HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ φορολόγηση αναδρομικών συνταξιούχων έτους 2013

Η φορολόγηση αναδρομικών συνταξιούχων έτους 2013

Πολλοί συνταξιούχοι έλαβαν πρόσφατα εκκαθαριστικά της ΔΟΥ με επιβολή πρόσθετου φόρου για τις δηλώσεις του έτους 2014, επειδή δεν δήλωσαν με τροποποιητική δήλωση αναδρομικά σύνταξης που έλαβαν το έτος 2013.

Εκτός από την περίπτωση να μην έχουν πράγματι δηλωθεί τα αναδρομικά, υπάρχει περίπτωση να έχουν δηλωθεί και να μη τα εντοπίζει το σύστημα του ΥΠΟΙΚ.

Ετσι σε υπόθεση που χειρίστηκα διαπίστωσα ότι συνταξιούχος έλαβε το 2013 αναδρομικά κύριας σύνταξης 19.000 που όμως αφορούσαν 2 έτη : 11.000 για το έτος 2013 και 8.000 για το έτος 2012. Το σύστημα χρέωσε εσφαλμένα όλο το ποσό σαν εισόδημα έτους 2013.

Ο συνταξιούχος όμως δήλωσε μόνο 11.000 για το έτος 2013 και σωστά με άλλη τροποποιητική δήλωση τις 8.000 για το έτος 2012.

Το σύστημα με βάση τις δικές του εσφαλμένες εγγραφές αναζήτησε στην φορολογική δήλωση εισόδημα 19.000 για το έτος 2013, αλλά βρήκε μόνο 11.000 αφού οι 8.000 δηλώθηκαν ξεχωριστά το έτος 2012. Έτσι ψάχνοντας μόνο το έτος 2013 θεώρησε τις 8.000 ως μη δηλωθείσες και η ΔΟΥ προέβη σε έκδοση καταλογιστικής πράξης επιβολής συμπληρωματικού φόρου (3.500 ευρώ).

Όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να ψάξουν και τις δηλώσεις των προηγουμένων ετών για να διαπιστώσουν μήπως πράγματι δηλώθηκαν εκεί κάποια αναδρομικά. Αυτό βέβαια προϋποθέτει  να έχουν κρατήσει αντίγραφα των αρχικών και τροποποιητικών τους δηλώσεων ή των εκκαθαριστικών και των βεβαιώσεων αποδοχών, διαφορετικά δύσκολα θα λύσουν το πρόβλημα

Με τον ίδιο τρόπο έγιναν οι εγγραφές και το έτος 2015. Ετσι ο συνταξιούχος που αναφέρθηκα εκτός της κύριας σύνταξης θα έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα και με τα αναδρομικά των επικουρικών ταμείων.

Το ΥΠΟΙΚ πρέπει να βρεί λύση για το ζήτημα, γιατί εκτός από τους μπαταξήδες υπάρχουν και συνεπείς φορολογούμενοι, που πιθανόν εμπιστευόμενοι το πλήρες ηλεκτρονικό πλέον σύστημα του ΥΠΟΙΚ, δεν κράτησαν αντίγραφο των φορολογικών τους δεδομένων των ετών αυτών. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί χρόνος πέραν του ενός μηνός, που προβλέπεται τώρα, ώστε τόσο η ΔΟΥ, όσο και οι συνταξιούχοι μπορέσουν να ελέγξουν με βεβαιότητα την εκκρεμότητα. Επίσης να ρυθμίσει με πάγιο και ενιαίο τρόπο τον τρόπο φορολόγησης των αναδρομικών π.χ. με πάγια εφ άπαξ φορολόγηση στην πηγή, ώστε να μην δημιουργούνται τέτοιες αδικίες.

Κρητικός Σπύρος
Συνταξιούχος Οικονομικός Δ/ντής

Προηγουμενο αρθρο
Νέες επιδοτούμενες θέσεις κατάρτισης Ανέργων στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Μετωπική Δράση Λευκάδας για το 1ο τετράμηνο της νέας δημοτικής Αρχής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.