κάνεις αυτό το ταξίδι, είτε στην εποχή του Οδυσσέα, συναντάς το ίδιο νησί, σήμερα μεν την Λευκάδα, ενώ την Οδυσσειακή εποχή την Ομ. Ιθάκη!

5. Σχετίζονται και ταυτίζονται τα δύο νησιά, γιατί είναι πολύ μακριά από την Ηλεία, ενώ τα άλλα τρία είναι κοντά!

6. Σχετίζονται και ταυτίζονται τα δύο νησιά, γιατί μεταξύ της Λευκάδας και της Ζακύνθου υπάρχει ένα ζεύγος πολύ κοντινών νησιών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, όπως ακριβώς μεταξύ της Ομ. Ιθάκης και της Ζακύνθου υπήρχε ένα ζεύγος νησιών του Δουλίχιου και της Σάμης!

7. Σχετίζονται και ταυτίζονται τα δύο νησιά, γιατί μεταξύ Λευκάδας και Πύλου υπάρχει ένα νησί, το Αρκούδι, όπως μεταξύ Ιθάκης και Πύλου υπήρχε το νησί ΑΣΤΕΡΙΣ, ακριβές αντίγραφο του οποίου είναι το Αρκούδι!

8. Ταυτίζονται επίσης τα δύο αυτά νησιά γιατί είναι τα μοναδικά νησιά, που αποδεδειγμένα είχαν προδωρικό Ναό του Απόλλωνα, η μεν Λευκάδα τον Λευκάτη ή Λευκάτα Απόλλωνα η δε Ομ. Ιθάκη τον εκατηβόλο Απόλλωνα (Οδ. υ, 276-278), κάτι που ούτε στην Κεφαλονιά ούτε στη σημερινή Ιθάκη υπήρξε προδωρικός Ναός του Απόλλωνα!

Μάλιστα από τον Λευκάτη Απόλλωνα έπεσε και ο Κέφαλος, που έζησε 3 γενιές πριν τον Οδυσσέα (Κέφαλος – Αρκείσιος – Λαέρτης – Οδυσσέας).

9. Τέλος κρίνω σκόπιμο να προσθέσω και ένα αρνητικό στοιχείο, των δύο αυτών υπό κρίση Νησιών: Το γεγονός ότι και στα δύο αμφισβητείται ο νησιωτικός τους χαρακτήρας, επιβεβαιώνει και ενισχύει την πιθανότητα της ταύτισής τους!!!

ΦΩΤΟ: Αρχαίος Προσανατολισμός Στράβωνα & Νταίρπφελντ!!!

Προηγουμενο αρθρο
Την Παρασκευή η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κονδυλάτου: «Η Λευκάδα αύριο»
Επομενο αρθρο
Το σωματειο ΟΤΑ Λευκάδας για το ατύχημα εργαζόμενου στην καθαριότητα του Δήμου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.