HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ σημερινή κινητοποίηση των πληγέντων από τα ανεπιτήρητα βοοειδή

Η σημερινή κινητοποίηση των πληγέντων από τα ανεπιτήρητα βοοειδή

Την Παρασκευή το πρωί, -όπως είχε προαναγγείλει η συντονιστική επιτροπή- κάτοικοι από την Καρυά, τους Πηγαδισάνους, τα Πλατύστομα, τη Νικιάνα και τους Σφακιώτες συγκεντρώθηκαν στο χώρο των Δικαστηρίων.

Οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν βλέπουν κάτι χειροπιαστό να γίνεται. Αντίθετα κάθε μέρα που περνά καταστρέφονται κτήματα, περιφράξεις και σοδιές από τα αδέσποτα βοοειδή που περιφέροντα πλέον σε μια μεγάλη έκταση, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Να αναφέρουμε εδω για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, ότι το φαινόμενο τον ανεπιτήρητων βοοειδών είναι παλιό. Είχε όμως σε έκταση περιορισμένο χώρο καταστροφών. Τον Αλέξανδρο στην αρχή. Τα τελευταία χρόνια τα βοοειδή έχουν αυξηθεί, ξεπερνούν τα 100, όπως ακούστηκε και κυκλοφορούν και καταστρέφουν ένα μεγάλο κομμάτι του νησιού. Δεν θυμήθηκαν λοιπόν οι κάτοικοι τώρα το πρόβλημα, όπως κάποιοι αναφέρουν, θέλοντας να συκοφαντήσουν, αλλά το πρόβλημα έχει οξυνθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια.

Σε κουβέντα που είχαμε με κατοίκους αυτό που εισπράξαμε είναι η αγανάκτηση και η εξάντληση της υπομονής τους. Και είναι διατιθέμενοι να φτάσουν στα άκρα. Είναι αυτό το συναίσθημα της οργής που αισθάνονται όταν όλοι οι φορείς της Πολιτείας, Αστυνομία, Εισαγγελέας, Δήμος δεν μπορούν να δώσουν λύση στο προβλήματά τους. Από τη μια οι Αρχές του νησιού να βρίσκονται σε αδιέξοδο και απέναντι τους ένας κτηνοτρόφος ανενόχλητος να παρανομεί καταστρέφοντας.

Μια επιτροπή από τους συγκεντρωμένους συναντήθηκε με τον Εισαγγελέα ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος να παρέμβει άμεσα για τις καταστροφές. Τα ανεπιτήρητα ζώα είναι αρμοδιότητα του Δήμου τους δήλωσε. Μόνο στην περίπτωση που απειληθεί η ανθρώπινη ζωή μπορεί να κινηθεί. Η επιτροπή κατέθεσε μήνυση κατά του κτηνοτρόφου, μια από τις πολλές που έχουν εδω και χρόνια κατατεθεί, από μεμονωμένους αγρότες αλλά και από τον Δήμο.

Με υπομονή περίμεναν οι πολίτες στο σκοτεινό διάδρομο που βρίσκεται το γραφείο του εισαγγελέα, όση ώρα η επιτροπή του εξέθετε τα προβλήματα. Το αποτέλεσμα τους απογοήτευσε. Παρά τα συναισθήματά τους ήταν ψύχραιμοι, πειθαρχημένοι, αλλά και αγανακτισμένοι βγαίνοντας από το κτίριο. Εκεί ακούστηκαν κάποιες διαμαρτυρίες και συντεταγμένα ξεκίνησαν για το Δημαρχείο για να μιλήσουν με το Δήμαρχο.

Φτάνοντας στο Διοικητήριο δεν τους επιτράπηκε η είσοδος παρά μονό σε κάποιους από την επιτροπή. Αστυνομικοί είχαν φράξει την είσοδο εμποδίζοντας τους να περάσουν. Τελικά η συνάντηση έγινε μετά από 15 λεπτά, στον προθάλαμο της αίθουσας που γίνονται τα δημοτικά συμβούλια παρουσία του δημάρχου, των αντιδημάρχων κ.κ. Νικητάκη και Περδικάρη και του προέδρου του ΔΣ κ. Γκογκάκη.

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο κ. Νικητάκης ανέφεραν τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος για το θέμα, όπως: δυο προκηρύξεις για την περισυλλογή και σταυλισμό ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, παραστάσεις στον Εισαγγελέα και μηνύσεις, παρεμβάσεις στο ΤΑΟΛ, ΟΠΕΚΕΠΕ και εισαγγελέα Πρεβέζης, επιστολές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να προωθηθεί νομοθετική λύση. Και οι δυο ανέφεραν πως το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι εμπόδιο για το οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα.

Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής η κ. Σεβαστή Κωνσταντινίδη -Ρεκατσίνα ανέφερε πως ο Δήμος μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, δεν κινήθηκε άμεσα, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο τέλος του χρόνου, να λήξει η σύμβαση με τον προηγούμενο παραγωγό και να καθυστερεί ο Δήμος την προκήρυξη λογω προϋπολογισμού.

Οι πληγέντες κάτοικοι δεν έμειναν ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα τόσο στον Εισαγγελέα όσο και στη συζήτηση με τον Δήμο. Απείλησαν μάλιστα πως στα προσεχή τους σχέδια είναι το κλείσιμο της Γέφυρας.

Προηγουμενο αρθρο
Πρωταπριλιά - Μία καινοτόμα λύση για να βγούμ’ από τη κρίση
Επομενο αρθρο
Οι βραχίονες στην αμμόγλωσσα άρχισαν να γεμίζουν άμμο!

1 Σχόλιο

  1. θοδωρής Αραβανής
    1 Απριλίου 2017 at 08:09 — Απάντηση

    Είναι τόσο στρεβλή η θεσμικότητα της λειτουργικής εξάρτησης των τοπικών κοινωνιών και των εκφάνσεών των από το κεντρικοφιαχειριστικό σύστημα – δηλαδή το Κυβερνητικό στστους-, που ακόμα και το παραμικρό πρόβλημα ή ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα που επιφέρει την ερήμωση μεγάλων περιοχών του Νομού, να απαιτείται η καταφυγή στην Κεντρικλη κυβέρνηση κσι ακόμα παραπέρα ίσως στους Ευρωπαικούς οργανισμούς εν προκειμένω που χρηματοδοτούν ίσως επιδοματικά -αν αυτό συμβαίνει – αυτή την ερήμωση μέσω των δήθεν παργωγικών ενισχύσεων.
    Η Προοδευτική διάλυση, απ την αδεσποτοσύνη ζώων, της όποιας δυνατότητσς της πρωτογενούς παραγωγής έχει απομείνει στα ορεινά αυτά σημεία δεν είναι παρά ο ενισχυτικός πολλαπλασιαστής της πληθυσμιακής ερήμωσης και εξανδραποδισμού των κατοίκων απ την πετιοχή αυτή.Πράγμα που θα φέρει ουσιαστικά μιας μορφής κοινωνική γενοκτονία αν σκεφτεί κανείς σε όρους βιοτοπικούς και γεννεοβιολογικούς.
    Ήδη μπορεί κανείς μετά από χρόνια λριτουργικής της δια των ζώων καταστροφής της του τόπου ότι η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής μπορεί εξισορροπιστικά να αναπαραχθεί και παραγωγικά κυρίως.????
    Η λειτουργική της όποιας έστω μικρής κλίμακας πσραγωγικής αμειψισποράς μπορεί να προταθεί , όταν σίγουρη είναι η εκ των προτέρων καταστροφή τηε οποιαδήποτε προσπάθειας καλλιέργειας από τα αδέσποτα αυτά ζώα.??
    Και το γεωπονικό επιστημονικό αισθητήριο όλου του γεωπονικό κρατικού και ατομικού φάσματος δεν ξεσηκώνεται και συλλογικά ώς υπηρεσίες διαχείρησης της πρωτογένειας ( γεωργίας- κτηνοτροφίας-δασοπονίας) , αλλά δεμν προβοκάρεται και υπαρξισκά ατομικά ???
    Η κοινωνική ευθύνη της επιστήμης και του επιστήμονα δεν είναι προυπόθεση της επιστημονικής γνώσης και της εφαρμογής της???
    Αλλέως η αντιμετώπιση των κοινωνικών και ατομικών προβλημάτων δεν είναι η μανιέρα για την ύπαρξη αυτού που ονομάστηκε επιστήμη και μάλιστα πουλιέται και αγοράζεται πανάκριβα ώς κοινωνικοί πόροι στα ονομαχόμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα???

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.