HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΘανάσης Καββαδάς: Να προχωρήσει άμεσα η ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού

Θανάσης Καββαδάς: Να προχωρήσει άμεσα η ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού

Αποκλειστικό Άρθρο στο ypodomes.com του Αθανασίου Καββαδά, Βουλευτή Ν. Λευκάδας

Οι μεγάλοι οδικοί άξονες, η Ιόνια οδός και η Ολυμπία οδός επιτέλους ολοκληρώνονται. Ωστόσο, η Λευκάδα αλλά και πολλές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας θα παραμείνουν εξυπηρετούμενες από ένα απαρχαιωμένο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Επομένως, το νησί μας κινδυνεύει να βρεθεί απομονωμένο, καθώς η οδική πρόσβαση παραμένει ιδιαιτέρως προβληματική.

Ως εκ τούτου, είναι ανάγκη όπως προχωρήσει άμεσα η ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού (του αυτοκινητόδρομου που θα ενώνει την Ιονία οδό με τη Βόνιτσα και το Άκτιο) και να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν στην κυκλοφορία. Παρόλο που τα έργα ξεκίνησαν το 2010, ακόμα και σήμερα, έξι χρόνια μετά, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει καταφέρει να ξεπαγώσει το έργο.

Είναι βέβαιο ότι μπορεί άμεσα να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο τμήμα από το Άκτιο έως το Δρυμό. Αν περιμένουμε για το υπόλοιπο κομμάτι του δρόμου την προκήρυξη εργολαβίας «σκούπα», αντί της λύσης των συμπληρωματικών συμβάσεων, τότε κινδυνεύουμε με νέες καθυστερήσεις, τη στιγμή μάλιστα που το έργο είναι ολοκληρωμένο σε ποσοστό πάνω από 60%, ειδικά στο τμήμα Λουτράκι-Αμβρακία. Σε κάθε περίπτωση, η λύση είναι προϊόν πολιτικής απόφασης από τον αρμόδιο υπουργό.

Την ίδια ώρα, ένα ακόμα σημαντικό έργο που έχει άμεση ανάγκη η περιοχή και το οποίο πρέπει να ξεκινήσει, είναι η διπλή οδική σύνδεση της Λευκάδας με την Αμβρακία Οδό συνολικού μήκους 21χλμ. Η πρώτη σύνδεση αφορά το τμήμα Βόνιτσα-Λευκάδα μήκους 16χλμ και η δεύτερη αφορά το τμήμα Άκτιο-Άγιος Νικόλαος και η σύνδεσή του με τον άξονα Βόνιτσα-Λευκάδα, μήκους 5χλμ. Μάλιστα οι μελέτες είναι ολοκληρωμένες εδώ και χρόνια και απλά περιμένουν την προκήρυξη για να ξεκινήσουν τα έργα. Απομένει μόνον η έκφραση της πολιτικής βούλησης, τη στιγμή μάλιστα που η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δια της διαχειριστικής αρχής έχει απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για το έργο με προθεσμία που λήγει στο τέλος Μαρτίου.

Τα δύο αυτά σημαντικά έργα επιβάλλεται να προχωρήσουν τώρα για τη συνολική ανάπτυξη και εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής. Διαφορετικά, οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία θα πέφτει στο κενό, χωρίς καμία ουσιαστική απόδοση στην τοπική οικονομία και περιφερειακή ανάπτυξη. Για παράδειγμα, μεγάλες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η επένδυση της FRAPORT στο Αεροδρόμιο του Ακτίου θα αφήσουν ανεπηρέαστη την περιοχή μας, εάν δεν συνδυαστεί με τη βελτίωση της οδικής πρόσβασης από και προς το αεροδρόμιο.

Τέλος, θα πρέπει να ξαναδούμε άμεσα το ζήτημα της ζεύξης της Αιτωλοακαρνανίας με τη Λευκάδα, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας που επιβαρύνει την πόλη μας ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να εξασφαλιστεί η ελεύθερη διέλευση σκαφών. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την αυξημένη κίνηση και να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Να θυμίσουμε σε όλους ότι ο επισκέπτης, ο φιλοξενούμενος, ο τουρίστας θα έλθει και θα ξαναέλθει όταν δεν ταλαιπωρείται. Τότε και μόνον τότε θα δούμε ουσιαστική αύξηση του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή μας.

Και πρέπει όλοι οι Λευκαδίτες να συμφωνήσουμε στην βέλτιστη λύση.

Σε κάθε περίπτωση, ο οδικός χάρτης στην περιοχή αλλάζει και μπορεί να αλλάξει ακόμα περισσότερο. Βεβαίως, η ουσιαστική αναβάθμιση του οδικού δικτύου και οι νέοι οδικοί άξονες θα βελτιώσουν την ασφάλεια των μετακινήσεων, θα μειώσουν τις αποστάσεις και θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, που τόσο έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή.

Αθανάσιος Καββαδάς, Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
«Λευκάδα Αφέντρα»: Αποκριάτικος Χορός Ορφέα
Επομενο αρθρο
Πόρτο κατσίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.