HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥθέλω να καλέσω το Δήμο να δηλώσει παρών, όταν χρειαστεί να φιλοξενήσει μετανάστες

θέλω να καλέσω το Δήμο να δηλώσει παρών, όταν χρειαστεί να φιλοξενήσει μετανάστες

Σε κάθε δημοτικό συμβούλιο πριν από τη συζήτηση των θεμάτων, προβλέπεται μια ώρα αφιερωμένη σε ερωτήσεις και ανακοινώσεις, τόσο του Δημάρχου όσο και των συμβούλων προς το δήμαρχο. Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, ο σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου Στάθης Βλάχος, εντεταλμένος για θέμα καθαριότητας, αφού ζήτησε και έλαβε το λόγω, πληροφόρησε το σώμα για την προσπάθεια καθαριότητας των επαρχιακών δρόμων του νησιού που έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Και συνέχισε:
«θέλω να επαινέσω και να εξάρω τη θέση που πήρε ένα κομμάτι του πολιτικού κόσμου σε ότι αφορά τη στάση του προς τους μετανάστες. Σε αντίθεση με τη στάση της Ευρώπης που δεν τιμάει τις αξίες του πολιτισμού -τις βασικές ανθρωπιστικές αξίες- η Ελλάδα, ένα κομμάτι του πολιτικού κόσμου, στάθηκε συμπαραστάτης και με μεγάλη ευαισθησία απέναντι στους ανθρώπους που πνίγονται κάθε μέρα στο Αιγαίο. Αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι μέλος μιας τέτοιας πατρίδας. Επίσης θέλω να καλέσω το Δήμο να δηλώσει παρών –ότι έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα να φιλοξενήσει- αν και όποτε χρειαστεί, ένα μέρος από αυτούς τους βασανισμένους ανθρώπους. Θέλω ο Δήμος να είναι δίπλα σ’ αυτό το παγκόσμιο δράμα που υπάρχει σήμερα, ανεξάρτητα από τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει αυτό.»

Να αναφέρουμε για την ιστορία πως στο ΔΣ της Δευτέρας δεν υπήρχε κανένα σχετικό ή συγγενές θέμα με μετανάστες – πρόσφυγες. Παρόλα αυτά το θέμα είναι στην επικαιρότητα περισσότερο από κάθε φορά.
Θα κάνουμε όμως κάποιες παρατηρήσεις.

Μια δήλωση που γίνεται στο δημοτικό συμβούλιο – «θέλω να καλέσω το Δήμο να δηλώσει παρών» – και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν θα έπρεπε να απευθύνεται προς το Δήμο, αλλά μάλλον προς τους δημοτικούς συμβούλους. Επειδή ακριβώς το σύνολο τους, εκφράζει όλο το λαό της Λευκάδας. Μπορεί για τη φιλοξενία μεταναστών να μην χρειάζεται η έγκριση του ΔΣ, αλλά για ένα τόσο σοβαρό θέμα, μια στοιχειώδης δημοκρατική διαδικασία είναι επιβεβλημένη.

Όσον αφορά το ότι ο Δήμος «έχει τη δυνατότητα» όπως ανέφερε, να φιλοξενήσει μετανάστες, αυτό οφείλει μάλλον να μας το αποδείξει ο κ. Βλάχος. Αν έχει τέτοια δυνατότητα ο Δήμος, τότε γιατί κάθε καλοκαίρι φιλοξενούμε τα συγκροτήματα του φεστιβάλ φολκλόρ σε άθλιες συνθήκες, μέσα στα σχολεία;

Ο ίδιος δηλώνει ότι «αισθάνεται περήφανος που είναι μέλος μια τέτοιας πατρίδας». Με τις συνθήκες που επικρατούν κάθε καλοκαίρι στη φιλοξενία μας προς τα συγκροτήματα, όσοι δεν έχουν επιλεκτικές ευαισθησίες, δεν αισθάνονται καθόλου περήφανοι για τη μικρή μας πατρίδα.

Τώρα όσον αφορά το: «να σταθεί ο Δήμος δίπλα σ’ ένα παγκόσμιο δράμα» λυπούμαστε, αλλά μας ακούστηκε… αστείο, με δεδομένο ότι ο Δήμος δεν μπορεί να φέρει βόλτα πιο «απλά» θέματα!

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι είναι η τρίτη φορά που δημόσια γίνεται λόγος για φιλοξενία μεταναστών – προσφύγων στο νησί μας. Είχε ξεκινήσει με το δελτίο τύπου στις 9/2 στο οποίο ο δήμος δήλωνε: «το ενδεχόμενο δημιουργίας οποιασδήποτε δομής σχετικής με το προσφυγικό στη Λευκάδα ουδέποτε έχει συζητηθεί, ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο.»

Ακολούθησε η ερώτηση του βουλευτή και δημοτικού συμβούλου Θανάση Καββαδά προς το δήμαρχο, στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, αν υπάρχει ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων –μεταναστών στη Λευκάδα. Αρνητική ήταν και τότε η απάντηση του δημάρχου.

line1

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σχόλιο στο τέλος του άρθρου καθώς και ένα στο facebook της σελίδας. Θεωρώντας πολύ σοβαρό και γόνιμο τον προβληματισμό που καταθέτουν τα παραθέτουμε εδώ.

“Καλό θα ήταν να καταλάβει καθένας έγκαιρα ότι τουρισμός και προσφυγικοι / λαθρομεταναστευτικοι καταυλισμοι δεν πάνε μαζί. Μια και η συνολική οικονομία της χώρας καταρρέει, καλό θα ήταν να μην πληγει και η τελευταία δραστηριότητα που έχει απομείνει που μπορεί να συντηρησει τον ντοπιο πληθυσμό και που συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας.
Οι δημοτικοι σύμβουλοι έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες και οφείλουν να διασφαλιζουν την ομαλή κοινωνική ζωή και επιχειρηματικη δραστηριότητα των κατοίκων, όχι να την θέτουν σε κίνδυνο.”

line1

“Ειναι χαρακτηριστικη η μεθοδολογια δρασης του «βλεποντας και κανοντας» της δημοτικης αρχης, ιδιας με της κυβερνησης και οχι του σχεδιασμου. Οι προθεσεις και τα λογια με βαρυσημαντους τιτλους δεν ειχαν ουτε θα εχουν αμεσο αποτελεσμα. Αντι για μια κορωνα για ιδεολογικη αυτοεπιβεβαιωση μια σοβαρη δημοτικη αρχη οφειλει:
-να διερευνησει αν πραγματι υπαρχει τετοια περιπτωση ή πιθανοτητα.
-να διερευνησει απο νωρις αν υπαρχουν χωροι φιλοξενιας και ρεαλιστικη δυνατοτητα να φιλοξενησει.
-να ανοιξει τοπικο διαλογο και διαβουλευση
-να το φερει ως θεμα στο συμβουλιο
-να προβλεψει την προετοιμασια των χωρων.
-να εχει αναμορφωσει τον προυπολογισμο και να μην επικαλειται εκ των υστερων καθυστερησεις απο αποκεντρωμενη κλπ. και να καταληξουμε να «λιαζονται» μεχρι να ετοιμαστουν οι χωροι.

Ο βουλευτης να απευθυνθει να παρει απαντηση αν οντως σχεδιαζεται η μεταφορα τους σε δημους.
Να προετοιμαστουμε αν χρειαστει να τους υποδεχθουμε και οχι να μας τους επιβαλει η ανοργανωτη κυβερνηση.”

Προηγουμενο αρθρο
Η παραλία Γιαλού Σκάλα στους Τσουκαλάδες
Επομενο αρθρο
Αποκριάτικος Χορός Συλλόγου Επαγγελματιών Καρυάς

10 Σχόλια

  1. ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ
    8 Μαρτίου 2016 at 19:59 — Απάντηση

    ….κι απ’ όσα διάβασα ένα κρατάω καλά:
    «Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος».

  2. ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ
    7 Μαρτίου 2016 at 11:05 — Απάντηση

    ολοι εσεις που λετε για αυτους τους ανθρωπους, τα ιδια λεγατε και τους αλβανους,πακιστανους αλλα τα καλοκαιρια τους ειχατε στις επιχειρησεις σας μην κρυβεστε πισω απο την εκμεταλευση

  3. jean hiver
    1 Μαρτίου 2016 at 19:53 — Απάντηση

    θελω να καλεσω τον κο Βλαχο να φιλοξενηση αμεσα στο σπιτι του οσους μεταναστες χρειαζετε.
    δεν βοηθας μεταναστες κυρ βλαχο με το να καταστρεφεις με διαφορες λιαστες ενεργειες ενα νησι.
    δεν καταλαβα γιατι πρεπει ενας τουριστικος προορισμος να καταστρεφετε, δημιουργοντας κεντρα
    ανθρωπων που λιαζονται.παρε ενα τηλεφωνο στη κω ,ισως αν και αμφιβαλλω να καταλαβης σε τι κατασταση βρισκετε το νησι
    φιλοξενω.. βοηθω.. αλλα δεν αφηνω κανενα μεταναστη-προσφυγα να μου κλεινη την σιδιροδρομικη γραμμη και να με καταστρεφη
    η δεν το αντιλαμβανεστε η δεν δινεται δεκαραι …

  4. anwnimos
    1 Μαρτίου 2016 at 13:16 — Απάντηση

    Δυσκολεύομαι να κατανοήσω το εξής παράδοξο:
    Ο κύριος Βλάχος αποτελεί στέλεχος της συμπολίτευσης και μάλιστα βασικό ως εντεταλμένος σύμβουλος. Υποτίθεται ότι συμμετέχει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση στη δημοτική αρχή.Μια τέτοια πρόταση θα περίμενε κανείς να την κάνει αρχικά στην κυρίαρχη ομάδα διοίκησης της δημοτικής αρχής και στον ίδιο το Δήμαρχο. Να διαμμορφώσουν μια συγκεκριμμένη πρόταση και συγκεκριμμένη και ενιαία γραμμή και να τη φέρουν τεκμηριωμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εδώ λοιπόν βλέπουμε κατ’ αρχήν το δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης να καλεί το Δήμο δηλαδή τον εαυτό του. HELLOOOO. Εσείς διοικείτε!!!!!!
    Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο όπως και στην κυβέρνηση να μην αντιλαμβάνονται ακόμη ότι αυτοί διοικούν , αυτοί εκτελούν και δεν καλούν τον εαυτό τους να κάνουν πράγματα.
    Εκτός κι αν οι υπόλοιποι της συμπολίτευσης δεν συμφωνούν με την πρόταση και τους το πρότεινε και το αρνούνται οπότε το είπε δημόσια για να τους φέρει μπροστά στην εξέλιξη.
    Ή εκτός κι αν απλά είναι άλλη μια παράσταση με τα γνωστά αριστερά και κοινωνικά πρόσημα που μας συνηθίζουν και που βεβαίως μένουν μόνο στα λόγια.

  5. Ευτύχιος Καραβίας
    1 Μαρτίου 2016 at 05:58 — Απάντηση

    Καραγκιόζης είναι όποιος γράφει χωρίς να υπογράφει..Καραγκιόζης υπήρξα και εγώ στο παρελθόν που έκανα σχόλια και κρυβόμουν πίσω από το Μαικ ή το Μπρανέλος. Όσον αφορά για τους λαθρομετανάστες (που η κυβέρνηση και μερικοί καλοθελητές τους βαφτίζουν πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες) όποιοι το παίζουν καλοί Χριστιανοί ας ρωτήσουν τους Τούρκους και Γερμανούς επιχειρηματίες με τα ξενοδοχεία από την Τουρκία που τους διώχνουν και τους στέλνουν στην Ελλάδα..Και ας ρωτήσουν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους γιατί δεν τους δέχονται και θέλουν με το ζόρι να μένουν στην Ελλάδα. Όπως πολλοί άξιοι Λευκαδίτες είπαμε παλιά ότι ποτέ δεν πρόκειται να φύγει ένας κόκκος άμμου από την Αμμόγλωσσα και δεν έφυγε, έτσι επίσης εμείς οι άξιοι Λευκαδίτες δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε να έρθουν λαθρομετανάστες στη Λευκάδα! Όνειρα γλυκά σε αυτούς που ονειρεύονται να τους φέρουν. Χαιρετίσματα από το Όστιν,Τέξας.

    • ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΥΤΡΑ
      3 Μαρτίου 2016 at 08:28 — Απάντηση

      Μα το καλοκαίρι δεν έχουμε νερό να πλυθούμε εμείς και οι τουρίστες πως θα ανταπεξέλθουμε στην αυξημένη ζήτηση νερού ή οι πρόσφυγες θα ζουν χωρίς νερό

  6. ΑΡΧΗ
    28 Φεβρουαρίου 2016 at 22:34 — Απάντηση

    αυτοι οι ανθρωποι εμειναν στην Ελλαδα χωρις να το θελουν .Τι θελετε να τους γυρισουν πισω αφου το πρωι θα τους στελνουν το βραδυ θα ερχονται ξανα. να αρχισουν να τους πνιγουν στην θαλασσα; ο τουρισμος αν ειναι δεν θα δουλεψει απο αυτους τους ανθρωπους η οτι οταν ερχονται για διακοπες κυριως ελληνες τους πιανουν το κ… με τις τιμες που τους χρεωνουν οι του τουρισμου

  7. Ρεαλιστης
    28 Φεβρουαρίου 2016 at 18:27 — Απάντηση

    Εδω δεν εχει που να βαλει τα μπαλετα το καλοκαιρι, και τα σιτιζει μια φορα την ημερα, τοσους μεταναστες που θα τους βαλει; τι θα τους σιτιζει; σαπια φρουτα απο προγραμμα του ΕΣΠΑ; η θα τους παρατησει μετα στην τυχη τους και αλιμονο στα σπιτια μας; Γιατι αν πεινας και κρυωνεις τι θα κανεις; ….. Αφου δεν υπαρχουν σωστες υποδομες για να ζησουν αυτοι οι ανθρωποι με αξιοπρεπεια, τους στιβαζουν σα τα ζωα και μετα….
    Κριμα ειναι τοσος κοσμος ομως, αφου δεν χωρανε; Γιατι δεν λεει μαζι με την κυβερνηση ΟΧΙ, προκειμενου να υποχρεωθουν ολα τα κρατη να τους βοηθησουν! Αλλα βρηκαμε ωραιο τροπο να υπιβαθμισουμε την Ελλαδα κα την Λευκαδα για αλλη μια φορα. Κουτσοι, στραβοι ολοι στον Αγιο Παντελεημονα. Αλλα ξεχασα, και ΟΧΙ να πουν ΝΑΙ θα εννοουν. Κλεινουν τα μαγαζια το χειμωνα, κανονιστε να μη δουλεψουν ουτε το καλοκαιρι, και μπουμε και εμεις στην ουρα για σισιτιο.

  8. dimotikos
    28 Φεβρουαρίου 2016 at 13:35 — Απάντηση

    Ειναι χαρακτηριστικη η μεθοδολογια δρασης του “βλεποντας και κανοντας” της δημοτικης αρχης , ιδιας με της κυβερνησης και οχι του σχεδιασμου. Οι προθεσεις και τα λογια με βαρυσημαντους τιτλους δεν ειχαν ουτε θα εχουν αμεσο αποτελεσμα. Αντι για μια κορωνα για ιδεολογικη αυτοεπιβεβαιωση μια σοβαρη δημοτικη αρχη οφειλει:
    -να διερευνησει αν πραγματι υπαρχει τετοια περιπτωση ή πιθανοτητα.
    -να διερευνησει απο νωρις αν υπαρχουν χωροι φιλοξενιας και ρεαλιστικη δυνατοτητα να φιλοξενησει.
    -να ανοιξει τοπικο διαλογο και διαβουλευση
    -να το φερει ως θεμα στο συμβουλιο
    -να προβλεψει την προετοιμασια των χωρων.
    -να εχει αναμορφωσει τον προυπολογισμο και να μην επικαλειται εκ των υστερων καθυστερησεις απο αποκεντρωμενη κλπ. και να καταληξουμε να “λιαζονται” μεχρι να ετοιμαστουν οι χωροι.

    Ο βουλευτης να απευθυνθει να παρει απαντηση αν οντως σχεδιαζεται η μεταφορα τους σε δημους.
    Να προετοιμαστουμε αν χρειαστει να τους υποδεχθουμε και οχι να μας τους επιβαλει η ανοργανωτη κυβερνηση.

    • jean hiver
      28 Φεβρουαρίου 2016 at 15:35 — Απάντηση

      δεν χρειαζεται κανενας σχεδιασμος…….
      πολυ απλα θα αυτοκτονησετε ενα ολοκληρο νησι χωρις λογο
      δεν ειναι σοφο να βαλετε ταφοπλακα στο τελευταιο οχυρο που αντεχει ακομη ,”τον τουρισμο.”
      αν δεν ειναι κατανοητο…… good morning vietnam…………………

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.