HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚάλεσμα Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για απεργία στις 8 Δεκέμβρη

Κάλεσμα Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για απεργία στις 8 Δεκέμβρη

Τώρα είναι ώρα για πιο αποφασιστικό αγώνα, να σπάσει κάθε δισταγμός! Η μόνη λύση είναι να ενώσουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους, να παλέψουμε για το μέλλον και τις σπουδές που μας αξίζουν!
Τέρμα η κοροϊδία της κυβέρνησης! Καμία συναίνεση στην αντιλαϊκή επίθεση!
Πίσω από τις ωραίες λέξεις περί “συναίνεσης”, τις όμορφες φράσεις για τη “δίκαιη ανάπτυξη” που θα μας χαρίσουν αρκεί να κάνουμε “υπομονή” και “να περιμένουμε” βρίσκεται η σκληρή πραγματικότητα! Και η πραγματικότητα είναι ότι μας καλούν να συναινέσουμε…
… στη λεγόμενη “ανταγωνιστικότητα” των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, δηλαδή στη δυνατότητα που έχουν να απολύουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους και όσους δουλεύουν να τους πληρώνουν με ψίχουλα, χωρίς να κατοχυρώνονται τα εργασιακά δικαιώματά τους!
Για αυτό:
•απελευθερώνουν τις μαζικές απολύσεις στο 10%,
•φτιάχνουν μια εργασιακή ζούγκλα στην οποία οι 2 στις 3 νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης,
•μειώνουν και άλλο τον κατώτερο μισθό καταργώντας κάθε συλλογική διαπραγμάτευση, βγάζοντας δηλαδή τους εργαζόμενους από τη μέση!
… στα νέα δυσβάσταχτα βάρη στις οικογένειές μας! Καταργούν όσα επιδόματα έχουν μείνει. Μειώνουν και άλλο τις σημερινές συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Φτάνουν το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5000 από τα 8600, την ίδια στιγμή που η σύνταξη για πολλές λαϊκές οικογένειες αποτελεί βασικό εισόδημα!
Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που
• 1 στους 3 αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι άνεργος!
• Οι απόφοιτοι των καθηγητικών σχολών έχουν χάσει την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, άλλο ένα εμπόδιο που τους ωθεί στην ανεργία αν πάρουμε υπόψη και το εμπόδιο του ΑΣΕΠ!
• Οι μισθωτοί επιστήμονες με μπλοκάκι πληρώνουν τα 2/3 του μισθού τους σε ασφάλιση και φόρους!
• Η κοινωνική ασφάλιση παραδίδεται στα χέρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και πρέπει να πληρώσεις ένα σκασμό λεφτά για φάρμακα και εξετάσεις!
Αυτή είναι η πραγματικότητα που καθημερινά βιώνουμε εμείς και οι οικογένειες μας! Και για όποιον δε “συναινεί” σε αυτή την πραγματικότητα, δε πιστεύει στο παραμύθι με τίτλο ” φως στο τούνελ” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ , όπως και οι προκάτοχοι της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, έχουν κι άλλες μεθόδους….
…Χημικά σε συνταξιούχους, συλλήψεις και δικογραφίες σε μαθητές, απαγόρευση των διαδηλώσεων όπως συνέβη ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα, νέο συνδικαλιστικό νόμο και περιορισμοί στο δικαίωμα στην απεργία!
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιδιώκει να χρυσώσει το χάπι μιλώντας για την “ελάφρυνση του χρέους”! Αυτό που δε μας λέει βέβαια είναι ότι “ελάφρυνση του χρέους” σημαίνει νέα μέτρα σε εμάς και τις οικογένειες μας! Όπως ακριβώς έγινε και το 2012 που με το “κούρεμα του χρέους” κουρεύτηκαν μαζί και τα αποθεματικά των σχολών μας ενώ στη συνέχεια ψηφίστηκε το 2ο μνημόνιο. Έτσι και τώρα η ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνει ένα 4ο μνημόνιο στις πλάτες μας!

Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και το μέλλον μας για να αυγατίσουνε τα κέρδη των μονοπωλίων!
Ανάπτυξη για τους φοιτητές σημαίνει μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια για όλους, πτυχία που θα εξασφαλίζουν όλη την απαραίτητη γνώση ώστε να είμαστε ολοκληρωμένοι επιστήμονες και θα αποτελούν την μόνη προϋπόθεση για δουλειά . Για αυτήν την ανάπτυξη παλεύουμε! Σε αυτόν τον αγώνα αξίζει να πάρει θέση ο κάθε φοιτητής που αγωνία, προβληματίζεται για τις σπουδές και το μέλλον του. Μέσα από αυτόν τον αγώνα θα δίνουμε απάντηση στα σχέδια της Κυβέρνησης που προσπαθεί να μας πείσει ότι «όλα πάνε καλά» και να περιμένουμε τις διαπραγματεύσεις για να δούμε “φως στο τούνελ”.
Το σημερινό πανεπιστήμιο δεν μας ταιριάζει! Το “νέο” που ετοιμάζουν είναι ακόμα χειρότερο!
Σύγχρονο για εμάς δεν είναι ένα πανεπιστήμιο που:
•Οι οικογένειες μας πληρώνουν 1.5 δισ το χρόνο για τις σπουδές μας! Λεφτά για εργαστηριακό εξοπλισμό, σημειώσεις και συγγράμματα, νοίκια και λογαριασμούς. Τώρα γενικεύονται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.
•Οι σπουδές μας υποβαθμίζονται μέρα με τη μέρα! Ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 1660 καθηγητές! Παράλληλα με βάση το 3ο μνημόνιο που από κοινού ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ –ΝΔ, απαγορεύουν την πρόσληψη καθηγητών! Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κατάργηση ή συγχώνευση μαθημάτων, εργαστηρίων μέχρι και δημιουργία κοινών τμημάτων που μας αναγκάζει να μη χωράμε μέσα στα αμφιθέατρα!
•Φέτος μόνο μένουν έξω από τις σχολές τους πάνω από 7.000 μετεγγραφέντες φοιτητές σε σύνολο 12.000, ενώ ακόμα και όσοι πήραν τη μετεγγραφή κινδυνεύουν να χάσουν το 1ο εξάμηνο!
•Και η παραμικρή φοιτητική “βοήθεια”, κόβεται η μία πίσω από την άλλη! Όπως συμβαίνει τώρα με το επίδομα των 1000 ευρώ που δινόταν σε φοιτητές που σπούδαζαν μακριά από το σπίτι τους.
Βγάζει αποφοίτους πολλών ταχυτήτων! Που θα αναλώνονται σε ένα ατελείωτο κυνήγι πανάκριβων πιστοποιήσεων για μια “θέση στον ήλιο”! Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η εξίσωση των κολλεγίων με τις πολυτεχνικές σχολές που περνάει τώρα με νομοσχέδιο η κυβέρνηση.
Ενισχύεται η “αυτονομία των ιδρυμάτων”, δηλαδή η υποχρηματοδότηση και η επιχειρηματική λειτουργία μέσα στις σχολές, για να κάνουν τις μπίζνες τους , να ιδρύον επώνυμες έδρες, να χρησιμοποιούν τους φοιτητές για να βγάζουν τσάμπα έρευνα που θα σπρώχνει και άλλα κέρδη στα θησαυροφυλάκια τους!
Σύγχρονο για εμάς είναι το Πανεπιστήμιο που μπορούμε να σπουδάζουμε χωρίς να μας κοιτάζουν στις τσέπες μας, με όλο το διδακτικό προσωπικό που χρειαζόμαστε, με σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό! Όλη η γνώση να είναι στο πτυχίο μας και να μην πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά σε πανάκριβα μεταπτυχιακά! Να δουλεύουμε στο αντικείμενο μας με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα!
Παλεύουμε για το δικαίωμα μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή! Διεκδικούμε:
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας! Καμία επιχειρηματική λειτουργία στις σχολές μας!
Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους!
Ούτε ευρώ για ΣΙΤΙΣΗ – ΣΤΕΓΑΣΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ – ΒΙΒΛΙΑ – ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ – ΔΙΔΑΚΤΡΑ!
Άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.
Σύγχρονες, πλήρεις και ασφαλείς κτηριακές δομές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ χωρίς την εμπλοκή εταιριών και ιδιωτών.
Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά! Καμία απόσπαση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο των αποφοίτων καθηγητικών σχολών!

Προηγουμενο αρθρο
Με το Gulfstream θα κυκλοφορεί στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας για οικονομία
Επομενο αρθρο
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.