HomeΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑΚάβαλος: Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Λευκάδας

Κάβαλος: Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Λευκάδας

Ο Κάβαλος είναι ένα ορεινό χωριό και βρίσκεται στα βόρεια της Λευκάδας. Είναι χτισμένος στην κορυφή του λόφου. Για τον επισκέπτη το υψόμετρο μόνο ως πλεονέκτημα μπορεί να θεωρεί, γιατί το χωριό έχει φανταστική θέα από παντού. Τα σπίτια έχουν διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Πολλά έχουν αγοραστεί, αναπαλαιωθεί και κατοικούνται από ξένους.

Η βόλτα στο χωριό είναι μια όμορφη εμπειρία στα λιθόστρωτα δρομάκια. Η πανοραμική θέα της πόλης της Λευκάδας και σε όλου του Ιόνιου είναι μοναδική. Στο χωριό υπάρχουν οι εκκλησίες: της Αγ. Αικατερίνης, της Αγ. Παρασκευής και του Αγ, Νικολάου. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού είναι οι δυο ανεμόμυλοι που υπάρχουν, σημάδι της «καλής θέσης» του.

Μέσα σε ένα πευκόφυτο και ειδυλλιακό χώρο βρίσκεται το Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού. Δυστυχώς βρεθήκαμε στο χωριό απόγευμα και έτσι δεν είχαμε τη δυνατότητα να το επισκεφτούμε.

DSCN9668

DSCN9702

Όπως αναφέρει ο ιστορικός Π.Γ.Ροντογιάννης: οι οικογένειες Κουνιάκη και Γεωργάκη που κατοικούν στα χωριά Κάβαλος και Πινακοχώρι δεν έδωκαν τα ονόματά τους στους οικισμούς όπου διέμεναν, ενώ η οικογένεια Λάζαρη το έδωκε, κι έχουμε το χωριό Λαζαράτα. … Οι κάτοικοι συνεπώς των μαχαλάδων Καβάλου και Πινακοχωρίου με τα οικογενειακά τους επίθετα εις –ακης (Κουνιάκης, Γεωργάκης) κι, αν είναι από τους παλιότερους οικιστές αυτών των μαχαλάδων, εγκατασταθήκαν σ’ αυτούς, όταν οι οικισμοί ήταν ιδρυμένοι και ονοματισμένοι. Συνεπώς, πιθανότατα, εδώθε από το χρόνο που υποθέσαμε ότι ιδρύθηκαν τα δυο τουλάχιστον χωριά Κάβαλος και Σπανοχώρι: 15 αιώνα.

Προηγουμενο αρθρο
Μάνος Χατζιδάκις: Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι
Επομενο αρθρο
Μεγάλες μορφές της παιδείας στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.