HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΗ ποίηση του «Σκάπτε Ένδον» -Πέντε Ενωσίτικες προσωπικότητες

Η ποίηση του «Σκάπτε Ένδον» -Πέντε Ενωσίτικες προσωπικότητες

Κυριάκος Χήνας: Η ποίηση του “Σκάπτε Ένδον”-Πέντε Ενωσίτικες προσωπικότητες

Ανέκαθεν η ποίηση αντιμετωπιζόταν με χλευασμό από τους περισσότερους ως μια δημιουργία ονειροπαρμένων και ουτοπικών.

Σημαντική αδικία και αλλοίωση της προσφοράς της, γιατί έχει προσφέρει υψηλόφρονες συγκινήσεις και κυρίως έχει προτείνει ρεαλιστικές διεξόδους για αιχμηρές εκκρεμότητες στη ζωή μας. Ποίηση δεν είναι η κακοποίηση της με στίχους όπως “η ελπίδα σαν λεπίδα”…αλλά οι προτάσεις για έναν ανθρωπισμό της αλληλεγγύης και μια κοινωνία σκεπτόμενων πολιτών.

Η ιστορική διαδρομή της ΑΕΚ,μέσα από την τιμημένη αλλά οδυνηρή ζωή των προσφύγων, είναι φυσικό να έχει ευαισθητοποιήσει ποιητικά πολλούς Ενωσίτες είτε ως αναγνώστες είτε ως δημιουργούς. Σήμερα επιχειρούμε να συνοψίσουμε το έργο 5 επιφανών λειτουργών της ποίησης, φιλάθλων της ΑΕΚ, που λαμπρύνουν τον πολιτισμό με το ποιοτικό έργο τους. Η καταγραφή γίνεται αλφαβητικά:

1. ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ: Μετουσίωσε την κοινωνική άλκιμη δράση του,με πρόσημο τους σημαντικούς πολιτιστικούς αρμούς του,σε ποιητικές προτάσεις για τον χειμαζόμενο άνθρωπο στη συλλογή “Ταυροκαθάψια”. Ασκητισμός στη σκέψη, αυτεξουσιότητα, αναδημιουργία μετά την οδύνη, έλλογη αισιοδοξία, επιστροφή στις φυσικές αξίες και άλλες ρεαλιστικές υποδείξεις συνθέτουν το κοσμοείδωλο του για τη ζωή.

2. ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΙΣΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμπλήρωσε 50 χρόνια ποίησης, δηλαδή ασίγαστης αφοσίωσης στις λαϊκές αγωνίες και πόθους. Σπάνια συναντάς ποιητικό δημιουργό με τόσο ευρύ κοινό που τον ακολουθεί φανατικά και αρδεύει με συγκίνηση τους ανοιχτούς ορίζοντες της ψυχής. Από τις 11 ποιητικές συλλογές ξεχωρίζουν”Το άνθος της μπαμπακιάς”και το πρόσφατο πολύ ώριμο ”Εσύ του έρωτα”. Καταλύτης για την υπαρξιακή του συγκρότηση και τη συμμετοχή σε κοινωνικούς αγώνες η φιλία με τον Γιάννη Ρίτσο.

3. ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΚΙΣΗΣ: Από τις πιο πληθωρικές φυσιογνωμίες της ελληνικής διανόησης. Σεναριογράφος σε ταινίες κινηματογράφου και τηλεόρασης, δημοσιογράφος,μεταφραστής αρχαίων λυρικών–όπως Σαπφώ και Αλκαίος– και σύγχρονων Ευρωπαίων, στιχουργός,δοκιμιογράφος, αλλά κυρίως και κατά βάση εμπνευσμένος ποιητής με περισσότερες από 20 Συλλογές. Ευτυχής εξέλιξη όπου θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τον πλούτο του η ψηφιοποιημένη συγκέντρωση του πολυσχιδούς έργου του σε ηλεκτρονικά αποθετήρια.

4. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σεμνός και μετριόφρων-χαρακτηριστικό των μεγάλων- υπηρέτης της λυτρωτικής ποίησης κατακυρώθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους ουμανιστές.

Το 1996 τιμήθηκε με το Βραβείο Καβάφη, το 1999 και το 2012 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης,το 2012 με το βαρυσήμαντο Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.Κορυφαία ίσως έργα του ο”Κρυφός Κυνηγός”και το “Μη σκεπάζεις το ποτάμι”.

Ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ιστορίας-Πολιτισμού ΑΕΚ.

 

5. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ: Με την πλούσια ιδεολογικό-κοινωνική σκευή του και τη δημοσιογραφία του στην ”Εφημερίδα των Συντακτών” εύλογα θα απέδιδε ποιητικό έργο με ρηξικέλευθες απόψεις και προτάσεις. Τόσο στην πρώτη συλλογή με τίτλο “Στου πουθενά τη μέθη” όσο και στην πρόσφατη “Νηφάλιο φως”, τροφοδοτεί στον πολίτη την ασυμβίβαστη ρήξη με τους πανούργους μηχανισμούς αφομοίωσης που απονευρώνουν την αυτόβουλη σκέψη.

Μετά την παλαιότερη αναφορά σε Ενωσίτες θεατρικούς και σήμερα σε ποιητές, θα συνεχίσουμε σταδιακά να παρουσιάσουμε όλο το εύρος των ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης οι οποίοι μας κάνουν υπερήφανους για τον πολιτιστικό μέγεθος αυτής της κοσμαγάπητης ομάδας.

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
Κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Εξ επαφής» της Φωτεινής Παπασταματίου - Καββαδά
Επομενο αρθρο
Πέθανε ο Τζίμης Πανούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.