HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΘανάσης Καββαδάς: «Η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού θέλει συγκεκριμένες παρεμβάσεις όχι ευχολόγια»

Θανάσης Καββαδάς: «Η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού θέλει συγκεκριμένες παρεμβάσεις όχι ευχολόγια»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 6 Δεκεμβρίου 2018

Ομιλία βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά στο σ/ν για τον θεματικό τουρισμό
«Η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού θέλει συγκεκριμένες παρεμβάσεις όχι ευχολόγια»

Τις μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα και τη Λευκάδα, και την ανάγκη άρσης νομοθετικών αγκυλώσεων που εμποδίζουν την ανάπτυξή του στη χώρα τόνισε ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού για τον θεματικό Τουρισμό και την ανάπτυξη ειδικών μορφών Τουρισμού.

«Η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού δεν χρειάζεται ευχολόγια. Θέλει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που επιλύουν συγκεκριμένα προβλήματα» τόνισε ο κ. Καββαδάς, εξηγώντας ότι στη Λευκάδα υπάρχουν πολλά πολεμικά ναυάγια του Α΄και Β΄ Παγκοσμίου πολέμου τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.

«Όμως, βάσει του υπάρχοντος νομικού πλαισίου (της υπουργικής απόφασης του 2003), τα ναυάγια άνω των 50 ετών, όπως είναι αυτό, θεωρούνται πολιτιστικό μνημείο και απαγορεύεται η υποβρύχια επίσκεψη σε αυτά. Δεν διαφωνώ με το χαρακτηρισμό αλλά θα πρέπει υπό αυστηρές προϋποθέσεις, κάποια από αυτά να αξιοποιηθούν στον καταδυτικό τουρισμό» υποστήριξε ο βουλευτής.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη προβολής του τουριστικού προϊόντος της χώρας και επίλυσης πρακτικών θεμάτων που αφορούν «γενικότερα το θαλάσσιο τουρισμό, την κρουαζιέρα, το γιώτινγκ, τις παράκτιες δραστηριότητες αναψυχής, την ανάπτυξη μαρίνων. Θέματα που είναι κορυφαίας προτεραιότητας για τη χώρα μας και για περιοχές όπως είναι η Λευκάδα». Τέλος ο κ. Καββαδάς υποστήριξε ότι για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος «κορυφαία προτεραιότητα είναι η μείωση της υψηλής φορολόγησης που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση».

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του βουλευτή:

-Το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε διαβούλευση πριν από 11 περίπου μήνες, αλλά, τελικά, έρχεται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

-Η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού συνεπάγεται επέκταση της τουριστικής περιόδου, 365 ημέρες το χρόνο.

-Δυστυχώς, όμως, αυτό το νομοσχέδιο περιέχει μόνο θεωρητικές ρυθμίσεις. Γιατί σε επίπεδο ουσίας και περιεχομένου δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα. Δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τομέα.

-Με την τόση γραφειοκρατία που εισαγάγετε με το παρόν σχέδιο νόμου έχετε ήδη καταδικάσει την τουριστική ανάπτυξη.

-Χρειαστήκατε 4 χρόνια για να φέρετε το παρόν νομοσχέδιο στη Βουλή, στο τέλος της θητείας σας, τη στιγμή μάλιστα που σε ορισμένες κατηγορίες του θεματικού τουρισμού, όπως είναι ο τουρισμός υγείας, είχατε παραλάβει ένα έτοιμο θεσμικό πλαίσιο.

-Η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού δεν χρειάζεται ευχολόγια. Θέλει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που επιλύουν συγκεκριμένα προβλήματα:

-Τα νερά μας φιλοξενούν εκατοντάδες ναυάγια πλοίων, πολλά εκ των οποίων είναι του Δευτέρου και του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για τους δύτες.

-Για παράδειγμα ανάμεσα στη Λευκάδα και τη Κεφαλονιά υπάρχει ένα πολεμικό γαλλικό θωρηκτό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ένα γερμανικό υποβρύχιο που κρύβουν ενδιαφέρουσες ναυτικές ιστορίες.

-Όμως, βάσει του υπάρχοντος νομικού πλαισίου (της υπουργικής απόφασης του 2003), τα ναυάγια άνω των 50 ετών, όπως είναι αυτό, θεωρούνται πολιτιστικό μνημείο και απαγορεύεται η υποβρύχια επίσκεψη σε αυτά.
– Δεν διαφωνώ με το χαρακτηρισμό αλλά θα πρέπει υπό αυστηρές προϋποθέσεις, κάποια από αυτά να αξιοποιηθούν στον καταδυτικό τουρισμό.

-Γνωρίζετε κυρία Υπουργέ ότι οι τουριστικοί πράκτορες αρνούνται να προβάλλουν τη χώρα μας ως καταδυτικό προορισμό για το λόγο που προανέφερα;

-Ζητάμε να εξαιρέσετε τα πιστοποιημένα κέντρα κατάδυσης από τη συγκεκριμένη απαγόρευση και να τους δώσετε δυνατότητα να καταδύονται στα κηρυγμένα ως μνημεία ναυάγια άνω των 50 ετών και που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί αρχαιολογικού νόμου (όπως είναι τα ναυάγια του 1ου και του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου).
-Κορυφαία προτεραιότητα είναι επίσης, η μείωση της υψηλής φορολόγησης που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση στον τουρισμό.

-Θυμίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρέλαβε από τη ΝΔ έναν Φ.Π.Α. στην εστίαση στο 13% και τον αύξησε στο 24%, ενώ στα καταλύματα τον παρέλαβε στο 6,5%, και τον πήγε στο 13%. Και επέβαλε και έναν νέο φόρο το τέλος διανυκτέρευσης, χώρια τις αυξήσεις που επέβαλε στην φορολογία όλων των επιχειρήσεων.
-Στις προτεραιότητες της ΝΔ να διορθώσει τα πράγματα, ειδικά στον τουρισμό που είναι ο βασικός μοχλός για την ανάπτυξη της οικονομίας, επαναφέροντας τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, και σε δεύτερο χρόνο στο 11%.

Ακολουθεί οπτικοακουστικό υλικό

Προηγουμενο αρθρο
Συνάντηση συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου με τη Διοίκηση
Επομενο αρθρο
Ο παράδρομος του αυτοκινητόδρομου Ακτίου -Αμβρακίας με τις πρώτες βροχές μετετράπη σε λίμνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.