HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ προτομή του Ουσακώφ στην παραλία και η οδός Πάνου Ροντογιάννη

Η προτομή του Ουσακώφ στην παραλία και η οδός Πάνου Ροντογιάννη

Στην πιο περίοπτη θέση της παραλίας, στο πάρκο του Λιμενικού, 300 μέτρα από το Πάρκο των Ποιητών, βρίσκεται η προτομή του Ρώσου ναυάρχου Ουσακώφ, από το 2016. Τοποθετήθηκε εκεί από του Ρώσους -οι ίδιοι επέλεξαν και την τοποθεσία. Έγιναν παρελάσεις, ομιλίες και φανφάρες, με τις τοπικές αιρετές ηγεσίες να καμαρώνουν φορώντας τα καλά τους.

Είχαν προηγηθεί δυο τουλάχιστον χρόνια «προετοιμασίες». Κάθε χρόνο, ένα ρωσικό πλοίο με εξαίρετους μουσικούς, χορωδούς και τραγουδιστές μας επισκέπτονταν. Παρελάσεις και εκδηλώσεις λάμβαναν χώρα στην πόλη,  προς τιμή του Ουσακώφ, της «συμβολής» του στα Επτάνησα,   και «του διαλόγου μεταξύ των λαών και της πολιτιστικής ανταλλαγής». Οι Ρώσοι αφού επέτυχαν το σκοπό τους (τοποθέτηση προτομής) εξαφανίστηκαν. Κάτι ανάλογο έγινε και στα υπόλοιπα Επτάνησα.

Αποδείχτηκε περίτρανα πως οι παρελάσεις δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια καλοσχεδιασμένη πολιτική μέχρι να επιτύχουν το σκοπό τους. Δεν υπήρχε από μεριάς τους πρόθεση για άλλου είδους σχέσεις.

Δεν σας κρύβω πως κάθε φορά που βλέπω την προτομή του Ουσακώφ στην παραλία, λουσμένη στον ήλιο και το φως, θλίβομαι. Όχι για το πρόσωπο, όσα για τα  μυαλά  που κουβαλάμε.

Αν υπήρχε μια αξιολογική κλίμακα στο νησί μας, για το ποια πρόσωπα πρέπει να τιμηθούν, από όποια άποψη κι αν το εξετάσεις, η προτομή του Ουσακώφ θα βρίσκονταν στο τέλος της λίστας. Αν ακόμα είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ του Ουσακώφ και του μεγάλου ιστορικού της Λευκάδας Πάνου Ροντογιάννη, κανένας σώφρων δεν θα επέλεγε τον Ρώσο.

Επί δημαρχίας Βασίλη Φέτση δόθηκε το όνομα του ιστορικού της Λευκάδας, Πάνου Ροντογιάννη, σε δρόμο στα Βαρδάνια. Είναι ο δρόμος που ξεκινά από το κλειστό γήπεδο. Οι πινακίδες είχαν τοποθετηθεί σε μεταλλικούς στύλους επειδή στην περιοχή και σε όλο το μήκος του δρόμου δεν υπήρχαν από τότε, αρκετά κτίρια. Τοποθετήθηκαν μάλιστα αρκετές σε όλο το μήκος του δρόμου. Στη συνέχεια είτε μετά από διαπλάτυνση ή ασφαλτόστρωση του δρόμου οι πινακίδες καταστράφηκαν.Από τότε κανένας δεν φρόντισε για την εκ νέου τοποθέτησή τους.

Δυο φόρες μέσα από αυτή την ιστοσελίδα στις 17 Δεκεμβρίου του 2014 και στις 6 Μαΐου του 2016 τονίσαμε την ανάγκη να τοποθετηθούν ξανά οι πινακίδες στο δρόμο σαν ελαχίστη τιμή στη μνήμη του Πάνου Ροντογιάννη. Μάλιστα όπως είχαμε γράψει και τότε, η τοποθέτηση των πινακίδων θα ήταν και έργο εκπαιδευτικό αφού δίπλα στο δρόμο υπάρχει και Σχολείο.

Οι αρμόδιοι για 5 χρόνια μας έγραφαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Στις 15 Ιανουαρίου 2020 (πριν από 10 μέρες)  επιτέλους και μετά από μεσολάβηση ιδιώτη τοποθετηθήκαν 4 πινακίδες στο δρόμο.

Προηγουμενο αρθρο
Εκδήλωση κοπής πίτας Α.Σ. βόλεϊ «Ελπίδες»
Επομενο αρθρο
Ένα γιότ που λέγεται Rare Find!

1 Σχόλιο

  1. ΚΟΥΡΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
    31 Ιανουαρίου 2020 at 23:03 — Απάντηση

    Αλήθεια δεν γνωρίζω για την προσφορά του Ουσάκωφ στην Λευκάδα όμως η προσφορά της Λευκαδίτισσας Αγρότισσας είναι αναμφισβήτητη .Επαναφέρω στη δημοσιότητα ένα κείμενο μου γι αυτό το θέμα :
    Τον Ιούλιο του 2003 στον πρώην Δήμο Σφακιωτών πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Λευκαδίτισσα αγρότισσα.Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ομοσπονδία των απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων με την υποστήριξη του Δήμου Σφακιωτών.
    Ομιλητές ήταν η κα.Κόκλα Ιωάννα με θέμα:Μάνα Γη,η κα.Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού με θέμα: Από τον αγροτικό ιδανισμόστη διάφανη εικόνα του πραγματικού.Δίκαιη μνήμη στην Λευκαδίτισσα γυναίκα των χωριών μας και ο κος Σωκράτης Κακλαμάνης με θέμα :Η Αγρότισσα της Λευκάδας.
    Τότε εκφράστηκε απ όλους το ερώτημα γιατί κανένας φορέας δεν έχει τιμήσει την ηρωίδα της υπαίθρου της Λευκάδας. Έτσι ο Δήμος Σφακιωτών πήρε την πρωτοβουλία να παραγγείλει ένα άγαλμα που θα τιμά την προσφορά της.Το άγαλμα ολοκληρώθηκε από τον γλύπτη Παπαδάκη Μιχάλη στο τέλος του 2010 όμως από τότε το άγαλμα παραμένει στο εργαστήριο του καλλιτέχνη Οι επόμενες Δημοτικές Αρχες δεν ενδιαφέρθηκαν να το παραλάβουν και να τιμήσουν έτσι την Λευκαδίτισσα Αγρότισσα.
    Μήπως είναι καιρός να τιμήσουμε την Λευκαδίτισσα γυναίκα Αγρότισσα;

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.