HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΘα το ρίξετε;

Θα το ρίξετε;

(Το πατρικό σπίτι του αγωνιστή στρατηγού Δημοτσέλιου (1785-1854) στο Σπαρτοχώρι Μεγανησίου κινδυνεύει να κατεδαφιστεί από τον Δήμο Μεγανησίου. Πρόκειται για το μοναδικό κτήριο σε όλο το Μεγανήσι που συνδέεται με μια ιστορική προσωπικότητα! Οι κάτοικοι ζητούν να σωθεί και να λειτουργήσει ως μουσείο. Το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Ιονίων Νήσων θα επανεξετάσει το ζήτημα.)

Της Ελένης Γράψα φιλολόγου

Δεν ξέρω αν η γνώμη ενός απ΄ τους απέξω μπορεί να έχει κάποιο βάρος, κάποια σημασία για τους γνήσιους, εν προκειμένω, τους δημότες του Νησιού (έτσι το άκουγα παιδιόθεν). Θα πρέπει όμως να την πω, ως κάποια που πριν λίγα χρόνια έτυχε να διαχειριστεί μνήμες του μικρού τόπου μας.

Στα Αρχεία της Λευκάδας ερευνώντας καταλόγους των οικογενειών της πόλης του έτους 1823 συνάντησα στην κατηγορία των φτωχών οικογενειών το όνομα Βαρβάρα Δήμου Τζέλιου. (Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, Πρακτικά ΙΕ΄ Συμποσίου, Δρόμοι και Παράδρομοι της Τοπικής Ιστορίας, σ. 174) Αναγκαστικά αρχηγός οικογένειας η γυναίκα του αγωνιστή της ανεξαρτησίας Δήμου Τσέλιου, του Μεγανησιώτη. Του Νησιώτη που είχε περάσει «απέναντι» που βαρούσε το τουφέκι. Αυτού που σήμερα μαθαίνω πως το «Κοινό των Μεγανησίων», ο Δήμος, θέλει να κατεδαφίσει το σπίτι του στο Νησί.

Λογικά θα πρέπει το σπίτι αυτό να αναπαλαιωθεί και να αναδειχθεί ως μνημείο μνήμης και πολιτισμού, ως φόρος τιμής στον αγωνιστή Νησιώτη, ως δείγμα τελικά πως στοχεύοντας στην οικονομική δια του ανηλεούς τουρισμού ανάπτυξη δεν αφήσαμε τις καταβολές μας και τις πολύτιμες μνήμες μας στα αζήτητα. Ειδικά σήμερα, στους δύσκολους καιρούς, που κάπου χρειάζεται να στηριχτούμε για να αποφύγουμε την ολική κατεδάφιση.

ΑΘΗΝΑ 20. 11. 2017

( η Ελένη Γράψα έχει υπηρετήσει εκτός από την εκπαίδευση και στο Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας ως προϊστάμενη )

Προηγουμενο αρθρο
Λιμεναρχείο Λευκάδας: Δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων
Επομενο αρθρο
Προκήρυξη βραβείων «Χριστόφορος Βρεττός»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.