HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΘυμάστε τις Τεχνικές Σχολές;

Θυμάστε τις Τεχνικές Σχολές;

Τις Τεχνικές Σχολές Λευκάδας φιλοξενούσε για πολλά χρόνια το κτίριο της φωτογραφίας. Όταν κτίστηκε προς το τέλος της δεκαετίας του ’60, η περιοχή ήταν σχεδόν ακατοίκητη. Έμοιαζε να βρίσκεται πολύ μακριά από την πόλη!

Είναι το ίδιο κτίριο που σήμερα στεγάζει το σούπερ μάρκετ «My Market», πρώην «Βερόπουλος».

Στην αρχή στο οικόπεδο είχε χτιστή ένα πλυντήριο αυτοκίνητων. Το κτίριο του πλυντηρίου παρέμεινε με τα τούβλα και όσο διάστημα στεγαζόταν οι Τεχνικές Σχολές.

Για τα δεδομένα της εποχής και της μικρής πόλης της Λευκάδας, το κτίριο που κτίστηκε για να στεγάσει τις Τεχνικές Σχολές, ήταν τεράστιο. Ένα μπετένιο κουτί, από αυτά που χαρακτήριζαν το πνεύμα της εποχής.

2-11-2-12

Η ακριβής ονομασία των Σχολών ήταν: Τεχνικό και Επαγγελματικό Λύκειο Λευκάδας. Ιδρύθηκε το 1973 και στεγάστηκε για ένα μικρό διάστημα στο σχολικό συγκρότημα της πλατείας Μαρκά. Το 1975 μετακόμισε στο κτίριο που εικονίζεται και παρέμεινε σχεδόν μέχρι το 2000.

(Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτη ονομασία των Σχολών ήταν: ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΑΔΟΣ)

Στο Τεχνικό Λύκειο φοιτούσαν μαθητές αμέσως μετά το Δημοτικό Σχολείο (κατώτερη βαθμίδα) και μαθητές απόφοιτοι Γυμνάσιου (ανώτερη βαθμίδα). Η παρεχομένη εκπαίδευση ήταν η ίδια με των υπολοίπων Γυμνασίων και Λυκείων συν την επί πλέον εκπαίδευση σε κάποια ειδικότητα. (μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος κ.λ.π). Αποφοιτώντας οι μαθητές μπορούσαν να δώσουν εξετάσεις για τις Ανώτατες Σχολές. Στην εποχή της ακμής του φοιτούσαν 120 μαθητές κάθε χρόνο.

Προηγουμενο αρθρο
Χριστουγεννιάτικες Παιδικές Αναμνήσεις από τη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
16.275 ευρώ συγκεντρώθηκαν από τον Όμιλο «Αυθεντική Έννοια» για την μικρή Παναγιώτα

2 Σχόλια

  1. lefkadios
    14 Δεκεμβρίου 2023 at 08:27 — Απάντηση

    Ωραία Χρόνια!
    Το κτίριο στέγαζε το πρωί το ΤΕΛ Λευκάδας και το απόγευμα την ΤΕΣ Λευκάδας.
    Σπουδαίοι άνθρωποι-καθηγητές δίδαξαν σ’ αυτό το κτίριο.
    Ζούρος Π., Σταματέλος Κ., Αφοί Ρομποτή (Σπύρος & Χρήστος), Γλένης Κ., Κένταρχος Γ., Γληγόρης Γ., Σάντας, Πέτρου, Βαγενά, Ρεκακάβα, Χαλικιόπουλος.
    Ποιος δεν θυμάται επίσης τον εμβληματικό επιστάτη κ. Π. Ζακυνθινό και τον μπαρμπα-Πάνο τον Πολυμέρη με το καρότσι του και τις ζεστές τυρόπιτες στα σύρματα της περίφραξης.

  2. Θοδωρής Αραβανής
    21 Δεκεμβρίου 2016 at 16:19 — Απάντηση

    Παραμέλησε στρατηγικά η χώρα ιδιαίτερα στα μεταπολιτευτικά χρόνια , την τεχνική και τεχνολογική εκπαίδευση, που η σημασία της ήταν κεφαλαιώδους σημασίας και ως τέτοια για το Νεοελληνικό κράτος είχε αναγνωριστεί ακόμα και από τον Ελευθέριο Βενιζέλο τις αρχές του 20ου αιώνα. Και παρά τις προσπάθειες και τους πόρους που αναλώθησαν απ την εκάστοτε κρατική οργάνωση.
    Και μέσα στα πλαίσια της αναγκαίας συσσωμάτωσης των πολιτών ( δηλαδή της πιότερης συμμετοχικότητας των πολιτών στο πολιτικό γίγνεσθαι) οι διατεθέντες πόροι δεν αξιοποιήθηκαν δημιουργικά όσο έπρεπε για την παραπέρα αξιοποίηση παραγωγικά των τεχνικών δεξιοτήτων των πολιτών της χώρας.
    Η ευστροφία και η διάθεση για επίλυση αυτοδυνάμως και σε μικρά παραγωγικά μεγέθη , που διακρίνει τον Έλληνα πολίτη κατά και τις διεθνείς μετρήσεις εργασίας, δεν τελέστηκε. Και έτσι η όποια δυνατότητα εκμετάλλευσης της προστιθέμενης εγχώριας αξίας και υπεραξίας της υπάρχουσας τεχνολογικής δυνατότητας και καινοτομικότητας της χώρας, έμεινε αναξιοποίητη.
    Στην ιστορία της τεχνολογίας και της βιομηχανικής οργάνωσής της, οι περισσότερες καινοτομίες και εφευρέσεις και ιδιαίτερα ως τα μισά του 20ου αιώνα, ήταν αποτέλεσμα τεχνολογικού ζήλου μέχρι και μανίας των αυτοσχέδιων δημιοιυργών και πειραματιζόμενων και πολλές φορές – τις περισσότερες- σε συνθήκες ελλειπούς χρηματοδότησης και προσωπικών στερήσεων.
    Κατόπιν γινόνταν απ τους χρηματοδότες η βιομηχανική ακόμα και σε σειρά οργάνωση της όλης τεχνολογικής καινοτομίας , για την εμπορική χρήση της πλέον.
    Στον τρούλο του Καπιτωλίου στον Ουσιγκτώνα των USA τον 19 αιώνα και όταν οι Ηνωμένες πολιτείες οργανονώνταν σαν κράτος, ο Ελληνικής καταγωγής ( απ τα Φιλιατρά ο πατήρ του και γεννηθείς στην Ιταλία Κων/νος Μπρουμίδης) – ο επονομασθής και Νέος Μιχαήλ Αγγελος, ζωγράφισε δίπλα απ τον κεντρικό εικονιζόμενο Τζέφερσον, την θεά της Βιομηχανίας που με τον αυλό της σφύριζε και καλούσε τους πολίτες της ημιάγνωστης ως τότε χώρας να την αφουγκραστούν για την σημασία της βιομηχανίας και την οργάνωση της βιομηχανικής παραγωγής.
    Ο θόλος του τρούλου του Καπιτωλίου , είναι ψηλά 30 ίσως και πλέον μέτρα απ την γή , είναι ο ουρανός από κεί ως η θεία και θεολογική επίκληση στα γή’ι’να και ανθρώπινα εκπορεύεται ως αναγκαιότητα η τεχνολογική και βιομηχανική κουλτούρα και τριβή και ενασχόληση για τους ανθρώπους.
    Με τα μέτρα και για τα μεγέθη της Λευκάδος, το κτίριο των τεχνικών σχολών την εποχή τους ήταν και υπεραρκετό και σύγχρονο και καινούργιο, η πολιτεία είχε επενδύσει. Απλά όλοι εμείς οι πολίτες δεν επεξεργαστήκαμε χρόνια όσο έπρεπε τις ιδέες μας και τις πρακτικές μας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.