HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΘρίλερ με το φλεγόμενο πλοίο -Μάχη με το χρόνο για τη διάσωση των επιβαινόντων

Θρίλερ με το φλεγόμενο πλοίο -Μάχη με το χρόνο για τη διάσωση των επιβαινόντων

Δραματικές ώρες ζουν από τα ξημερώματα οι 478 επιβαίνοντες στο Norman Atlantic, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά εν πλω την ώρα που βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας. Οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες έχουν κάνει σχεδόν αδύνατη την προσέγγιση στο πλοίο από τα άλλα που έσπευσαν για βοήθεια και περίπου στις 2 μ.μ. ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης με ελικόπτερα, καθώς τα συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για να προλάβουν πριν πέσει το σκοτάδι.

Στο πλοίο επιβαίνουν 268 Ελληνες, από τους οποίους οι 234 είναι επιβάτες και οι 34 μέλη του πληρώματος. Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ από ιταλικό όμιλο, είχε ξεκινήσει από την Πάτρα στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας μέσω Ηγουμενίτσας και επιβαίνουν 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.

Από το μεσημέρι, τα ελικόπτερα ανέλαβαν τη διάσωση των επιβαινόντων, καθώς ήταν αδύνατη η επιχείρηση με σωσίβιες λέμβους. Νωρίτερα, 150 άτομα είχαν μπει στην πρώτη που έπεσε από το Norman Atlantic, αλλά πέρασαν αρκετές ώρες προτού μεταφερθούν σε πλοίο με ασφάλεια όσοι βρίσκονταν μέσα σε αυτή.

Συνολικά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκο Λαγκαδινό, μέχρι και τις 15:30 είχαν διασωθεί 111 επιβάτες του πλοίου Norman Atlantic, εκ των οποίων 40 έχουν μεταφερθεί στο πλοίο Aby Jeannete, 14 στο Europa Cruise (ο αριθμός των επιβαινόντων που έχουν μεταφερθεί στο εν λόγω πλοίο, λίγα λεπτά αργότερα αυξήθηκε σε 31 άτομα) και 35 στο Spirit of Pireaus. Επίσης, οκτώ άτομα, εκ των οποίων τρεις Ελληνες έχουν μεταφερθεί στο Λέτσε, ενώ όπως τόνισε o κ. Λαγκαδινός δεν υπάρχει κάποια πληροφορία, ότι κάποιος από τους επιβάτες αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την υγεία του. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στις 16:40 μέσω Twitter, πάντως ο αριθμός των διασωθέντων είχε αυξηθεί σε 140 άτομα.

Τα ελικόπτερα, ελληνικά και ιταλικά, παραλαμβάνουν ανά δύο τους επιβάτες και τους μεταφέρουν στα παραπλέοντα πλοία, αλλά και στην Ιταλία σε περιπτώσεις που κρίθηκε απαραίτητο, και εξετάζονται από γιατρούς, ενώ στη συνέχεια τους προσφέρονται ζεστά ροφήματα και κουβέρτες. Εκτός από ιταλικά, στο σημείο επιχειρεί και ένα ελληνικό Super Puma, ενώ σπεύδει στην περιοχή και ένα ακόμη. Τα ελικόπτερα δίνουν μάχη με το χρόνο, προκειμένου να προλάβουν να τους παραλάβουν όλους πριν πέσει το σκοτάδι. Την ίδια ώρα, ρυμουλκά ρίχνουν νερό στη φωτιά, επιχειρώντας να τη θέσουν υπό έλεγχο. Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για το αν έχει πάρει κλίση το πλοίο, κάτι που ανέφεραν τα ιταλικά ΜΜΕ, αλλά το διέψευσε η πλοικτήτρια εταιρεία.

Από τις 10 π.μ. το πλοίο έχει περάσει σε ιταλικά χωρικά ύδατα και έτσι την ευθύνη και το συντονισμό της επιχείρησης έχει η Ρώμη, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

3

Οι προσπάθειες των παραπλέοντων πλοίων

Στο σημείο έσπευσαν τα παραπλέοντα πλοία. Από τα πρώτα που βρέθηκαν δίπλα στο Norman Atlantic βρίσκεται το πλοίο «Spirit of Piraeus». Παράλληλα, δόθηκε εντολή να σπεύσουν πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος C-130 προκειμένου να δουν τι συμβαίνει και να συντονίσουν την επιχείρηση από αέρος και να παράσχουν βοήθεια. Η Ιταλία έχει στείλει δύο πλωτά μέσα και ένα αεροσκάφος ενώ η Αλβανία έστειλε ναυαγοσωστικά.

Στην πρώτη σωσίβια λέμβο μπήκαν 150 άτομα και το Spirit of Piraeus παρέλαβε τους πρώτους από αυτούς. Στο σημείο έσπευσε και το Cruise Europa, το οποίο έστειλε σωσίβια λέμβο για 150 άτομα, προκειμένου να μετεπιβιβαστούν σε αυτό. Ομως παρά τις επίμονες προσπάθειες των ανθρώπων του πλοίου, ο ισχυρός άνεμος και η βροχόπτωση δεν επέτρεψαν να ανέβει η βάρκα στο Norman Atlantic και εγκαταλείφθηκε η επιχείρηση, ενώ οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο Cruise Europa συγκλονισμένοι από την κατάσταση που αντίκρισαν και σε κατάσταση σοκ γιατί δεν κατάφεραν να βοηθήσουν. Το πλοίο των Μινωικών Γραμμών είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή αυτή τη στιγμή και ανέλαβε το συντονισμό της έρευνας και της διάσωσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ υπάρχει έχουν ετοιμαστεί καμπίνες για να φιλοξενήσουν τον κόσμο.

Από το μεσημέρι άρχισαν να μεταφέρονται στο Cruise Europa επιβαίνοντες του φλεγόμενου πλοίου με ελικόπτερο. Από τους πρώτους ήταν ένα 12χρονο παιδί με τη μητέρα του και ένας Τούρκος με τη σύζυγό του. «Τα ξημερώματα ακούσαμε μία έκρηξη. Είδα ανθρώπους να πηδάνε στη θάλασσα γιατί φοβήθηκαν ότι θα εκραγεί το πλοίο», ανέφερε ο Τούρκος.

Τρία μικρά παιδιά, που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic, μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε και από εκεί θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο, καθώς παρουσιάζουν συμπτώματα υποθερμίας. Τρεις γυναίκες οι οποίες μεταφέρθηκαν, επίσης, στην Γκαλατίνα, παρουσιάζουν ελαφρά υποθερμία, αλλά η υγεία τους δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

5

6

7

8

Το χρονικό

Ο συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, όταν ξέσπασε πυρκαγιά από άγνωστη αιτία στο γκαράζ του Norman Atlantic, τη στιγμή που το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας, 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. Γρήγορα οι φλόγες επεκτάθηκαν και αποφασίστηκε η εκκένωση του πλοίου και η επιβίβαση σε σωσίβιες λέμβους.

Ακολούθησαν δραματικές στιγμές, καθώς αρκετοί επιβαίνοντες κατήγγειλαν σε μαρτυρίες τους ότι υπήρχε κακός συντονισμός, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή- φτάνουν ακόμη και τα 9 μποφόρ- η δυνατή βροχή και το χαλάζι έκαναν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Μάλιστα, πάνω στον πανικό και με εκρήξεις να ακούγονται από το γκαράζ, κάποιοι επιβάτες έπεσαν με σωσίβια στη θάλασσα για να γλιτώσουν τα χειρότερα και τους περισυνέλεξε ιταλικό καΐκι.

Μέσα σε λίγη ώρα οι επιβάτες συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα του πλοίου και προτεραιότητα στη διαδικασία εκκένωσης δόθηκε σε γυναίκες και παιδιά. Ομως, η χαμηλή θερμοκρασία, η βροχή αλλά και ο καπνός έκαναν ακόμη πιο δύσκολες τις δραματικές ώρες που ζουν.

11

10

«Προσευχηθείτε για εμάς»

Δραματικές είναι οι μαρτυρίες επιβατών. Ενας από αυτούς ανέφερε ότι ο κόσμος άνοιξε μόνος του κιβώτια και πήρε σωσίβια, ενώ το πλήρωμα δεν γνώριζε πώς να κατεβάσει τις σωσίβιες λέμβους. «Βλέπουμε παντού φωτιές. Οι φλόγες έρχονται από το γκαράζ, τις καμπίνες», είπε ο ίδιος. Εκκληση για βοήθεια έκανε άλλος επιβάτης, μιλώντας στο MEGA. «Θέλουμε επειγόντως βοήθεια. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το καράβι. Δεν υπάρχουν βάρκες. Έχουμε εγκλωβιστεί».

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία γυναίκας που μετέφερε τις δραματικές στιγμές που ζουν οι δικοί της άνθρωποι που βρίσκονται στο πλοίο. «Προσευχηθείτε για εμάς, καιγόμαστε», της είπαν όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ.

«Κοιμόμασταν και μας ξύπνησε ο συναγερμός», είπε άλλος επιβάτης, περιγράφοντας τον πανικό τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά. «Μύρισε καπνός στην καμπίνα. Φορέσαμε ζεστά ρούχα και βγήκαμε έξω», είπε η επιβάτης Ράνια Φυραίου μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, σημειώνοντας πως όταν άρχισε το πάτωμα στο κατάστρωμα όπου βρίσκονταν οι σωσίβιες λέμβοι να καίει, ο κόσμος πανικοβλήθηκε και ανέβηκε στο πιο πάνω κατάστρωμα, όπου βρίσκεται το ελικοδρόμιο αλλά δεν έχει σωσίβες λέμβους.

«Υπάρχουν πολλά παιδάκια και ηλικιωμένοι. Είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο και προσπαθούμε να ζεσταθούμε», τόνισε, ενώ κάποιος συνεπιβάτης της ακούγεται να λέει «αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο». «Καίγονται αυτοκίνητα. Τα βλέπουμε να καίγονται» τόνισε, σημειώνοντας πως το εσωτερικό του πλοίου έχει εκκενωθεί εντελώς.

«Είμαστε έξω στο κατάστρωμα, έχουμε ξεπαγιάσει, πνιγόμαστε από την κάπνα. Το καράβι ακόμη καίγεται, τα πατώματα βράζουν… Άλλοι τρέμουν, άλλοι βήχουν από τον καπνό», είπε άλλος επιβάτης. Ο ίδιος τόνισε ότι η ενημέρωση που έχουν οι επιβάτες και προέρχεται από τον καπετάνιο είναι ότι θα έρθει ένα ρυμουλκό για να ρυμουλκήσει το πλοίο. «Το θέμα είναι μέχρι τότε δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε» είπε.

Στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου ανέφερε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο «NORMAN ATLANTIC» της εταιρείας «VISEMAR di Navigazione S.R.l.», ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολόγια γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία».

Σε ανοιχτή γραμμή ο πρωθυπουργός με τον Ρέντσι

Από νωρίς το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο γραφείο του και ενημερώνεται για την κατάσταση από τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι για το συντονισμό της επιχείρησης. Στο υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων, ενώ ενημερώθηκαν και οι ξένες πρεσβείες στην Αθήνα, καθώς στο πλοίο επιβαίνουν πέρα από τους Ελληνες και τους Ιταλούς, πολίτες από την Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Τουρκία, Ρωσία, Γαλλία, Αλβανία, Βουλγαρία και Ολλανδία.

Βαρβιτσιώτης: Η πιο δύσκολη επιχείρηση

«Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων και βεβαίως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μα κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και για το οποίο χρειάζεται η συνδρομή πολλαπλών δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία γιατί τα παραπλέοντα πλοία είναι αρκετά προκειμένου να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Προηγουμενο αρθρο
Η βροχή ως ανωτέρα βία!
Επομενο αρθρο
Λευκαδίτης ανάμεσα στους επιβαίνοντες του Νormal Atlantic. Ώρες αγωνίας για τους οικείους του

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.