HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΘέσεις της προέδρου του Τ.Σ Καρυάς Μαρίας Πετράκη σχετικά με την κατασκευή ΧΥΤΥ

Θέσεις της προέδρου του Τ.Σ Καρυάς Μαρίας Πετράκη σχετικά με την κατασκευή ΧΥΤΥ

Αγαπητοί συμπολίτες,
Τις τελευταίες ημέρες η ορεινή Λευκάδα βρίσκεται σε απόλυτα δικαιολογημένη ένταση, εξαιτίας της ενδεχόμενης δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στη θέση “Αμμόκαμπος”, στην κορυφή του νησιού μας.

Η ένταση αυτή εκφράστηκε και συνεχίζει να εκφράζεται με δυναμικές παρεμβάσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δημόσιες επιστολές, ψηφίσματα, όπως και με συγκεντρώσεις των κατοίκων των χωριών της ορεινής Λευκάδας, οι οποίες κατέληξαν στη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής για το θέμα.

Θα ήθελα να σταθώ για λίγο στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 27 Ιουνίου 2016 στην πλατεία της Εγκλουβής. Σε αυτή συμμετείχαν κάποιοι κάτοικοι της Εγκλουβής, της Καρυάς, των Πλατυστόμων, των Πηγαδησάνων καθώς και οι πρόεδροι τοπικών συμβουλίων της Εγκλουβής, της Εξάνθειας, των Χορτάτων και του Αγίου Ηλία (ζητώ συγγνώμη εάν έχω ξεχάσει να αναφέρω κάποιον ή κάποιους).

Η αναφορά μου ειδικά σε αυτή τη συγκέντρωση γίνεται γιατί με έκπληξη και λύπη διαπίστωσα ότι αν και κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων των υπολοίπων χωριών, εγώ προσωπικά, ως πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου ή έστω ως κάτοικος Καρυάς, με κανένα τρόπο (γραπτό ή προφορικό) δεν έλαβα οποιαδήποτε πρόσκληση να συμμετάσχω, παρόλο που η σπουδαιότητα του θέματος είναι τεράστια για την Καρυά και τους κατοίκους της.

Παρόλο που το ηθικό ατόπημα των διοργανωτών σε αυτή την περίπτωση είναι τεράστιο, θα το υποβάθμιζα και δεν θα το συμπεριελάμβανα σε αυτή μου την επιστολή, εάν δεν υπήρχε η συνέχεια της ιστορίας, η οποία κατέληξε στην παραγωγή και διάδοση υποτιμητικών και αρνητικών σχολίων για το πρόσωπό μου, ως απόρροια της “απουσίας” μου από τη συγκέντρωση (για την οποία επαναλαμβάνω ότι δεν διατηρώ καμία ευθύνη).

Χωρίς να θέλω να σπαταλήσω άλλο χρόνο σε τέτοια μικρής σημασίας και άνευ πραγματικής ουσίας γεγονότα, θα ήθελα να προχωρήσω παρακάτω παραθέτοντας την άποψή μου σχετικά με το ζωτικής σημασίας θέμα της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ στον Αμμόκαμπο.

Όλοι ξέρουμε ότι το ζήτημα των σκουπιδιών της Λευκάδας είναι ένα ζήτημα μακροχρόνιο, που καμία, μέχρι τώρα, αρμόδια αρχή δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Το πρόβλημα πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού ο υπάρχων ΧΥΤΑ στις Αλυκές Λευκάδας είναι απολύτως κορεσμένος και δεν μπορεί να δεχθεί άλλα απορρίμματα.

Πριν από μερικές ημέρες εμφανίστηκε μία μελέτη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), στην οποία αναφέρεται ότι η βέλτιστη περιοχή για την χωροθέτηση ενός ΧΥΤΥ στο νησί της Λευκάδας, είναι ο Αμμόκαμπος.
Σαφώς και δεν μπορώ να κρίνω την ποιότητα μιας τέτοιας μελέτης, όμως δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς ειδικές τεχνικές γνώσεις για να δει με την πρώτη ματιά, ότι η μελέτη, με εντολή του Δήμου Λευκάδας, επικεντρώθηκε σε ένα πολύ περιορισμένο αριθμό περιοχών, ενώ ταυτόχρονα δεν συμπεριέλαβε άλλες, οι οποίες ίσως τελικά να ήταν καταλληλότερες.

Εύλογα λοιπόν, αναρωτιέται κανείς γιατί, όπως φαίνεται, αποκλείστηκαν κάποιες περιοχές, αλλά και γιατί η επιλογή του περιορισμένου αριθμού περιοχών δεν έγινε με επιστημονικά κριτήρια, αλλά υπεδείχθησαν από το Δήμο Λευκάδας, με την από 05-03-2015 επιστολή του. Μήπως τελικά θα έπρεπε οι μελετητές να διαθέτουν την πλήρη ελευθερία και ευελιξία να προτείνουν αντικειμενικά και τεκμηριωμένα τη βέλτιστη θέση, χωρίς επιχειρούμενη καθοδήγηση και αποκλεισμούς, οι οποίοι πιθανά κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες ;

Ένα άλλο ερώτημα στο οποίο θα μπορούσε κανείς να σταθεί είναι το εξής. Ας υποθέσουμε ότι θεωρητικά η δημιουργία ενός ΧΥΤΥ στον Αμμόκαμπο, ο οποίος θα λειτουργούσε με πρότυπο και απόλυτα ενδεδειγμένο τρόπο, δεν θα δημιουργούσε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και όχληση στη ζωή των κατοίκων της ορεινής Λευκάδας.

Με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας, πόσο σίγουροι είμαστε ότι η σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία του ΧΥΤΥ θα συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων τα οποία χρηματοδοτούν τέτοιου είδους δράσεις ; Ή μήπως τότε θα μοιραία θα πρέπει να δεχθούμε τη μετατροπή του ΧΥΤΥ σε ΧΥΤΑ, δηλαδή σε “χαβούζα” σκουπιδιών ; Υπάρχει αυτή τη στιγμή οποιοσδήποτε αρμόδιος αξιωματούχος ή έστω υπηρεσιακός παράγοντας, ο οποίος θα είχε το θάρρος και το θράσος να μας διαβεβαιώσει ότι ο ΧΥΤΥ θα λειτουργεί, για όσα χρόνια κι αν περάσουν, απρόσκοπτα με την προβλεπόμενη μορφή του, δηλ. με την υποδοχή υπολειμμάτων και όχι απορριμμάτων ;

Έχοντας ζήσει και μεγαλώσει στην Ελλάδα και καταγράφοντας σε καθημερινή βάση τόσα πολλά αρνητικά παραδείγματα, νομίζω ότι τόσο οι παραπάνω ερωτήσεις, όσο και οι απαντήσεις τους είναι καθαρά ρητορικές, καθώς όλοι γνωρίζουμε την πραγματικότητα της πατρίδας μας.

Δηλώνω λοιπόν ξεκάθαρα, ότι για μένα, τουλάχιστον μέχρι να δοθούν επαρκείς, σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω (εφόσον μπορούν να υπάρξουν), η δημιουργία ενός ΧΥΤΥ στον Αμμόκαμπο είναι όχι μόνο απαράδεκτη, αλλά και επικίνδυνη, αφού όχι μόνο δεν αποτελεί αποδεδειγμένα την καλύτερη επιλογή, αλλά και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Με εκτίμηση,

Μαρία Πετράκη
Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Καρυάς

Προηγουμενο αρθρο
Νέα δρομολόγια ferry boat «Μεγανήσι»
Επομενο αρθρο
Ψάρεψαν επικίνδυνο «λαγοκέφαλο» στην Πάλαιρο ερασιτέχνες Ιταλοί

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.