HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΗ Φιλαρμονική «έπλευσε» σε μακρινά θαλασσινά ταξίδια

Η Φιλαρμονική «έπλευσε» σε μακρινά θαλασσινά ταξίδια

Ένα μεγάλο εγχείρημα αποτόλμησε και έφερε σε πέρας με μεγάλη επιτυχία η μπάντα της Φιλαρμονική μας και φέτος στην ετήσια καλοκαιρινή συναυλία της. Από τα μουσικά έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Σταυρός του Νότου» και «Γραμμές των Οριζόντων» -σε ποίηση Νίκου Καββαδία- μας παρουσίασε 18 τραγούδια σε άψογη εκτέλεση υπό την διεύθυνση του Κώστα Μεσσήνη και τις φωνές των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Βαλεντίνου Σταματέλου και του Βασίλη Αναγνώστου.

Το Ανοιχτό θέατρο γέμισε ασφυκτικά και το χειροκρότημα υπήρξε άφθονο και πηγαίο.

Όπως ανέφερε στο προλογικό του σημείωμα ο ιστορικός και φιλόλογος Δημήτρης Τσερές:

«Γιατί ο Καββαδίας είναι ένας ποιητής που μιλάει άμεσα και βιωματικά στον αναγνώστη: Με το που γυρίζεις το εξώφυλλο μιας ποιητικής του συλλογής, νιώθεις έναν μανιασμένο θαλασσινό αέρα να σε φυσά στο πρόσωπο και την τρικυμία να αρχίζει.

Ο Καββαδίας είναι ολιγογράφος. Εξέδωσε μόνο τρεις ποιητικές συλλογές- η τελευταία μετά τον θάνατο του το 1975. Όμως μέσα σε αυτά τα μικρά βιβλιαράκια πόση πίκρα, πόση μοναξιά, πόση τρυφερότητα – όσα είναι τα κύματα της θάλασσας που υμνεί! Είναι αδύνατο να διαβάσει κανείς τα ποιήματα του και να μη συγκινηθεί. Και καθεμιά από τις συλλογές του δίνει και διαφορετική αίσθηση.

Η θεματολογία του σχεδόν πάντα κινείται γύρω από την θάλασσα, με την οποία έχει μια σχέση λατρείας και ανταγωνισμού. Παρ’ όλη όμως την εμμονή του δεν γίνεται ποτέ φολκλορικός. Κάθε ποίημα του έχει στοιχεία μιας μαγείας που οι άνθρωποι της θάλασσας γνωρίζουν καλά. Η ποίηση του ρέει, είναι μελωδική, είναι όμορφη. Ακόμα και οι τίτλοι των συλλογών του είναι δανεισμένοι από τον κόσμο της θάλασσας…

Ήταν μια ευτυχής συγκυρία που μ’ αυτόν τον ποιητή συναντήθηκε λίγο μετά τον θάνατό του ο Θάνος Μικρούτσικος, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της νεότερης Ελλάδας: χειμαρρώδης, εκρηκτικός στις συνθέσεις του και με μεγάλη μουσική παιδεία στις αποσκευές του. Από τα δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες έργα του, η μελοποίηση των ποιημάτων του Νίκου Καββαδία στέκεται διαχρονικά μνημειώδης.

Η μελοποίηση αυτή βοήθησε την ελληνική κοινωνία να αγαπήσει και να κατανοήσει σφαιρικότερα τον ποιητή. Γιατί από τον Μικρούτσικο μάθαμε ότι ο Καββαδίας δεν είναι μόνο ένας ποιητής της θάλασσας και των ναυτικών αλλά και ένας ποιητής που μίλησε για την ελευθερία, την αξία της ανατροπής, τη δύναμη της ζωής χωρίς συμβάσεις. Αυτές τις διαστάσεις της ποίησης του Ν.Κ. ανέδειξε ο μουσικοσυνθέτης με τη μελοποίησή του και δικαιώθηκε, καθώς τα τραγούδια έγιναν πολύ αγαπητά, κυρίως στη νεολαία, που κατάλαβε ότι για πρώτη φορά ο ροκ ήχος συνδυαζόταν με μια ποίηση τολμηρή και διαφορετική, πάντα για το πλαίσιο της εποχής. Τα στοιχεία αυτά χαρακτηρίζουν το έργο του συνθέτη, το κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλές και το κρατούν ολοζώντανο από γενιά σε γενιά κάνοντάς το πλέον διαχρονικό…»

Προηγουμενο αρθρο
Γιορτή Μελιού 2019
Επομενο αρθρο
Ωράριο λειτουργίας Μουσείου «Άγγελος Σικελιανός»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.