HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚάλεσμα σε απεργία για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου

Κάλεσμα σε απεργία για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου

ΕΛΜΕ Λευκάδας

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους για την απεργία της 24ης Σεπτέμβρη
(απεργιακή συγκέντρωση: Άγιος Μηνάς, 10 π.μ.)

Θα πρέπει να αποσαφηνίζουμε διαρκώς τις πραγματικές σημασίες των λέξεων. Όταν οι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες υπάλληλοι της αστικής τάξης μιλούν για «ανάπτυξη» εννοούν την αύξηση της κερδοφορίας του Κεφαλαίου και όχι τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων. Εννοούν τη λεηλασία του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου και την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας εδώ και μία δεκαετία δεν είναι μία εθνική κρίση χρέους, όπως παρουσιάζεται, αλλά έκφανση μιας δομικής και εγγενούς κρίσης του καπιταλιστικού μοντέλου οργάνωσης της οικονομίας σε παγκόσμια κλίμακα. Η διαχείριση αυτής της κρίσης στη χώρα μας, που εκπορεύτηκε από τους πάνω, μέσω των αλλεπάλληλων δανειακών συμβάσεων (των λεγόμενων μνημονίων), οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου εξαθλίωση των εργαζομένων και σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων, σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας, σύνθλιψη των μικρομεσαίων στρωμάτων, δραματική συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, ιδεολογική κατίσχυση του νεοφιλελεύθερου μονοδρόμου και βέβαια σε αύξηση του πλούτου των μεγαλοαστών.

Με την πολιτική της η ΝΔ, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και το λεγόμενο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, συνεχίζει και εντείνει την αντεργατική γραμμή των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων. Στόχος της είναι να μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε μία ιδιότυπη «ελεύθερη οικονομική ζώνη» που θα λειτουργεί με αποικιοκρατικού τύπου χαρακτηριστικά και η οποία θα ανοίξει το δρόμο για μία ανεξέλεγκτη και άνευ όρων υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της διάλυσης των όποιων κεκτημένων απέμειναν από τους εργατικούς αγώνες του 20ου αιώνα.

Η κρίση στην οποία είναι βυθισμένο σήμερα το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα οφείλεται τόσο στη διαλυτική παρουσία μιας γραφειοκρατικής συνδικαλιστικής αριστοκρατίας που εδώ και δεκαετίες ροκάνιζε εκ των έσω την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, όσο και στην εργαλειοποίηση της πολιτικής και στην υποβολιμαία πρόσληψή της ως αναπαράσταση και ως θέαμα. Έτσι, από τη συμμετοχικότητα οδηγηθήκαμε στην ιδιώτευση και από το είναι/πράττειν στο φαίνεσθαι.

Αλλά οφείλουμε να θυμόμαστε πως ότι κατακτήθηκε ως σήμερα (μισθοί, ωράριο, ασφάλιση, κοινωνικό κράτος) και ότι απομένει, κατακτήθηκε μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων και των συνδικάτων τους. Και αν το συνδικαλιστικό κίνημα μοιάζει σκιά του εαυτού του, η πρόθεση της κυβέρνησης να το ελέγξει και να το ποδηγετήσει ακόμα περισσότερο, μέσω του ηλεκτρονικού φακελώματος των σωματείων και της θέσπισης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας, όπως προβλέπεται από το πολυνομοσχέδιο, μας δείχνει πως η εξουσία φοβάται την αφύπνιση και την επανενεργοποίησή του μπροστά στις δυσμενείς και καταθλιπτικές εξελίξεις που μεθοδεύει για την εργατική τάξη.

Η απάντηση των από κάτω είναι μία: συσπείρωση των εργαζομένων στα ακηδεμόνευτα σωματεία που θα προκύψουν μέσα από ένα συλλογικό πράττειν και χάραξη ταξικής στρατηγικής που θα προτάσσει αταλάντευτα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης απέναντι στα συμφέροντα των αστών.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας

ΕΛΜΕ Λευκάδας
Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία (24/9/19)

Συμμετέχουμε στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 (συγκέντρωση στις 10 π.μ. στον Άγιο Μηνά), με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του αντεργατικού «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και την υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης.
Επιπλέον, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εγκαινιάζεται η δημιουργία των αποικιοκρατικού τύπου Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στις οποίες «νόμιμα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα.

Τη Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΕΛΜΕ (1 ο Λύκειο) με θέμα το αντεργατικό – αντιαπεργιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ
«ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ».

ΠΡΟΣ: Όλα τα μέλη

ΘΕΜΑ: «Κάλεσμα για τη συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου»

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΦΗΣΕ ΟΡΘΙΟ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΚΟΥΠΑ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!
Ο «αναπτυξιακός» νόμος που έφερε η κυβέρνηση, δίνει γη και ύδωρ στους «επενδυτές» με παράλληλο τσάκισμα στα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων.
Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ’ νέου την ανάπτυξή τους.
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:
Το οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκταση τους προστείθεται και ο όρος να υπάρχει «τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου».
Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012-2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.
Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!
Την θέσπιση «ηλεκτρονικού μητρώου» και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.
Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων!
Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.
Ορίζει τον Υπουργό Εργασίας ως «ανώτατο άρχοντα», για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δηλαδή ο Γ. Βρούτσης ο γνωστός υπουργός Εργασίας με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές από την προηγούμενη θητεία του θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, τις συλλογικές αποφάσεις τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια την συλλογική δράση και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε «κουρελόχαρτα».
Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζονται οι «λεπτομέρειες» που μόνο τέτοιες δεν είναι. Δηλαδή κάθε θέμα σχετικά με την δημιουργία του Μητρώου και τι στοιχεία θα περιλαμβάνει, τη δημοσιότητα αυτών των στοιχείων, κάθε τεχνική λεπτομέρεια, που θα χορηγούνται αυτές οι πληροφορίες, τους όρους προστασίας αυτών των ευαίσθητων δεδομένων.
Πήραν φόρα από τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και το αντεργατικό του πλαίσιο και νομίζουν ότι θα σαρώσουν τα πάντα.

Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, σύγχρονα δικαιώματα!
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΟΛΟΙ ΣTH ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣH TOY ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
10:00 ΠΛ. ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Σ. ΓΟΥΛΑ Ε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10 πμ στον Αη – ΜΗΝΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΦΟΡΔΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ & ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Συνάδελφοι υγειονομικοί-εργαζόμενοι,
Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει για ψήφιση στη βουλή, ένα αντεργατικό πολυνομοσχέδιο «σκούπα», πατώντας πάνω στις μειωμένες απαιτήσεις και τη συντηρητική αναδίπλωση των εργαζομένων, ως αποτέλεσμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μ’ αυτό το νομοσχέδιο επιδιώκει κυνικά να βγάλει από τη μέση, κάθε τι, που εμποδίζει την αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και των επενδύσεών τους.
Εμπόδια για την κυβέρνηση αποτελούν:

Το δικαίωμα όχι μόνο της συλλογικής δράσης των εργαζομένων, αλλά και της συνάθροισης και της λήψης αποφάσεων με τη φυσική τους παρουσία στις γενικές συνελεύσεις. Γι’ αυτό φροντίζει να τους απομονώσει, με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, μετατρέποντας τα σωματεία σε απρόσωπες , άνευρες οργανώσεις χωρίς συνελεύσεις και συλλογικές δράσεις.

Επιπλέον κάθε συνδικαλιστική δραστηριότητα, θα ελέγχεται από το «υπουργείο εργασίας- εργοδοσίας», αφού ο υπουργός θα μπορεί να παρεμβαίνει ακόμα και στα καταστατικά των σωματείων με τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μιλάμε δηλαδή για ωμό χαφιεδισμό σε ηλεκτρονική μορφή ως ένα ακόμη εργαλείο καταστολής στους χώρους εργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως προπαγανδιστικό επιχείρημα «ότι δεν μπορεί να αποφασίζουν οι μειοψηφίες». Αποκρύβει όμως, ότι η ίδια είναι μειοψηφία στο σύνολο του εκλογικού σώματος της χώρας , διότι πώς γίνεται το 22,6% του εκλογικού σώματος που την ψήφισε να ισούται με το 53% των βουλευτικών εδρών που κατέκτησε η ΝΔ στις τελευταίες εκλογές; Πώς γίνεται ένας κλάδος που απεργεί για τα δικαιώματά του, με συμμετοχή 100%, όπως παλιότερα οι ναυτεργάτες, να θεωρείται «μειοψηφία» και να επιστρατεύεται; Πώς γίνεται, τέλος, αυτοί που κατέχουν το 90% του πλούτου στην Ελλάδα να πληρώνουν το 5% των φόρων και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που μοιράζεται το 10% του πλούτου, να πληρώνει το 95% των φόρων;

Οι κλαδικές συμβάσεις που ορίζουν μισθό πάνω από τον κατώτερο των 650 ευρώ μικτά. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση φροντίζει να τις καταργήσει !!! Είχε νομοθετήσει πιο πριν, κάνοντας το χατίρι των βιομηχάνων, την κατάργηση ακόμα και της προσχηματικής διάταξης για την αιτιολόγηση της απόλυσης με το γελοίο επιχείρημα «για να μη φακελώνεται ο εργαζόμενος και μετά δεν μπορεί να βρει δουλειά»!!!. Και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε ψηφίσει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων υποκριτικά διαμαρτύρεται ότι η ΝΔ ξεθεμελιώνει δικαιώματα που τάχα αυτός επανάφερε !!!

Κάθε διάταξη που προστατεύει το περιβάλλον , τη δυνατότητα δηλαδή να ζούμε ανθρώπινα και υγιεινά, το οποίο παραδίδεται βορά στους επιχειρηματικούς ομίλους!!!

Το πολυνομοσχέδιο επίσης προβλέπει:
«Κυρώσεις κατά δημοσίων υπαλλήλων και των προϊσταμένων της υπηρεσίας» σε περίπτωση καθυστέρησης των διαδικασιών για τις επενδύσεις των επιχειρηματιών, με κατώτατη πειθαρχική ποινή την προσωρινή παύση τριών μηνών, όταν οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες είναι απαξιωμένες και βαθιά υποστελεχωμένες . ( Γι’ αυτό το σκοπό επιβλήθηκε η αξιολόγηση και η στοχοθεσία των δημοσίων υπαλλήλων, που πρέπει να υπηρετούν τούς μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να δουλεύουν για τις μπίζνες τους και όχι για τις ανάγκες του λαού !!! σε καμιά περίπτωση βέβαια δεν επιβλήθηκε για να γίνουμε καλύτεροι υπάλληλοι! )

Τη δημιουργία «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών », σύγχρονα Νταχάου δηλαδή, όπου θα παρέχονται έξτρα προνόμια και φοροαπαλλαγές στους επενδυτές και μεγαλοεπιχειρηματίες και στις οποίες «νόμιμα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα . (Ανάλογες ζώνες-κάτεργα έχουν δημιουργηθεί και σε άλλες χώρες όπου οι εργαζόμενοι από τις αφόρητες συνθήκες δουλείας αυτοκτονούν πηδώντας από τα παράθυρα!!!….)
Τα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να στενάζουν από τις ελλείψεις σε προσωπικό και οικονομικούς πόρους , όπως και το νοσοκομείο Λευκάδας !!! Η κυβέρνηση αντί να λύσει τα επιτακτικά αυτά προβλήματα ώστε να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι αβοήθητοι, συνεχίζει να προσφέρει «γη και ύδωρ» στα αφεντικά της, στερώντας από τα νοσοκομεία την απαιτούμενη χρηματοδότηση τους.

Όσο οι εργαζόμενοι θα εγκλωβίζονται πίσω από το αφήγημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα τους, τόσο θα συνεχίζουμε να δεχόμαστε απανωτά χτυπήματα στα δικαιώματά μας. Οι τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο ( αναισθησιολόγοι, νεφρολόγοι, καρδιολόγοι, νοσηλευτές, συνολικά υγειονομικοί όλων των κλάδων) και οι λύσεις-μπαλώματα που υιοθετούν με την είσοδο γιατρών με μπλοκάκια αντί για τις μαζικές μόνιμες αναγκαίες προσλήψεις, αποδεικνύει και στο πιο δύσπιστο, τα όρια των δυνατοτήτων του καπιταλιστικού συστήματος αναφορικά με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών κι αυτό πρέπει να προβληματίσει τους εργαζόμενους!!!
Διότι οι εκτιμήσεις για ύφεση και συγχρονισμένη κρίση στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία μόλις δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της προηγούμενης, δείχνει πόσο βαθιά άρρωστο και σάπιο είναι το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί πια να προσφέρει στοιχειώδη κάλυψη των λαϊκών αναγκών και περιστέλλει διαρκώς μισθούς, δικαιώματα και ελευθερίες.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΡΙΖΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ !

Το Δ.Σ

Προηγουμενο αρθρο
Ψάρεμα με πεζόβολο (συρτή) στον Άη Γιάννη στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού με τίτλο: «Κεραίες βραχείας εκπομπής»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.