HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΙστορική Απόφαση για την Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδος

Ιστορική Απόφαση για την Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδος

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Κρίθηκε με την υπ. αριθμ. 463/2017 απόφαση του ΣτΕ (τμήμα Γ) και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr, η διαφορά μεταξύ της Ιεράς Μονής Φανερωμένης και της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης.

Η υπόθεση που εκκρεμούσε από το 2010 αφορούσε στο δικαίωμα της Ιεράς Μονής να εκλέξει αιρετά όργανα διοίκησης (Ηγούμενο και Ηγουμενοσυμβούλιο), κάτι το οποίο ο Σεβ. Μητροπολίτης Λευκάδος κ. Θεόφιλος αρνούνταν επικαλούμενος άλλες πράξεις.

“Η αιτιολογία αυτή, σύμφωνα με τα εκτεθέντα στην προηγούμενη σκέψη, δεν είναι νόμιμη, διότι, εφόσον η αιτούσα Ι.Μ. ζήτησε τον ορισμό (τρίτου) μέλους εφορευτικής επιτροπής από το Μητροπολίτη για την διεξαγωγή των επίμαχων εκλογών, επικαλούμενη τη συνδρομή των κατά νόμο προϋποθέσεων από την άποψη του αριθμού και της εν γένει νόμιμης συγκρότησης της μοναχικής αδελφότητας για την ανάδειξη αιρετού ηγουμένου και ηγουμενοσυμβουλίου, ο ως άνω Μητροπολίτης ήταν υποχρεωμένος να εξετάσει το αίτημα και εφόσον, κατά την αιτιολογημένη κρίση του, συνέτρεχαν οι ως άνω προϋποθέσεις, όγειλε και να το αποδεχθεί, προκειμένου να διενεργηθεί νομότυπα η εκλογή, από τριμελή εφορευτική επιτροπή” – αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με τις πληροφοριίες της Romfea.gr, η απόφαση αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Λευκάδος αρνούμενος να πράξει τα νόμιμα παραβίασε τις κείμενες διατάξεις.

Για το λόγο αυτό το ΣτΕ ακυρώνει τις σχετικές πράξεις του Μητροπολίτη και αναπέμπει σε αυτόν να ενεργήσει τα νόμιμα με σκοπό τη ΝΟΜΙΜΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΙΡΕΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ της Ιεράς Μονής Φανερωμένης, εφόσον διαπιστωθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου.

Πρόκειται για μια απόφαση κόλαφος, η οποία δικαιώνει τον δικαστικό αγώνα χρόνων της Μονής Φανερωμένης, αφηνοντάς την παράλληλα να συνεχίσει το τεράστιο κοινωνικό και πνευματικό έργο που επιτελεί.

ΠΗΓΗ: www.romfea.gr

Προηγουμενο αρθρο
Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
Επομενο αρθρο
Αγαπημένε μου Πατερούλη...